Calator in Romania: Maramures – Manastirea Barsana, Memorialul Durerii si Sapanta

Calator in Romania: Maramures – Manastirea Barsana, Memorialul Durerii si Sapanta

Plimbarile in Romania sunt foarte limitate de infrastructura si multe locuri, desi arata impresionant, sunt greu de vizitat. Una dintre zonele pe care doream sa o vizitez de multa vreme este cea a Maramuresului. Vizitasem Borsa acum multi ani, dar de acolo doar pana la Cascada Cailor am ajuns.

In august, mergand cu familia intr-o plimbare in Budapesta, am trecut si Maramuresul cu o zi. Plecand din Iasi, trecerea prin Maramures era cel mai scurt drum. Fara a sti starea drumului, mi-am dorit sa vad doar cateva lucruri. Primul era Cimitirul Vesel din Sapanta, iar al doilea Memorialul Durerii din Sighetul Marmatiei.

Impresii dupa o vizita la Crama Lacerta, Dealu Mare

Impresii dupa o vizita la Crama Lacerta, Dealu Mare

Dupa ce am vazut fabrici de bere prin mai multe tari si am facut un tur in cautarea distileriilor din Scotia, a venit randul cramelor. Prima dintre ele a fost in Australia, la Domaine Chandon, dar a fost mai mult o plimbare. Tururi in adevaratul sens al cuvantului am facut in regiunea Rioja din Spania, la cramele Ysios si Eguren Ugarte.

In Romania imi propusesem anul trecut sa ajung la unele, dar nu am reusit pana in urma cu o luna. Mergand pentru un weekend la Ferma Dacilor parea usor sa completez relaxarea cu cateva crame din regiunea viticola Dealu Mare. Pe aici au rasarit in ultimii ani mai multe crame. Unele existau si inainte de 90, dar majoritatea sunt tinerele. Imi propusesem doua tururi, unul sambata si unul duminica. Aparent duminica nu e zi de tur si degustare, cel putin nu atunci cand e fara un grup mare.

Weekend la Ferma Dacilor, Tohani

Weekend la Ferma Dacilor, Tohani

Destinatiile de weekend din Bucuresti implica frecvent ore de stat in trafic pentru a ajunge la ele sau a te intoarce acasa. Nici cu trenul nu este mai bine, in special spre Brasov sau Constanta. Pentru destinatie de o zi mi-au placut Vulcanii Noroiosi, alaturi de un pranz la Casa cu tei, Sarata Monteoru. Chiar si Comana (Giurgiu) a fost o alegere buna pentru o zi in apropiere.

Atras de mancare mi-am amintit de Ferma Dacilor. In primavara, Adi Hadean promova locul cu un pachet care includea si minunatii gatite de el. Mi-ar fi placut sa merg atunci, dar nu eram in tara. Mi-am amintit de loc pe la incepul lunii august cand eram in cautarea unei destinatii de weekend in apropiere de capitala.

#cuMasina prin Romania: Am fost la Craiova si mi-a placut!

#cuMasina prin Romania: Am fost la Craiova si mi-a placut!

Ma gandeam sa plec pe undeva de 1 mai, dar sa nu fie in aceeasi directie cu clasicele destinatii pentru aceasta zi libera. Desi mi-ar fi placut sa merg in Viscri, lipsa cazarii prin apropierii anunta semne de aglomeratie. Oricum, doar ideea de Brasov in weekend este suficienta pentru a sta in trafic. Analizand harta, cea mai sigura alegere parea undeva in sudul tarii.

Ce ar fi sa merg la Craiova? Dupa rezultatele din Google Images parea ca poate fi o destinatie pentru un weekend. Trebuie sa recunosc ca am tratat plimbarea asta mai mult ca pe o gluma. Cred ca a fost una dintre putinele calatorii de la care nu aveam nicio asteptare. Nu auzisem nimic despre Craiova si ma gandeam ca nu ai ce vizita.