Israel in 4 zile: Haifa & Caesarea

Israel in 4 zile: Haifa & Caesarea

Planul meu teoretic suna foarte bine. Citisem ca la Masada mancarea este foarte proasta si luam in calcul sa ne oprim, pentru pranz, in Arad. Iar intregul drum l-am fi facut in vreo 3 ore. Evident, nu ma gandeam ca ziua este foarte scurta sau drumurile pot fi aglomerate. Speram ca alegand autostrada platita (A6), vom fi doar noi pe acolo si vom ajunge repede in Haifa. Doar ca nu a fost asa si ‘traversarea tarii’ a durat peste 4 ore. De pranz s-a ales praful, iar mancarea de la Masada chiar este foarte slaba!

Israel in 4 zile: Masada si Marea Moarta

Israel in 4 zile: Masada si Marea Moarta

Din Ierusalim am plecat spre Masada si Marea Moarta. Daca despre Marea Moarta mai citisem, despre Masada am aflat cand faceam o cercetare pentru calatorii de o zi din Tel Aviv sau Ierusalim. Masada a fost ultimul bastion de aparare al evreilor impotriva romanilor. Fortareata a fost construita pe un platou montan cu o inaltime de 450m, fata de Marea Moarta.

Israel in 4 zile: Impresii despre Ierusalim, in zi de Sabat

Israel in 4 zile: Impresii despre Ierusalim, in zi de Sabat

Israelul mi-l trecusem pe lista destinatiilor posibile din 2013. Am fost chiar foarte aproape de a cumpara si biletele de avion. Cand imi facusem timp pentru cercetare a inceput conflictul cu Fasia Gaza. M-a speriat putin situatia si vreo 3 ani ‘am uitat’ de el. L-am adus din nou in plan anul trecut ca o destinatie buna pentru toamna. Si uite asa, la final de noiembrie am ajuns in Israel, tara cu numarul 51 in care am pasit.

In ce zi plec? Cat stau? E pe bune Sabatul? Ce orase vizitez? Chiar e o destinatie sigura? Nu cred ca a fost vreo tara unde sa-mi pun atat de multe intrebari. Cea mai importanta dintre ele era referitoare la Sabat. Pot accepta multe, dar in niciun caz sa nu am unde manca ceva gustos :D. Intr-un final decid ziua de plecare ca fiind sambata si pentru a nu depinde de transportul public, printre cele afectate de Sabat, am inchiriat o masina.

Cateva impresii despre Columbia

Cateva impresii despre Columbia

Dupa 12 ore de la plecarea din Cuzco aterizam in Cartagena, Columbia. Vremea era aproape aceeasi, ploaie torentiala, doar temperatura urcase cu vreo 20 de grade. Aerul cald si strazile pline de apa mi-au amintit de Koh Samui in timpul musonului, desi acolo canalizarea parea sa functioneze, nu ca in Cartagena unde apa a ramas pe strazi si in zilele urmatoare.

Pe langa Cartagena, am vizitat Medellin si Bogota. Chiar in aceasta ordine, dar alegerea aceasta nu a fost prea inspirata. Bogota e uratica si trista, dar vezi asta daca stai mai mult de o zi, iar eu am stat vreo 3. Medellin e modern si are mai multe de oferit, chiar si imprejurimile sunt interesante. Iar Cartagena e un oras colonial asa cum imi imaginam ca sunt multe din America de Sud. Zona istorica in toate 3 este interesanta, insa doar Cartagena a conservat-o bine si o ofera in cel mai autentic mod. Bine, nici plajele sau Parcurile Nationale din jur nu sunt de neglijat.

Cateva impresii despre Peru

Cateva impresii despre Peru

Majoritatea folosesc Lima ca tranzit si pleaca direct spre Cuzco, eu insa am ales sa incep cu Lima si sa-i aloc cateva zile. Avand hotelul in Miraflores, unul dintre cartierele Limei, nu am realizat cum e Peru-ul cu adevarat pana la iesirea spre Paracas. Miraflores poate foarte bine concura la aspect si stil de viata cu Madrid sau Barcelona.

Mai departe insa… Casute de culoarea caramizii cocotate pe dealuri, strazi inguste si prafuite, cu asta m-am trezit la realitate si despre asta este Peru mai departe de cele cateva orase mari. Desi, zonele mai indepartate de centru nu arata prea bine nici in marile orase. Poate gresesc cu aceasta parere, insa tot ce am vazut in directia asta se indreapta.