Israel in 4 zile: Tel Aviv si Jaffa

Israel in 4 zile: Tel Aviv si Jaffa

Drumul spre Tel Aviv, dinspre Haifa, nu a fost nici el prea liber. Aplicatia de GPS (Waze) nici nu s-a mai obosit sa ma trimita pe drumul platit (6) ca era acelasi timp cu varianta neplatita (2). Dupa aglomeratia de pe autostrazi ma asteptam la un oras complet blocat si cu un trafic infernal. Am fost pe aproape, din fericire intrarea in oras din autostrada era facila. Am luat contact cu traficul orasului doar vreo cativa km. A fost insa suficient sa realizez ca acestea vor fi singurii pe care-i voi face cu masina si mai bine merg pe jos.

Israel in 4 zile: Haifa & Caesarea

Israel in 4 zile: Haifa & Caesarea

Planul meu teoretic suna foarte bine. Citisem ca la Masada mancarea este foarte proasta si luam in calcul sa ne oprim, pentru pranz, in Arad. Iar intregul drum l-am fi facut in vreo 3 ore. Evident, nu ma gandeam ca ziua este foarte scurta sau drumurile pot fi aglomerate. Speram ca alegand autostrada platita (A6), vom fi doar noi pe acolo si vom ajunge repede in Haifa. Doar ca nu a fost asa si ‘traversarea tarii’ a durat peste 4 ore. De pranz s-a ales praful, iar mancarea de la Masada chiar este foarte slaba!

Israel in 4 zile: Masada si Marea Moarta

Israel in 4 zile: Masada si Marea Moarta

Din Ierusalim am plecat spre Masada si Marea Moarta. Daca despre Marea Moarta mai citisem, despre Masada am aflat cand faceam o cercetare pentru calatorii de o zi din Tel Aviv sau Ierusalim. Masada a fost ultimul bastion de aparare al evreilor impotriva romanilor. Fortareata a fost construita pe un platou montan cu o inaltime de 450m, fata de Marea Moarta.

Israel in 4 zile: Impresii despre Ierusalim, in zi de Sabat

Israel in 4 zile: Impresii despre Ierusalim, in zi de Sabat

Israelul mi-l trecusem pe lista destinatiilor posibile din 2013. Am fost chiar foarte aproape de a cumpara si biletele de avion. Cand imi facusem timp pentru cercetare a inceput conflictul cu Fasia Gaza. M-a speriat putin situatia si vreo 3 ani ‘am uitat’ de el. L-am adus din nou in plan anul trecut ca o destinatie buna pentru toamna. Si uite asa, la final de noiembrie am ajuns in Israel, tara cu numarul 51 in care am pasit.

In ce zi plec? Cat stau? E pe bune Sabatul? Ce orase vizitez? Chiar e o destinatie sigura? Nu cred ca a fost vreo tara unde sa-mi pun atat de multe intrebari. Cea mai importanta dintre ele era referitoare la Sabat. Pot accepta multe, dar in niciun caz sa nu am unde manca ceva gustos :D. Intr-un final decid ziua de plecare ca fiind sambata si pentru a nu depinde de transportul public, printre cele afectate de Sabat, am inchiriat o masina.