Experiente culinare in Tara Bascilor si Andaluzia, Spania

Experiente culinare in Tara Bascilor si Andaluzia, Spania

Ziua fara jamon iberico e o zi pierduta, asa as putea rezuma partea culinara din calatoria in Spania. Si nu exagerez deloc daca spun ca nu am mancat jamon in una sau doua zile dintre cele 18 cat a durat acest trip. In prima calatorie, in Barcelona, nu prea m-am bucurat de bucataria spaniola. La a doua, in Valencia & Madrid, am inceput sa o gust putin mai mult. Dar cu adevarat am inceput sa o indragesc anul trecut, dupa o saptamana in Barcelona. Cum s-ar zice, din a treia incercare a fost cu noroc.

10 zile in Andaluzia – Impresii din Granada

10 zile in Andaluzia – Impresii din Granada

Cred ca poti spune ca ai vizitat Andaluzia abia dupa ce ai trecut pragul Alhambrei din Granada. Complexul, alaturi de Marea Moschee din Cordoba, raman o amintire puternica a prezentei musulmanilor in Spania. Chiar daca catalicii au dorit sa stearga complet urmele islamului, in Alhambra multe au ramas in stilul maur. S-au convins si ei ca sunt prea frumoase sa le distruga. Imensul complex atrage peste 2.5 milioane de vizitatori anual, fiind cea mai vizitata atractie din Spania.

10 zile in Andaluzia – #cuMasina in cautarea pueblos blancos (orasele albe)

10 zile in Andaluzia – #cuMasina in cautarea pueblos blancos (orasele albe)

In putinul timp pe care l-am avut pentru a stabili ce vizitez in Andaluzia am reusit sa fac o lista cu oraselele albe. Din vreo cateva articole cu pueblos blancos mi-am selectat vreo 12 pe care le-as putea vedea. Fiind o zi de vara, puteam porni devreme si sa vizitez pana tarziu. Era clar insa ca sunt prea multe si trebuia sa mai tai din ele sau sa le impart pe mai multe zile.

Vreo cateva erau cam departate de celelalte, dar erau potrivite sa le leg de alte vizite pe care le mai aveam in plan. Dupa ce le-am pus pe toate pe Google Maps a fost usor sa fac un plan de vizitare. Asta in teorie ca fara o simulara clara de traseu m-am trezit ca Waze-ul (aplicatia de GPS) m-a dus pe un drum de camp, ca acela era mai scurt pentru planul meu.

10 zile in Andaluzia – Cum a fost traseul Caminito del Ray

10 zile in Andaluzia – Cum a fost traseul Caminito del Ray

Despre Caminito del Ray auzisem acum cativa ani pe cand era prezentat ca cel mai periculos traseu din lume. Are o lungime de aproape 8 km din care o parte sub forma de pasarela infipta in peretii abrupti ai defileului El Chorro. In varianta originala a fost construit intre 1905 si 1905 ca drum de acces catre doua hidrocentrale.

Numele de El Caminito del Rey (Drumul Regelui) l-a primit de la localnici dupa ce regele Alfonso, in 1921, a vrut sa ia parte la inaugurarea unui baraj si a mers pe acest drum. Cu timpul, drumul a devenit o atractie pentru amatorii de senzatii tari. Mai ales dupa ce a inceput sa se surpe poteca si traseul sa se poata face doar cu echipament de alpinism.

10 zile in Andaluzia – Impresii din Cordoba, Spania

10 zile in Andaluzia – Impresii din Cordoba, Spania

Nu prea eram convins ca voi avea ce face patru zile in Sevilia si voiam sa descopar si altceva pe partea acesta a Andaluziei. Urma o saptamana pe Costa del Sol si imprejurimile ei si nu doream sa-mi petrec tot timpul intr-un loc. Cadiz sau Cordoba pareau mai aproape, dar pe care sa-l aleg? Despre ambele nu stiam nimic. Cadiz parea a fi un oras de plaja, iar asta urma sa am pe partea estica. Dupa cateva cautari de atractii aleg Cordoba, atras de Catedrala-Moschee.

In Cordoba urma sa raman o noapte si per total sa ma plimb aproape o zi. Intre Sevilia si Cordoba drumul e scurt, mai ales cu un tren rapid (AVE). Imi propusesem sa ajung pana in ora 10 sa am o zi plina. Nu prea mi-a iesit asta deoarece in gara din Sevilia automatele nu functionau si la ghisee era coada. Din fericire trenurile in prima parte a zilei sunt la intervale de 30-40 de minute.

Cu o ora in plus fata de ce imi planificasem eram gata de explorare. Imi facusem o lista de lucruri pe care sa le vad si le impartisem in doua trasee distincte, in esenta toate fiind in zona centrala dar la distante considerabile. Un traseu, cu care am si inceput, pe partea nord-est si apoi unul spre centru si sud-vest.