Bine de stiut pentru un revelion in Sydney, Australia

Bine de stiut pentru un revelion in Sydney, Australia

Focurile de artificii din noaptea de revelion au devenit in ultimii ani o competite intre marile orase. Pana nu demult Londra si Sydney erau cele care impresionau in noaptea de revelion. Acum insa si Rio de Janeiro sau Dubai, chiar si Kuala Lumpur, ofera spectacole impresionante.

In 2012 fusesem de revelion in Londra pentru a vedea focul de artificii. Pe atunci imi amintesc ca nu fusese dificil cu cazarea si chiar gasisem la un pret ok in zona Bayswater, la doi pasi de Hyde Park. Bine, Londra in decembrie e uratica, nu se compara cu Sydney care e in plina vara.

Sydney in agitatia Revelionului – Australia

Sydney in agitatia Revelionului – Australia

Incepusem sa ne acomodam cu linistea si lucrurile parca puse intr-o ordine fireasca din Melbourne si avem asteptari mari de la Sydney. Stiam sigur un lucru, ca este un oras foarte scump pe toate planurile. Deja vazusem asta inca de la rezervarea hotelului. Sa mergi in perioada revelionului in Sydney e de poveste, dar costul experientei este pe masura.

Desi ca numar de locuitori Sydney este doar putin mai mare decat Melbourne, zumzetul orasului e cu totul altul. Linistea din cursul zilei a disparut complet. Magazinele nu mai aveau program de sarbatoare, iar lumea nu parea ca se pregateste de Revelion. La unii nici de Craciun nu fusese altfel.

Ce-i drept ca Revelionul in Sydney atrage peste un milion de privitori anual, iar multi dintre ei vin din afara Sydney-ului special pentru asta. Insa pana la revelion mai erau cateva zile si mai aveam inca doua si dupa, timp suficient sa vedem orasul pe toate partile.

Great Ocean Road, Parada Pinguinilor si cramele din Yarra Valley – Melbourne, Australia

Great Ocean Road, Parada Pinguinilor si cramele din Yarra Valley – Melbourne, Australia

Planul in jurul Melbourneului il facusem pe doua zile, dar compania aeriana s-a gandit sa mute zborul atat de mult incat am mai castigat o zi. Asta imi doream si eu, dar diferentele de preturi erau prea mari de la un interval de ora la altul. Melbourne e placut ca oras, ca turist insa, dupa 2-3 zile, vei simti nevoia sa iesi in afara lui.

In imprejurimi sunt populare trei tururi de o zi fiecare: Great Ocean Road, Parada Pinguinilor din Philip Island si cramele din Yarra Valley‎. Scosesem din planul initial partea de crame, dar cum am castigat timp am prelungit inchirierea masinii cu inca o zi si am dat o tura si pe Valea Yarrei.

Melbourne, Australia – locul cu cei mai prietenosi oameni

Melbourne, Australia – locul cu cei mai prietenosi oameni

Dupa un zbor nu tocmai confortabil, ne vedem aterizati in Melbourne (Australia). Nu prea avem timp sa realizam ca am ajuns ca ne si apare vama in fata. Trecem atat de repede de ne intrebam daca asta e tot sau ne mai fac vreo verificare. Nici nu ajunsesera bagajele, cam atat de repede am trecut. Nu declarasem nimic pe formularul primit in avion asa ca trecem rapid si de urmatorul punct de control. In vreo 30 de minute de cand aterizasem, eram in fata aeroportului.

Stiam ca sunt sanse mici sa primim camera la ora 8,  asa ca mai tragem putin de timp. Merg sa iau o cartela sa pot avea internet, lasam vreo doua SkyBus-uri sa plece si intr-un tarziu plecam si noi. Nu ca am fi pierdut cine stie ce timp, bus-urile erau la intervale de 10 minute.

Experienta de a conducere pe partea stanga si prima amenda in Australia

Experienta de a conducere pe partea stanga si prima amenda in Australia

O calatorie in Melbourne nu e completa fara a vedea imprejurimile. Agentiile locale ofera mai multe tururi de o zi spre cele mai populare atractii. Unele doream sa le vad, insa mi se pareau prea lungi pentru a fi facute cu plecare si retur in Melbourne. Asa ca ma gandesc ca mai potrivit ar fi sa inchiriez masina si sa fac propriul plan.

Nu mai condusesem pe partea stanga si am zis sa verific pe Google Maps cum sunt drumurile si cat de incurcate sunt intersectiile. Ar trebui sa adaug si ca experienta mea de sofer se rezuma, in acel moment, la putin peste un an de condus. Nu aveam unde sa ma grabesc si puteam sa merg cum as fi dorit.

Varianta initial era, ca dupa imprejurimi, sa urmeze un drum spre Sydney. Facusem si un plan pe zile si rezervasem hoteluri pe parcus. Dupa o prima calatorie lunga cu masina prin Europa, am realizat ca planul din Australia o sa fie o alergare continua. Chiar daca planificasem 4 zile pentru Melbourne – Sydney, ar fi fost prea putin. Raman la trei zile prin jur si apoi zbor spre Sydney.