Ghid de organizare a calatoriei in Noua Zeelanda: traseu, transport, cazare si costuri

Ghid de organizare a calatoriei in Noua Zeelanda: traseu, transport, cazare si costuri

Independent sau tur de agentie? Eu nu vad nici un motiv pentru a merge in Noua Zeelanda ca parte dintr-un tur. Tara e prea frumoasa pentru a se ocupa o agentie de ceea ce vei vedea. Ai nevoie doar de cateva zile pentru a pune la punct un tur complet. Exista foarte multa informatie bine organizata si va fi usor sa faci un plan asa cum nicio agentie il ofera.

In articolul acesta am sa incerc sa ofer cat mai multe detalii despre cum am organizat calatoria si sper sa-ti ajute sa gasesti cea mai potrivita varianta pentru tine. La final costurile pentru ati face o idee de partea financiara a unei calatorii independente in Noua Zeelanda.

Cu bicicletele pe calea ferata la Forgotten World Adventures, Taumarunui – Noua Zeelanda

Cu bicicletele pe calea ferata la Forgotten World Adventures, Taumarunui – Noua Zeelanda

Am descoperit intamplator Forgotten World si initial eram de parere ca doar o traversare a zonei, pe drum, este ceea ce vom face. Dupa cateva articole si filmulete cu experientele celor care au fost in tururile Forgotten World Adventures eram siguri ca ne dorim sa mergem.

Despre Forgotten World Adventures

In 1901 avea sa se porneasca constructia la calea ferata dintre Stratford si Okahukura, din vest spre centrul Insulei Nordice. Aceasta a durat 32 de ani si a fost una dintre constructiile emblematice ale Noii Zeelande din acea perioada. Din cei 142 km de cale ferata, 10.4 km sunt de tuneluri, 24 la numar. Cel mai lung are 1.5 km si a fost sapat, manual, in 10 ani.

Pana in 1983 calea ferata a fost principalul mijloc de transport catre minele si fermele din aceasta zona. O data cu dezvoltarea transportului rutier, calea ferata si-a inceput declinul. Finalul avea sa fie in 2009 cand, dupa o deraiere, a fost distrusa o portiune din calea ferata. Dupa acest incident s-a decis inchiderea ei.

Singurul turist de la Hobbiton Movie Set – Noua Zeelanda

Singurul turist de la Hobbiton Movie Set – Noua Zeelanda

Citesem in diferite contexte despre filmarea Lord of the Rings in Noua Zeelanda si cat de minunate sunt peisajele. A mai urmat si seria de filmulete de la Air New Zealand despre prezentarea masurilor de siguranta la bord inspirate din The Hobbit. Cum nu ma pasioneaza filmele in general, nu am cautata niciodata detalii despre locurile in care s-au filmat trilogiile avand impresia ca multe sunt efecte speciale.

In cautarea celor mai interesante atractii din Insula Nordica am ajuns inevitabil si la Hobbiton Movie Set. Aveam de ales intre acesta si pesterile Waitomo si Ruakuri. Pesterile pareau interesante, insa multi au scris ca nu merita pretul si nu sunt chiar asa de impresionante pe cat sunt de promovate. Analizand impresiile si peisajele am ramas cu Hobbiton.

Disneyland-ul vulcanilor si plajele cu apa rece – Noua Zeelanda

Disneyland-ul vulcanilor si plajele cu apa rece – Noua Zeelanda

Dupa Tongariro Crosing am ales sa ne cazam in Taupo pentru a castiga timp pentru ziua urmatoare. De aici am inceput plimbarea printre vulcani si lacurile termale. Ne-am plimbat putin pe malul lacului Taupo dar vantul ne-a alungat repede. Prima oprire avea sa fie la doar cateva minute de Taupo, la Huka Falls. Locul in care raul Waikato ajunge intr-un canal ingust format in roca vulcanica.

Cascada e populara pentru cei 220.000 litri de apa care trec in fiecare secunda prin canal. La capatul lui, efectul este similar cu al unui furtun cu apa sub presiune. Cei care doresc senzatii tari, pot alege sa mearga cu o barca prin valurile cascadei. Ne-am multumit doar cu poze din jurul ei. Tot de senzatii tari au parte si cei care se arunca, din cand in cand, in apele repezi ale raului.

O zi pe munte – Tongariro Alpine Crossing – Noua Zeelanda

O zi pe munte – Tongariro Alpine Crossing – Noua Zeelanda

“-A., uite ce am putea face intr-o zi in Noua Zeelanda. Pare ca-i popular, se face in vreo 6-8 ore si nu e un traseu dificil. Uite ce fain e lacul de sus! Nu avem nevoie de echipament special, doar ceva mai gros de imbracat ca-i posibil sa fie frig la inaltime.

– Pfoa! Mergem!”

Si asta a fost toata discutia si ce stiam despre minunatul traseu de o zi pe care aveam sa-l facem in Noua Zeelanda.

Cele mai apropiate hoteluri le-am considerat a fi cele din National Park, iar faptul ca aici erau si cateva restaurante a plasat locul in top. Dupa experienta zilei anterioare, nu am fost surprinsi ca restaurantul cu rating bun are mancare proasta. Dar deja trecusem de supermarketul New World si nu aveam nimic pentru cina.