Review Canon M3, o camera foto potrivita pentru calatorii

Review Canon M3, o camera foto potrivita pentru calatorii

Ca orice calator care isi ia rolul in serios am simtit nevoia unei camere foto secundare. Camera principala fiind un Canon 6D. Pentru o perioada am avut secundara o camera GoPro, dar nu am gasit-o utila si am renuntat la ea. Inainte de calatoria in Japonia am inceput sa ma uit dupa o camera foto mirrorless. Nu avea sens una compacta deoarece pentru lucruri rapide se descurca bine telefonul.

Initial inclinam spre schimbarea brandului, fiind fidel Canon-ului de mai bine de 12 ani. Dar dupa mai multe review-uri am ajuns la concluzia ca nu e cazul si cele cateva mirrorless-uri de la Canon sunt ok. Dupa mai multe analize m-am oprit la Canon M3 si M5. Bine, ar mai fi fost si Canon M10, dar nu avea mufa de microfon extern, senzorul era mai slab si multe altele. Pentru nevoile mele era important sa fie si la un pret decent si sa aiba un minim de functii. In cazul meu, M5 nu se mai incadra in bugetul pentru o camera secundara.

Un aspect important la un mirrorless, ca si la DSLR, este ce tip de obiectiv vei avea pe camera. Stiu asta dupa aproape 10 ani de DSLR-uri unde am schimbat mai multe camere si la toate a contat ca obiectivul sa fie unul bun.

Kit de calatorie: Review-uri Asics Nimbus si Salewa Firetail 3 GTX

Kit de calatorie: Review-uri Asics Nimbus si Salewa Firetail 3 GTX

La inceputul lunii mai am simtit nevoia sa actualizez incaltamintea de calatorie. In timp ce Asics Cumulus 18 (2016) au ramas in Noua Zeelanda, Mizuno Rider 19 nu s-au dovedit a fi un prieten bun la mersul din calatorii. Bine, trebuie sa recunosc ca nici nu-mi plac cum arata sa-i port in alta activiate decat cea de alergare. Scriam de aceste doua modele in articolul acesta.

Am mers din nou la SportGuru.ro sa vad ce exista in colectia 2017. Ma uitasem pe site si pusesem ochii pe vreo cateva modele, dar nu s-au dovedit a fi confortabile. Mi-as fi dorit din nou sa revin la Brooks, dar ce era in colectia curenta nu mai era asa interesant. Prin urmare am ramas tot la Asics. De aceasta data la un model pe care nu l-am mai folosit.

Ce rucsaci folosesc in functie de durata calatoriei

Ce rucsaci folosesc in functie de durata calatoriei

Din propria experienta, dimensiunea rucsacului sau valizei este direct proportionala cu experienta de a calatori. Cu cat calatoresti mai mult vei realiza ca nu ai nevoie de jumatate de dulap de haine si o valiza la limitele maxime ale unui bagaj de cala. Cred ca plata bagajului de cala i-a facut pe multi sa se gandeasca mai bine de ce au nevoie pentru un weekend.

Prin Europa am avut de putine ori bagaj de cala, insa de multe ori am avut o valiza mare de cabina. Cu timpul am tot renuntat la lucruri pana cand am ajuns la a merge fara probleme 3-4 zile doar cu un rucsac mic. Acel rucsac care se incadreaza gratuit in limitele oricarei companii aeriene.

Calator in lumea digitala – Ce aplicatii de telefon imi usureaza calatoriile

Calator in lumea digitala – Ce aplicatii de telefon imi usureaza calatoriile

Am fost intrebat de mai multe ori cum ma descurc in calatorii fara a avea un plan de acasa. In unele tripuri doar hotelul rezervat l-am avut, dar nu stiam cum ajung la el de la aeroport. In Europa plec fara documentare de cativa ani, iar anul acesta am plecat si in Japonia fara a avea clar ce voi face. Dezavantajul unei minime documentari se poate reflecta in costuri neprevazute. In Japonia aveam sa vad asta cand am ales sa merg cu taxiul, iar acesta nu a fost chiar ieftin.

Am inceput sa nu-mi fac planuri pentru destinatii din Europa in momentul in care roaming-ul a devenit foarte ieftin. Cu doar cativa euro pe trip aveam acces la internetul din pachetul national.  Pentru a ramane in limitele abonamentului, descarcam de acasa continutul din aplicatiile folosite si internetul era util doar pentru localizare si trasee. Doar in Myanmar nu am  avut un sim local pentru internet deoarece nu prea exista semnal. In rest, in orice tara unde roaming-ul nu ma ajuta, cumparam cartele cu pachete de internet mobil.

In primele calatorii, 2010-2011, am fost cu harta pe hartie si ghid tiparit. A fost placut si m-am ratacit de mai multe ori. Am cateva experiente chiar enervante din aceste rataciri. Dar de prin 2012 majoritatea suportului e dat de aplicatiile din telefon. In 5 ani am folosit multe aplicatii, iar cele pe care le folosesc in acest moment sunt cele de mai jos. Cred ca toate sunt disponibile atat pe Android, cat si pe iOS. Eu le folosesc pe iOS. Nu am sa pun linkuri, dar va fi usor sa le gasesti dupa numele lor in Google sau direct in Google Play/Apple Store.

Incaltamintea, cea mai importanta parte a calatoriilor lungi

Incaltamintea, cea mai importanta parte a calatoriilor lungi

Nu am dat prea mare importanta incaltamintei pana la prima calatorie mai lunga de 4-5 zile. Se intampla in martie 2014 pe cand eram la prima calatorie in Asia. Avem ceva experiente prin Europa si nu era prima data in care mersul batea transportul in comun.

Prima calatorie in Asia era o plimbare de 2 saptamani prin Singapore, Kuala Lumpur si Hong Kong. Imi amintesc ca in Singapore si Kuala Lumpur, doar spre hotel mergeam cu transportul public, in rest doar pe jos. Cand am ajung in Hong Kong au inceput durerile de picioare. Incaltamintea mea clasica de oras incepuse sa devina incomoda. Atat de incomoda incat am inceput sa reduc mersul pe jos cat am putut de mult.