Ultima calatorie a anului 2019 in Romania a fost influentata de piesa de teatru Faust de la Sibiu. Trecusera mai bine de 3 ani de cand o vazusem prima data si urmaream de ceva vreme sa o revad. Fiind o piesa mai speciala si jucata intr-un loc neconventional, are reprezentatii doar in perioadele in care nu e foarte frig afara.
Profitand de toamna calduroasa piesa s-a jucat si in luna noiembrie si dintr-o intamplare am aflat de asta. Sibiului nu i-am alocat de data asta prea mult timp si ne-am multumit doar cu o plimbare scurta pe stradutele din centrul vechi. In locul orasului am vizitat intr-o zi plina 2 dintre Cetatile Dacice.
Sarmizegetusa Regia
Pentru a ajunge la timp la teatru am plecat inainte de ora 9 din Sibiu. Prima cetate vizitata a fost Sarmizegetusa Regia, acesta aflandu-se la aproape 2 ore de condus de Sibiu. Drumul a fost o parte pe autostrada si dupa pe cateva drumuri mai mult sau mai putin intretinute.
Ca de obicei, Waze-ul a decis traseul si eu l-am ascultat crezand ca stie el mai bine. Cateva bucati nu au fost in cea mai buna forma, dar decente daca nu te grabesti. Pana la cetate drumul e bine intretinut si cred ca a fost renovat recent.
Parcarea se afla cam la 20 min de mers de intrarea efectiva in complex. M-am bucurat vazand ca nu au permis urcatul cu masina pana in zidul complexului. Cred ca in plin sezon au un transfer de la baza pentru cei care doresc asta. Nu e un drum greu de urcat, dar pentru unii poate fi dificil.
Complexul in sine arata foarte bine si cred ca e printre cele mai bine intretinute pe care le-am vazut la noi. Zi cu soare si culori de toamna e cam tot ce poti dori. Ne-am plimbat pe acolo cam o ora si cred ca a fost mai mult decat suficient pentru a vizita. Un mare plus pentru lipsa unei parti comerciale si sper sa fie asa si in restul anului. De mancat vei gasi la pensiunile aflate pe drumul spre cetate. Chiar si noi am gasit o rulota unde doua doamne faceau placinte si aveau suc de soc facut acasa.
Ulpia Traiana Sarmizegetusa
Din nou in masina spre urmatoarea cetate, Ulpia Traiana. Ne-am mai oprit pe cateva dealuri pentru a admira peisajul si dupa vreo ora jumatate am ajuns la “cetatea de la strada”. O vazusem din drum in urma cu vreo 18 ani cand ajunsesem prima data pe acolo. Nu am intrat atunci sa o vizitez atunci deoarece era prea dimineata sa fie deschisa.
Dupa ce cumparam biletele ne recomanda sa mergem sa vedem inainte muzeul de peste drum. Dorind sa-i facem pe plac acelui domn am zis ca incepem cu muzeul. Nu-mi amintesc mare lucru din acel muzeu, doar ca era foarte aglomerat si fara sa spuna vreo poveste.
Complexul in sine pare ca a ramas fara viziune si probabil si fonduri. Nu ma asteptam sa gasesc o cetate in toata regula, dar parca nici lanuri de porum sau case pe langa ruine. Cateva dintre drumurile din cetate sunt folosite de cei care locuiesc practic in cetate.
Biserica de la Densuș
Inainte de a ne intoarce spre Sibiu am deviat putin pe la biserica din Densuș. Aceasta este populara in primul rand deoarece a fost construita cu bucati din cetatea Ulpia Traiana. Nici nu e greu de realizat asta la cum arata blocurile de roca din care este facuta. Biserica era inchisa, desi nu cred ca era mai mult de ora 16.
Faust la Sibiu si Castelul de Lut
Piesa de teatru Faust a fost la fel de impresionanta ca si la prima vizionare. Desi am mai adunat ceva experienta culturale internationale de atunci, in continuare cred ca este o piesa care se ridica la nivelul celor din marile centre culturale.
Inainte de intoarcerea spre Bucuresti am trecut pe la Pastravaria Albota pentru un pranz cu pastrav. M-am bucurat sa vad ca locul a ramas la fel de bun ca si la vizitele anterioare. Dupa pranz am zis sa revizitam si Castelul de Lut de la Valea Zanelor. Nu mai ajunsesem pe aici de vreo 2 ani si m-am intristat sa vad ca zona a devenit un balci de prost gust. Cred ca si zanele si-au dat demisia la cat de slaba a devenit zona.
Castelul a ramas blocat ca atunci cand s-a deschis si in curte au aparut cateva locuri cu mancare, dar departe de ideea de restaurant. Curte sa zicem ca e decenta, dezgustator este ce au facut cei din jur care au profitat de popularitatea locului si deschis terase cu mici si bere fara vreo adaptare la povestea de pe malul raului.
Sincer, cand am fost prima data acolo mi s-a parut un loc incredibil de frumos si ireal pentru Romania. Nu as fi crezut ca se poate transforma atat de mult in doar cativa ani.
Comentarii
3 ComentariiCazare Oriunde
Aug 6, 2020Salut. Cand am vazut ultima oara Sarmizegetusa Regia aveau o parcare incropita, iar drumul pana acolo era o adevarata aventura. In plus, pare mai ingrijit acum, cel pputin asa reiese din poze. Poate nu ar fi rau sa fac un update.
Bogdan
Aug 6, 2020Drumul de la ultimele case si pana la parcare e impecabil, iar parcarea chiar daca nu e una mare e bine amenajata. Tind sa cred ca nu e suficienta in anumite momente, dar am o vaga impresie ca se mai puteau lasa masinile pana la parcare.
Cazare Oriunde
Aug 6, 2020Atunci se pare ca lucrurile sgau schimbat cumva. Mersi de info. Succes.