Din Bucuresti e dificil sa ajungi in multe locuri si sa te intorci in aceeasi zi. Asa ca a doua iesire la munte din 2019 a fost una de weekend plin. Pentru sambata am avut in plan un traseu cu Prapastiile Zarnestiului, Cabana Curmatura si apoi Vf. Turnu din Piatra Craiului. Pentru duminica, din Moeciu de Sus spre Saua Strunga, din Parcul National Bucegi.
Spre Vf. Turnu din Piatra Craiului
La Cabana Curmatura, prin Prapastiile Zarnesti, se poate ajunge pe 2 trasee. Ca dificultate mi s-au parut aproximativ la fel si le-as incadra la traseu usor, dar totusi cu ceva solicitare fizica. La urcare am mers pe banda albastra, iar la coborare am ales punctul galben. Multi aleg doar acest mini-circuit si asa se umple o zi de plimbare la munte.
Noi de la Curmatura am ales sa urcam spre Vf. Turnu din Piatra Craiului si apoi sa ne intoarcem pe acelasi traseu pana la cabana. De urcat pe creasta am reusit, dar cand mai aveam vreo 5 minute de mers pana la varf a inceput sa ploua si am decis sa lasam varful pentru alta ocazie. Traseul spre varf e peste medie ca dificultate si chiar daca exista portiuni cu lanturi/coarda pentru sprijin, nu este pentru oricine.

Bucata aceasta de traseu cere fara indoiala echipament de munte serios, altfel risti sa te accidentezi usor. Daca pana la Cabana Curmatura poate ajunge aproape oricine, spre varfurile din Piatra Craiului ar trebui sa urce doar cei care sunt prieteni cu muntele.
Traseul de la Cabana Curmatura spre Vf. Turnu e unul bine marcat, iar urcarea cere conditie fizica si multa atentie. O minima amenajare exista si te poti folosi pe alocuri de prizele artificiale. Sunt insa cateva bucati unde daca va ploua va fi dificil sa te descurci fara bocanci cu aderenta buna. Chiar si asa nu e usor sa cobori/urci in siguranta.
Pentru acces in zona am cautat in Google Maps direct Prapastiile Zarnesti si am lasat masina in prima zona de parcare. Se poate lasa in mai multe locuri, dar daca tot mergi la munte ar fi o idee sa o lasi in prima zona considerata parcare 😀
Din Moieciu de Sus, spre Saua Strunga
Cazarea din acest weekend a fost la Casa Muntelui, o pensiune foarte draguta si cu o mancare excelenta. Preturile mai mult decat decente pentru ceea ce au oferit. Aici am ajuns aproape de ora 18, iar pentru ziua urmatoare ne propusesem ceva lejer in Parcul National Bucegi. Cel putin asa credeam noi cand am ales aceasta zona.
Traseul a fost urmatorul: Moieciu de Sus – bariera de la Hotel Mistral – pe Triunghi Rosu pana in Poiana lui Gutanu, apoi am continuat cu banda rosie spre Refugiul Strunga (Saua Strunga). De aici am revenit spre Moeciu de Sus pe traseul crucea rosie – intregul traseu, cu tot cu pauze, vreo 4h. Noi am folosit hartile statice din aplicatia Muntii Nostri, iar acum cand am scris am vazut ca aici sunt detalii complete despre acest circuit.
Noi l-am ales pe ideea de traseu usor ca dupa Piatra Craiului, in realitate a fost un traseu cam la fel de greu pe alocuri. Nu a fost un traseu de piatra, dar diferentele de nivel au fortat bine genunchii. Traseul cu triunghiul a fost cat de cat clar si bine marcat, la coborare insa a fost o intreaga aventura sa gasim marcajele.
Traseele sunt clare pana vin ploile si apar raulete cu apa care trece de ghete. Intalnisem un rau peste care trebuia sa traversam si nu prea era posibil fara sa intram in apa, apa care probabil trecea de genunchi. Ne-am tot invartit, am testat pietrele pe care trebuia sa pasim si nu parea ca e ceva stabil. Am mai urcat pe cursul raului si intr-un final gasim si solutia de traversare, un bustean peste rau pus de altii (sau poate salvamontul).

Chiar daca aveam bocanci impermeabili, nu ne ajutau sa trecem prin apa si nici nu eram aproape de finalul traseului sa ne permitem sa ne udam complet. Dupa mai bine de o ora am reusit sa ajungem la drumul pietruit care ducea spre bariera. Ne bucuram ca am reusit sa iesim cu bine din padure, dar ne plictisim teribil pe acest drum care parea forestier.
Pe scurt, acest mini-circuit nu e pentru cine merge ocazional pe munte pe trasee usoare. Conditia fizica buna si echipamentul potrivit pentru munte sunt obligatorii, chiar si cand nu ploua. Pe aceasta parte din Parcul National Bucegi se pot face si plimbari de 1-2 ore, fara diferente de nivel. Erau multi care probabil erau cazati in zona care au iesit la o plimbare in natura pe acest drum forestier.