Dupa vreo 4 ani de la prima simulare de calatorie am ajuns intr-un final in Marocul. La primul plan nici nu luasem in calcul sa fac asta cu masina deoarece nu aveam carnet de conducere. Din ce-mi amintesc, daca nu te grabesti se poate ajunge in principalele puncte doar cu trenul.
Calatoria mea a fost pe final de an (2018) si a insemnat ca de revelion sa fiu in Casablanca. Bine, am plecat din Londra in a doua zi de Craciun, deci si o parte din acesta perioada a fost in Maroc. Fiind varf de sezon, planul l-am facut cu vreo 3 luni inainte de calatorie. Tot atunci am rezervat tot si cumparat biletele de avion.
Bilete de avion
Marocul nu are inca zboruri directe din Romania, dar e o destinatie accesibila pentru zborurile cu escala. Cele mai convenabile fiind prin Italia sau Spania. Din fericire ai multe optiuni si tine doar de tine cat esti dispus sa stai prin escale sau cat platesti extra sa fie mai rapid drumul. Iti recomand momondo.ro sau kayak.com pentru a gasi cele mai bune mixuri.
In perioada sarbatorilor de iarna e foarte scump sa ajungi in Maroc. Pentru un zbor din Londra am platit 350 euro, la asta s-a mai adaugat inca vreo 150 euro pentru zborul din Ro. Cert este ca pentru perioade diferite de aceasta se poate obtine usor un cost de 200 euro/persoana. Uneori se poate si mai bine, tine de tine cat de decis esti sa vezi Marocul si in ce perioada.
Cu masina prin Maroc
Nu sunt singurul care sustine ca masina este cea mai buna solutie pentru a vizita Marocul. Mai ales daca iti propui sa vizitezi principalele orase. La nivel de transport public pentru cele principale exista tren. Mai departe de asta se poate apela la bus-uri.
Masina am inchiriat-o de la Hertz. Pretul ei a fost de 420 euro, 90 euro din aceasta suma fiind taxa de predare in alta locatie. Pretul de 30 euro/zi s-a parut foarte bun pentru 11 zile, asigurare full fiind inclusa. Masina a fost automata, clasa compacta.
Am primit un Citroen Cactus cu vreo 69.000 km in bord. La cat de folosita era s-a comportat foarte bine. Eu i-am mai adaugat in jur de 1400 km. Motorina pentru asta a costat 60 euro. Tot direct legat de masina au fost taxele de autostrada, 8 euro si parcarea in jur de 55 euro. Parcarea se face in mare parte pe strada si se plateste la parcagiul sef. Pretul pentru turisti e probabil de 5 ori mai mare decat pentru localnici.
Singurul loc unde am avut o parcare normala a fost in Rabat, aici era una foarte bine pozitionata pentru Medina si practica preturi demne de Europa. Pentru 2 nopti am platit 200 DH (24 euro). In rest in jur de 50 DH (5 euro) per zi.
Parcarea la riad nu e posibila daca vei sta in Medine. Acolo e in mare parte pietonal si nu exista parcare. Iar in afara Medinei nu se merita sa stai ca vei fi departe de atractii. Oricum, la 5-15 min pe jos de riadurile din Medina vei gasi parcare.
Pentru un sejur de 10-12 zile, masina si toate costurile aferente ei vor fi intre 400 euro si 500 euro.
Ce vizitezi si cat stai
Mi se parea ca Marocul are multe de oferit si am nevoie de cel putin 2 saptamani sa-l vizitez cat de cat. Cu greu am renuntat la ideea de a sta mai putin de 14 nopti. La final ma bucur ca nu au fost 2 saptamani si m-am rezumat la 11 zile. La ce plan imi facusem nu ar fi trebuit sa stau mai mult de 8 zile.
Pentru a castiga timp am optat pentru a lua masina din Fez si a o preda in Marrakesh. O varianta in care inchei calatoria fara o intoarcere in acelasi punct te poate scuti de 8 ore de condus sau chiar o zi de vacanta in care nu vei face nimic. Calatoria mea pe zile a fost urmatoarea:
- Ziua 1 – Drum spre Chefchaouen – aproximativ 4 ore + cazare aici.
- Ziua 2 – Vizitat Chefchaouen si drum spre Fez – aproximativ 4 ore pe drum + cazare pentru 2 nopti in Fez.
- Ziua 3 – Vizitare Fez.
- Ziua 4 – Vizitare Volubilis, Meknes si Moulay Idriss. Apoi drum spre Rabat. Pe drum am stat aprox 3 ore. Cazare in Rabat pentru doua nopti .
- Ziua 5 – Vizitare Rabdat
- Ziua 6 – Drum spre Casablanca si vizitare oras + cazare aici. In jur de o ora de condus din Rabdat la Casablanca.
- Ziua 7 – Drum spre Marrakesh, in jur de 3 ore. Cazare pentru 4 nopti in Marrakesh.
- Zilele 8-9-10 – Marrakesh.
- Ziua 11 – Drum spre Essaouira, in jur de 3 ore. Cazare in Essaouira.
- Ziua 12 – Inapoi in Marrakesh, de data aceasta la aeroport, la fel in jur de 3 ore.
Din Marrakesh imi luasem initial in calcul sa fac o plimbare de o zi catre Ouarzazate. Ar fi presupus un drum de vreo 5 ore la dus si 5 la intors. De acasa parea fezabil si din acest motiv imi lasasem 3 zile in Marrakesh. Vazand cum este condusul noaptea spre Chefchaouen am renuntat la planul initial si am ramas toate zilele in oras.
Poate parea ok 3 zile jumate in Marrakesh, insa pentru mine au fost cu cel putin 2 mai mult. Ceea ce merita aici se vede lejer intr-o zi, hai sa zicem 2. Mai potrivit era ca in loc de Ouarzazate sa merg in Agadir. Dar am realizat asta cand am ajuns in Essaouira si am vazut ce relaxat si placut este orasul. In timpul acesta de 11-12 zile e loc de desert sau orasele de pe coasta.
Ce a meritat si ce note au primit cele vizitate
Incepand cu tarile de la final de 2018 am introdus un mic sistem de notare a catorva lucruri si locuri. Evident ca e subiectiv si superficial, dar cred ca e o varianta buna sa spun cum mi s-a parut o destinatie si poate sa te ajute in organizarea propriei calatorii.
In primul rand, Marocul mi s-a parut per total o tara de nota 7/10. Asta o incadreaza la o tara acesibila de vizitat, multe de oferit si un pret corect pentru ceea ce primesti. Nu e chiar cea mai previzibila tara si din multe puncte de vedere este enervanta si agresiva cu turistii.
Orasele vizitate au primit urmatoarele note:
- Chefchaouen – 6/10 – Mai mult pentru linistea diminetii si oameni mai putin insistenti.
- Fez – 4/10 – A fost prima dezamagire. Si cred ca daca era sa vad Medina intr-o zi in care sa fi fost complet deschisa (vinerea nu este) ar fi primit o nota si mai mica.
- Meknes (3/10), Volubilis (4/10), Moulay Idriss (1/10) – un tur traditional de o zi din Fez. Doar Volubilis merita daca ai timp, in rest nu. Nu pierzi oricum mare lucru daca le sari pe toate 3.
- Rabat – 10/10 – Un oras echilibrat, logic si cu lucruri cat sa umpli o zi. Sunt vreo 5 atractii importante si toate interesante pentru turisti. In rest ai cateva locuri bune unde poti manca si bea ceva.
- Casablanca – 5/10 ca oras si 10/10 pentru Moscheia Hassan II. Eu am avut multe ore sa vad si orasul, de aici si o notare a lui. Nu e genul de oras unde ai ceva concret de facut sau vazut. Moscheia e singurul motiv real pentru care poti ajunge aici ca turist.
- Marrakesh – 4/10 – Nu aveam prea mari asteptari de la oras, dar faptul ca am stat prea mult si mare lucru nu ai ce face l-a depunctat la final.
- Essaouira – 10/10 – Cred ca am ajuns sa fac o pasiune pentru oraselele mici cu acces la mare si care au o vreme buna tot timpul anului. Essaouira pare ca are cate putin din toate si e locul unde merita sa vii 1-2 nopti sa faci nimic si sa stai la soare.
Alte note
- Serviciile din restaurante, hoteluri – 8/10
- Infrastructura rutiera – 8/10 – semnalistica e foarte sumara, iar asta naste confuzie cand nu stii ce viteza ar trebui sa ai.
- Mancarea – 8/10
Sunt sarbatorile de iarna o perioada buna de vizitare?
Nu! Serios, daca stiam cat este de frig sau cat de multi turisiti sunt peste tot as fi preferat sa las Marocul pentru alta perioada. In unele dimineti era atat de frig incat aveam impresia ca inca sunt in Islanda, tara vizitata cu o saptamana inainte de a ajunge in Maroc.
Ma asteptam sa fie rece, dar nu atat de tare incat sa stau cu 3 straturi pe mine in cursul zilei. Cum se lasa seara nu-ti mai venea sa te plimbi pe nicaieri. Riadurile normale (adica alea de 60-70 euro/noapte) nu pare ca investesc in incalzire pentru cele cateva saptamani cat e chiar frig. Aerul conditionat e cel care iti va da ceva caldura, dar cat sa nu mori de frig sau sa dormi imbracat.
Singurul oras cu adevarat cald a fost Casablanca. Aici seara erau in jur de 15 grade, iar ziua pe la 20. Si celelalte ajungeau la mijlocul zilei pe la 20, dar nu pentru mult timp si oricum nu era de tricou decat daca stateai la soare.
Marocul trece prin una dintre perioadele sale foarte bune in turism si asta o face o destinatie atractiva tot timpul anului. Insa de revelion clar nu e de venit aici ca sunt prea multi oameni peste tot, cel putin in Marrakesh unde am fost in primele zile din an era imposibil sa gasesti un loc bun sa mananci sau sa te plimbi lejer.
Ca timp perioada buna probabil ramane septembrie-octombrie. Atunci temperatura e cat trebuie si din ce am vazut prin poze, pare si o perioada ceva mai suportabila din perspectiva densitatii turistilor pe mp.
Cat de sigur este Marocul
Am primit de multe ori intrebarea daca Marocul este o tara sigura. Asa cum am si raspuns, tind sa cred ca este o tara sigura. Nu are nimic in comun cu celelalte tari vecine aflate in diferite dispute. Incidente insa au mai fost, unul chiar foarte recent.
E totusi o tara musulmana si chiar daca e ceva mai relaxata si in unele locuri vezi mai putine femei complet acoperite decat in Londra sau Brussels, ramane musulmana. Fanaticii vor fi peste tot, cum de altfel sunt si in Europa.
Insa, totul se rezuma la ce alegi sa faci si cand/cum. Indiferent ca esti femeie sau barbat (solo) intr-o calatorie e bine sa ramai in zone accesibile si cat de cat publice. Stiu, multi vor sa gaseasca ceva ce nu a mai vazut nimeni doar ca asta implica si riscuri.
E foarte usor sa te ratacesti prin Medine si tot foarte usor e sa fii agat de un localnic dornic sa te ajute. Il ignori pur si simplu si te va ignora si el. In Fez ma luase din parcare unul ca ma ajuta el sa ajung la riad si l-am ignorat, dar nu a renuntat sa ma insoteasca. El era unul cu intentii bune si nu voia bani sa ma ghideze, doar voia sa-mi transmita departe de multime ca daca vreau “ceva plante sau ciuperci de la munte” pe mai tarziu sa-i spun. Astfel de oferte am mai primit in mers si prin Chefchaouen si Rabat.
Tine doar de tine cat de atent esti si la ce alegi sa dai curs. Chiar si in plina zi te pot agata sa te ajute cu orientarea. Am vazut asta in Marrakesh cand un drum era inchis pentru rugaciune si deja erau cativa pregatiti sa te ghideze. Am folosit cat de cat Google Maps si mi-am continuat drum fara sa ma opresc. Nu acelasi lucru au facut si 2 polonezi care au intrat in vorba cu “ghidul” si nu voiau sa-i plateasca la final serviciile. Nu am idee cum au rezolvat-o, dar era cel putin ironic ca unul era de 3 ori mai mare decat marocanul. Incepuse sa strige si dupa mine sa-i platesc, dar nu a vrut sa alerge dupa 2 in acelasi timp si s-a multumit doar cu polonezii.
Transportul in orase
Exista transport in comun in toate orasele vizitate. In unele e doar cu busuri, dar partial exista si tram. Nu le vad insa utile pentru vizitare ca turist. O sa fie mai util sa apelezi la taxi, mai ales cand vrei sa castigi timp. Am mers cu taxiul in Rabat si acolo avand ghid a vorbit el tot timpul si a pus aparatul.
In Marrakesh insa eram singur si nu voiam sa merg pe jos vreo 50 de minute si am luat un taxi. A pus aparatul dupa prima intersectie, apoi l-a inchis cand era pe la 12DH si mult nu mai era pana la destinatie. Pentru o cursa de vreo 15DH mi-a cerut initial 50DH. Dupa un What?! nervos a zis 30 si a aratat 3 degete zambind. Am zambit si eu si i-am dat 30. Asta a fost singura negociere din Maroc :))
Ca o recomandare, nu insistati cu aparatul cu nu merita circul si oricum va fi o cursa ieftina. Insa mai mult de 20-30DH nu prea ai pe ce plati pentru curse in oras. Cele din Rabat au fost toate de 10-12.
Accese la atractii si ghid privat
In majoritatea locurilor importante vei plati o taxa de acces. Aceasta e aproape standard si pentru turistii straini este de 70DH. Doar la Hassan II si la Gradinile Majorelle au fost mai mari, in rest pe la 50-70DH. Am vizitat aproape tot ce se putea vizita si la final am adunat in jur de 90 euro pentru aceste taxe de acces.
Ghid privat am avut in Fez si in Rabat. In Rabat il luasem cu o zi inainte ca ma gandeam ca-mi va fi util sa mai aflu una alta despre oras/atractii. Nu s-a meritat, dar nici nu imi pare rau pentru cei 50 euro cand i-am platit pentru 5 ore.
In Fez a fost un tur un pic mai special. Prima parte a fost vizitare de oras cu ghid privat, masina cu sofer pentru locurile mai indepartate si apoi la final un pranz intr-o familie traditionala. Turul a fost luat de pe toursbylocals.com si a costat 120 euro. S-a meritat din plin si a fost o experienta interesanta, dar asta nu a schimbat parerea despre oras :).
Cazarea
In Maroc populare sunt riadurile, o varianta de casa traditionala transformata intr-un hotel. Majoritatea sunt in Medine si tot majoritatea sunt de mici dimensiuni, adica doar cateva camere. Plaja de preturi e pentru toate portofelele. Poti alege sa platesti zeci de euro sau cateva mii, asta daca iti doresti sa stai la cele mai bune riaduri din Maroc.
Riadul de regula vine cu cateva optiuni cum ar fi piscina, spa, hammam, masaj, etc. Bine, nu la toate, dar la cele mai scumpe poti avea parte de toate mentionate. Cum eu nu sunt un fan al spa-urilor si nici nu mersesem pentru asta, am ales optiuni de cazare care sa fie cu nota 8+ in Booking.com, bine pozitionate si pe la 65-70 euro pe noapte. Camera a fost dubla, chiar daca a fost o calatorie solo. La pretul acesta vei gasi multe optiuni si cred ca e un pret ok pentru a primi conditii de 3-4* de la hotelurile din Europa.
Unde am stat:
Hotel Abi khancha, Chefchaouene
Acesta a fost o ratare si prima de acest tip. Indus in eroare de numele care continea hotel am ajuns la un hostel. Pretul nu mi-a dat de gandit, mai ales ca nota era 8+. Nu e un loc pe care-l recomand decat daca vrei un hostel. Cred ca din acest punct de vedere e ok, ca altfel nu avea nota asta.
Riad Fes Al Cazar Suite & Spa, Fez
Cel mai bun riad unde am stat, daca ar fi avut si un calorifer in loc de AC era perfect. Avea piscina, spa si era foarte spatios. Primitori ca oameni si un mic dejun bun. Se ajunge usor la el si are parcare foarte aproape.
Un riad micut, pare ca e sursa de venit a familiei care-l detine. Mi-au lasat impresia ca ei locuiesc tot acolo. Ca pozitionare e putin cam departe de parcari, dar nu exagerat.
Aici am ales un hotel, nici nu stiu daca exista variante optime pe riaduri. Fiind un oras ceva mai normal am cautat hotel cu parcare si bine am facut. E horror sa gasesti un loc unde sa parchezi in zona centrala. Ca pozitionare e departe de moscheie, dar aproape de centru si de restaurante. Cumva e mai bine asa ca la moscheie nu ai mare lucru de facut si poti chiar merge cu masina ta sau lua un taxi. Asta daca te sperie 30 min de pers pe jos. Un mare plus pentru mic dejun, a fost un mix de european cu marocan.
Un riad dragut, micut si departe de agitatie. Asta il face si cam greu de gasit, dar cu Google Maps in mana se va simplifica orientarea. Parcarea prin apropiere e foarte limitata, dar e valabil pentru majoritatea din Medina. Eu am lasat masina la vreo 20 min de mers pe jos. Daca vii cu un taxi, e la vreo 5 min de mers pe jos de cel mai apropiat loc unde te poate lasa.
O camera cam micuta pentru ceva numit standard, dar la cat am stat nu a fost o problema prea mare. A fost singurul cu un calorifer electric, desi nu era neaparat nevoie. Cam zgomotos ca este aproape de apa si pescarusii tin concerte constant.
Una peste alta, 10 nopti de cazare se pot scoate usor in 650euro, camera dubla.
Mancarea
Bucataria araba nu imi este cunoscuta si nici una care sa ma atraga. Despre cea marocana nu stiam nici macar un preparat. Imi imaginam ca e plin de condimente si mancaruri ciudate. In realitate am descoperit o bucatarie interesanta si care nu mi-a dat batai de cap. Incepusem sa ma satur de mancarurile traditionale ca tajine si supa harira, dar din fericire am ajuns in locuri unde se gaseau si preparate usor reinterpretate.
Ce m-a suprins a fost lista foarte mica de preparate traditionale. In majoritatea locurilor gaseai 1-2 supe, 6-8 tajini, salate si cateva feluri de frigarui. Cam asta era aproape tot cand venea vorba de traditional. Vreo cateva locuri aveau peste sau fructe de mare, in special pe costa era mai diversa partea aceasta.
Preturile au inceput de la ieftin la foarte scump. Cea mai ieftina masa a fost aproximativ 5 euro, in Chefchaouen, unde luasem supa si tajine. Pentru ceva similar in alte locuri am platit 20 euro. In vreo 2 locuri am mancat pur si simplu fara sa mai caut review-uri in Google Maps, dar in rest erau locuri cu note de 4.2+ si cel putin cateva zeci de review-uri. Cateva dintre ele erau prin diverse topuri pe oras. Asta a facut ca pentru unele mese sa platesc intre 30 si 40 de euro.
Oricum, parerea mea e ca exceptand Chefchaouen, unde se poate manca ok cu 5-10 euro, mai departe de asta un cost mediu e pe la 20 euro/masa cu starter/supa si un fel principal+ apa/suc. Daca se adauga si desert se mai adauga inca 3-5 euro.
Fara exagerari, un buget pentru mancare si alte cheltuieli de peste zi ar fi pe la 70 euro/zi, pentru 2 persoane. Micul dejun e inclus la majoritatea in pretul camerei.
Bani si internet
Citisem ca e o tara bazata exclusiv pe cash sau cel putin cardul nu e ceva normal. Am plecat de acasa cu vreo 200euro pentru urgente si urma sa scot cash direct din ATM. Am scos de 3 ori cash in limita maxima per tranzactionare, adica 2000DH. Real vorbind, putine lucruri nu se puteau plati cu cardul si cred ca un 4000DH erau suficienti daca tineam sa platesc cu cardul.
Majoritatea banilor cash s-au dus pe combustibil si mancare. Restul le-am platit cu cardul. Daca vei alege sa mananci la restaurante bune, atunci plata cu cardul va fi normala. La majoritatea iti vor accepta si euro, daca asta ai cu tine. La benzinarii e aproape peste tot doar cash.
Internetul e aproape indispensabil daca nu vrei sa ai suprize. Ai nevoie de el pentru orientare, dar si pentru a vedea diverse review-uri. Cred ca te poti descurca si cu o aplicatie offline, dar ar fi mai util sa fii conectat in permanenta la internet.
Operatorul cu cea mai buna acoperire este Maroc Telecom. Eu primisem cartela de la fratele meu care fusese cu cateva luni inainte, dar din ce am citit e o intreaga poveste cu activarea internetului si e bine sa o faca de unde o cumperi. Eu doar am reincarcat-o cu internet prin recharge.com. Pretul pentru 10 GB a fost de 12 euro.
Viteza nu a fost punctul forte nici la semnal 4G, dar per total a fost bine si acoperirea a fost aproape peste tot unde am calatorit.
Totalul
Si am ajuns si la final. Nu mi s-a parut o tara scumpa, dar nici una ieftina daca tii sa ai escale scurte, mese la restaurante bune sau riaduri deosebite.
Un cost aproximativ pentru 2 persoane ar fi:
- Avion: 400 euro
- Masina pe 10 zile – 350 euro
- Parcari & combustibil – 100 euro
- Cazare pe 10 nopti – 650 euro
- Mancare – 700 euro
- Accese si ghid in Fez – 150 euro
- Alte costuri & suveniruri – 50 euro
Total: 2 persoane, 10 zile – 2400 euro. Un cost care cred ca se poate cobora foarte usor sub 2000 euro cu ceva oferte de bilete de avion si ceva mai putine pretentii la restaurante.
Utile de stiut
- Maroc este o tara musulmana, deci mai greu cu gasit bautura alcoolica de orice fel. Nu e imposibil, dar nu e chiar la orice colt de strada sau in orice restaurant.
- Moneda nationala este dirham, prescurtat DS sau DSH si in conventiile internationale e MAD.
- In decembrie 10 DH erau 0.92 euro (sau 4.39 lei).
- Nu e chiar imposibil sa platesti cu cardul, la toate restaurantele peste medie poti plati cu cardul, la toate hotelurile avute am platit cu cardul.
- Nu te astepta sa vezi multe preturi scrise sau bonuri fiscale. Nici macar la benzinarii nu primesti bon si plata e direct la cel care iti face alimentarea. Plata cu cardul este rara in benzinarii.
- Nu avem nevoie de viza pentru a intra in tara, doar de pasaport valabil 3 luni de la data preconizata pentru iesire din Maroc. Se poate sta 90 de zile.
- Inarmeaza-te cu o doza mare de ignoranta ca va trebui sa rezisti la sutele de vanzatori dornici sa-ti vanda ceva.
- Pentru Medina din Fez iti recomand un ghid sau tur, e prea mare si prea complexa pentru a o vizita cum trebuie.
- Se conduce pe partea dreapta, adica ca la noi 😀
- Respecta regulile de circulatie, in special viteza deoarece sunt foarte multe radare.
- Orasele sunt o adevarata jungla, aici regulile de circulatie sunt in linii mari optionale.
Comentarii
3 ComentariiGabriel Diaconu
Feb 28, 2019Calatorind pana acum de trei ori in Maroc 2008 , 2010 , 2012 fac precizarea ca , in acest an voi merge iarasi intre 1-7 august . Prima oara am fost in ianuarie , a doua oara in aprilie , acum voi merge vara . De fiecare data am facut-o cu autoturismul propriu , si la fel o voi face la vara , ca parte a unor vacante de 15-18 zile , evident cu minisejururi in Italia , Spania , Franta , Austria . Desi am parcurs Marocul pe toate axele posibile si toate trecatorile din Atlasul mare , cel mic si muntii Rif precum si deserturile din sud tot sunt atras de Maroc . Mai mult mi-as dori odata cu pensionarea care se apropie sa ma relochez la cca 30 km de Agadir. Am gasit variante de case noi in Residence d’Orangerie , la preturi incredibil de bune . Nu am constatat la final , care va este impresia ramasa si cam ce nota ati acorda Marocului . Desigur pun intrebarea din perspectiva impatimitului de turism de aventura , pentru ca in ultimii 20 de ani am calatorit in toata Europa , nordul Africii , Rusia si fostele republici sovietice din vecinatatea Turciei , peste tot cu autoturismul . Ba chiar fiind fan FIAT si la al treilea in ultimii 2o de ani , nu am avut nicio temere cu privire la furt sau vandalism . Regret ca am ratat Siria si Iordania , dar in acel an in care imi planificasem , tocmai incepuse razboiul . Cred ca e numai o greseala de redactare sau transcriere valoarea de schimb la care ati facut unele plati , cursul de schimb 50Dh/12 euro pentru parcare fiind mult exagerat . 50 Dh nu pot fi decat cel mult 5 euro . Drumuri bune si la cat maimulte !
Bogdan
Mar 1, 2019Salut Gabriel!
Multumesc pentru cele impartasite. Marocul cred ca e o destinatie din categoria te prinde rau de tot sau deloc. Eu cred ca sunt in a doua. Voi reveni in Maroc in viitor, dar mai mult pentru riadurile de top din Marrakesh. Am scris ca i-am acordat nota 7/10 si mai multe impresii si pareri vor veni in articolele dedicate despre asta. Acesta e doar cel de organizare si costuri. Am corectat conversia, peste tot o facusem ok si acolo mi-a scapat altceva :))
Toate bune si calatorii exceptionale!
TATAROIU CLAUDIA
Feb 3, 2020pacat ca nu ati mers si spre Ouarzazate .eu am fost de 4 ori in Maroc pe cont propriu si cel mai mult mi-a placut prin muntii Atlas si dincolo de ei,spre Sahara. exceptand Essaouira,care e orasul meu preferat ,si m-as mai duce sa-l vad desi l-am vizitat deja de 3 ori. problema cu Marocul este ca trebuie neaparat sa vorbesti franceza ca sa ajungi la un nivel de comunicare care sa-ti permita sa obtii preturi mai bune…altfel,conform traseului pe care l-ati parcurs,deduc ca nu ati luat prea mult contact cu populatia berbera ,care e concentrata in sud(zona Agadir),in munti si dincolo de ei,spre desert. ati fi gasit in aceste zone o lume mai exotica,mai traditionalista, total diferita de atmosfera de metropola cosmopolita din Casablanca…poate mergeti data viitoare…