“Because it’s 2015” a fost raspunsul primului ministru canadian, Justin Trudeau, cand a fost intrebat de ce si-a dorit un echilibru 50:50 in ceea ce priveste genul ministrilor. Cabinetul lui nu doar ca are un echilibru intre femei si barbati, ci are si un mix de nationalitati si specialisti. Cea mai interesanta situatie mi se pare la transporturi unde minstru este un fost astronaut.
De la mii de km distanta, aceasta situatie mi s-a parut amuzanta si doar o idee curajoasa de a castiga popularitate. A fost suficienta calatoria cu bus-ul de la aeroport sa inteleg, ca de fapt, Trudeau cu acest cabinet echilibrat nu s-a departat prea tare de ceea ce este Canada.
Monede, monede, monede
Scap cu greu de vama, era foarte aglomerat, nu din alt motiv, si ajung la primul bancomat. Scot cash cat sa imi ajunga de cateva chestii marunte si de bus-ul spre oras. Nu stiu de ce, dar aveam impresia ca am ajuns intr-o tara in care banii „reali” pot fi trecuti cu vederea si cardul o sa ma ajute la orice.
Am inceput sa am semne de intrebare in statia de bus din aeroport unde nu era nici un automat, iar biletele la sofer se cumparau doar cu suma fixa si doar cu monede. Bine, am aflat de asta de la sofer care a zis sa merg fara bilet pana in oras, ca sa nu ma intorc in aeroport sa fac rost de maruntis. Urmatorul bus urma sa vina in 20 de minute si s-a gandit sa nu ma lase sa astept in soare. Cu asa primire, deja iubeam Toronto, desi nu vazusem nimic.
Ajuns in oras, m-am conformat si pe toata durata calatoriei in Canada, nu mi-au lipsit nici un moment minim 10$ in monede. Ba chiar am mai pastrat si pentru urmatoarea vizita ceva dolari canadieni.
A doua zi eram deja vecin
In zona centrala nu gasisem nicun hotel atractiv si care sa merite. Asa am decis sa stau in cartier, la vreo 20 minute cu metroul de centru. Gasisem o casa cu cateva camere transformata intr-un mic hotel. Chiar daca nu era mult mai ieftina, ideea de a sta intr-un cartier de case mi s-a parut perfecta pentru a simti mai bine atmosfera din Toronto.
Hotelul si zona au fost asa cum mi le imaginam. Chiar de cand am ajuns m-am plimbat prin jur cautand cele mai autentice case. La unele le-am facut si poze, dar dupa un timp m-am oprit sa mai fac asta sa nu par suspect. Desi era trecut de ora 18, nu era mai nimeni pe strada. Cand aparea cate un om, ne salutam din priviri.
In ziua urmatoare, m-am intersectat de dimineata cu vecinul din fata. M-a salutat si m-a intrebat ce fac. Deja eram de-al locului desi nu aveam nicio zi de cand eram in cartier. In zilele urmatoare m-au mai salutat si alti vecini, eu nu initiam salutul ca nu stiam care-s ai mei.
Impresii dupa 50 de km de mers prin Toronto
De cand am stabilit cate zile stau in Toronto mi-am propus sa vad in primul rand orasul si, daca am timp, trec si pe la muzee. Dupa o seara prin cartier, am inceput explorarea orasului dis de dimineata. Nu aveam o tinta clara, ci doar o lista cu vreo cateva obiective, in mare parte in zona centrala. Am coborat in statia King in ideea in care voi gasi usor sa savurez o cafea si sa fac un plan al zilei.
Primul punct, cladirea Brookfield Place, al carei atrium, Allen Lambert Galleria, este desenat de Santiago Calatrava. Acelasi care si-a lasat amprenta pe multe constructii interesante, dintre cele populare am mai vazut Turning Torso din Malmo si The City of Arts and Sciences din Valencia.
Discovery Walks Downtown
Nu stiam de traseul Discovery Walks Downtown, dar gasisem o harta si cateva dintre cele pe care le cautam eu erau parte din acest traseu. Asa ca m-am gandit sa-l urmez. Pana in 1960, toata zona centrala era una invadata de cladiri. Nu exista niciun parc public, singurele zone mai verzi erau private. Pe parcusul anilor, o data cu reconstructia si remodelarea zonei centrale, administratia locala a inceput construirea catorva parculete. Asa a aparut acest traseu care uneste cu alei largi inverzite cele cateva parcuri.
Am inceput traseul cu Gooderham Building, cladirea a fost construita in 1892 si este un simbol al orasului. Am continuat cu piata St. Lawrence mai mult de curiozitate sa vad cum arata o astfel de piata. Nu pot sa zic ca difera prea mult de pietele de la noi. In apropiere se afla Catedrala St. James, construita la 1850 si a fost printre primele in stil neogotic. Am abandonat traseul dupa ce am trecut de primaria noua si cea veche. Parea mai interesant sa urc pana la Cladirea Parlamentului (Ontario Legislative Building) si apoi Toronto University.
Yorkville & Port
Ora pranzului m-a prins prin zona universitatii, iar TripAdvisor imi dadea mai multe restaurante ceva mai in nord, in Yorkville. Nu aveam idee ce este aceasta zona, dar magazinele de lux si zona pietonala eleganta, nu anuntau ca voi manca pe acolo. Caut repede pe Google sa vad ce-i acest Yorkville. Nu ma surprinde sa aflu ca aici chiriile sunt cele mai scumpe din Canada si ocupa locul 3 in America de Nord. Sanse de pranz aici nu pareau sa fie, asa ca ma mai invart pe stradute si cobor sa caut un restaurant pe strada Yonge.
Partea a doua a zilei am dedicat-o falezei si portului. Am pornit cu gandul de a merge in Port Lands, dar era prea cald si m-am oprit doar in zona East Bayfront. De aici am continuat spre partea de sud-vest. M-am oprit dupa un timp undeva in zona centrala, nu am idee daca are vreun nume, cert e ca scria Amsterdam BrewHouse 😀
Toronto Islands
In ziua urmatoare am mers in parcul din Toronto Islands. Am ales sa iau un vapor spre insula centrala, ca sa pot sa ma plimb cat mai mult. Fiind o zi din cursul saptamanii, era foarte liniste aici. Cateva grupuri de copii venite cu profesorii erau mai zgomotosi. Oricum, pare destinatia perfecta pentru familii, de altfel, cam toate cele amenajate pe acolo sunt pentru copii.
Chiar daca nu te atrage ideea de a te plimba, ar trebui sa vii aici pentru a avea cea mai buna priveliste spre Toronto. Peisajele cu zgariei norii din Toronto si emblematicul CN Tower, de aici sunt facute. Vaporul circula destul de des, nu trebuie sa stai prea mult pe insula.
Dupa primbarea pe insula am pornit cu gandul de a vizita Casa Loma. Am fost foarte aproape sa ma incadrez in timpul de vizitare. Ca sa ma consolez, am pornit sa explorez cele cateva cartiere pe care le aveam in drum spre hotel. M-am plimbat mai bine de doua ore, timp in care am descoperit ca romana este populara prin acele cartiere. De trei ori m-am intalnit cu persoane care vorbeau romana.
Nu ai vazut niste biciclisti dezbracati?
Stateam in fata Cladirii Parlamentului din Toronto si incercam sa-mi configurez GoPro-ul cand ma intrerupe un domn cu o intrebare neobisnuita. Nu ai vazut niste biciclisti dezbracati? Si fara sa stau prea mult pe ganduri reactionez cu un Ce?? Ma gandeam ca nu am inteles eu prea bine ce a vrut sa intrebe. Dupa reformularea intrebarii, a zis ca nu aveam cum sa nu-i vad daca au trecut pe acolo, ca sunt multi. Schimbam cateva vorbe si ii confirm ca nu au trecut sigur pe acolo in ultima jumatate de ora.
Am crezut in continuare ca e o gluma si mi-am vazut de ale mele. Dupa putin timp aveam sa ma interesectez cu ei in zona Universitatii Toronto. Ulterior am citit, ca in acea zi, se sarbatorea World Naked Bike Ride in Toronto.
Toronto este despre diversitate
Pana sa vizitez Toronto ideea de oras multicultural o asociam cu Londra. In Toronto in schimb, mixul de nationalitati este asa de mare incat aveam impresia ca ma aflu in cel mai vizitat loc turistic si toti suntem turisti. De altfel, Toronto este unul dintre orasele cu cea mai mare diversitate de nationalitati din lume. Nicio nationalitate nu este majoritara, dupa origine, englezii sunt cei mai multi fiind aproape 13%, canadienii sunt pe locul 3, iar pe 2 sunt chinezii.
Chiar si asa, este un oras echilibrat in care te vei simti bine oriunde te vei plimba. Si daca tot e vorba de diversitate, comunitatea LGBT din Toronto este numeroasa si asta o sa observi foarte usor. Probabil uneori te vei simti ciudat sa fii in prejama lor. Inainte de toate exista mult bun simt, lucrurile nu ies din comun si nimeni nu doreste sa atraga atentia.
Din aceeasi serie:
Montreal, orasul european din America de Nord
Cum poti obtine viza pentru Canada, varianta 2017
Prin cartierele de case
Toronto Islands
Mica plaja din partea de sud a insulei.
Toronto vazut de pe insula.
Selfie cu avionu’.
De prin oras
Catedrala St. James.
Gooderham Building.
Unul dintre corpurile Universitatii din Toronto.
Biciclistii curajosi.
Eu si cladirea Parlamentului.
Primaria noua si piata din fata ei.
Primaria veche.
Cloud Gardens.
Harta traseului.
Brookfield Place.
Transportul in comun al bicicletelor.
Priveliste cu orasul, din drum spre Casa Loma.
Casa Loma.