Incepeam sa ma bucur ca ma apropii de finalul calatoriei in Quebec City. Chiar daca mi-a placut, ma plictisisem de prea multa liniste. Urma Montreal, iar de la el aveam mari asteptari. Dupa Quebec, eram convins ca nu va fi diversitatea din Toronto, asa ca abia asteptam sa ma surprinda… placut.
Prima zi, intalnindu-ma cu o prietena, aflu mai multe despre viata in Montreal si vizitez mai putin. Dar chiar si asa, nu am putut sa nu remarc agitatia generala din oras. Aceasta imi amintea mai mult de Paris, decat de Toronto. Cum vorbitorii de franceza, ca prima limba, sunt cei majoritari, as spune ca este firesc sa semene cu Franta.
Cateva impresii din Montreal
Am inceput explorarea orasului cu cel mai indepartat punct de pe lista, Parcul Olimpic. Aici au avut loc Jocurile Olimpice din 1976. In prezent, complexul este unul multifunctional. Arena principala a ramas pentru evenimente sportive si este cea mai mare din Canada, dar unele dintre spatiile din jur si-au gasit alta utilitate. Cum nu ma grabeam nicaieri, mi-am luat un bilet sa vizitez aproape tot ce se putea. Doar planetarium nu mi-a prezentat interes.
Ce te asteapta in Parcul Olimpic
Prima oprire, Montreal Tower. La cei 165 de metri, turnul este considerat ca fiind cea mai inalta constructie inclinata din lume. A fost proiectat ca baza de sustinere pentru acoperisul stationului. Dupa finalizarea Jocurilor Olimpice i-a fost adaugat, in varf, un Observator, la care se ajunge cu furnicularul. Cand am ajuns sus am avut un soc… si nu era de la priveliste.
Vizita mea fiind in iunie 2016, mai era putin pana se sarbatoreau 40 de ani de la eveniment. Iar in Observator era o zona unde se omagiau atletii care au facut istorie in 1976. Printre ei si povestea romancei, care la 14 ani, lua primul 10 din istoria gimnasticii. Nu imi venea a crede ca Nadia Comaneci aici facuse istorie! Ulterior, am vazut numele ei si pe panourile cu toti castigatorii, acestea se afla in apropierea Biodome-ului.
Avand parte de o vreme buna, am avut o priveliste perfecta cu Montreal-ul si suburbiile sale. Daca mai pun la socoteala si orasele mari vazute din avion, Montreal este cel mai verde oras mare pe care l-am vazut. Zona de business este sufocata de cladiri inalte si verdeata este aproape inexistenta. Dar mai departe de ea, majoritatea caselor sunt joase si par ca sunt construite printre copaci.
Cobor din turn si merg in Biodome, aflat in apropiere. In cadrul Jocurilor Olipice aici s-au tinut competitiile de ciclism si judo. Constructia nu avea cerinta pe ce era proiectata, asa ca s-a decis convertirea ei intr-un mediu care prezinta cele 4 ecosisteme intalnite in Americi. Ideea este una interesanta, dar mai interesanta pentru copii decat pentru adulti. De altfel, ei dominau salile in momentul vizitei.
Urmatoarele doua atractii, Montreal Insectarium si Montreal Botanical Garden, erau peste strada. Nu ma gandeam ca o sa ma plimb prin Botanica, dar vroiam sa vad Insectarium si biletul era pentru ambele. Chiar daca este unul dintre cele mai mari din lume, Insectarium m-a dezamagit. Din nume era clar ca nu vor fi insecte vii si oricum nu cautam asta, dar ma asteptam la ceva mai multa interactivitate. Ca si la Biodome, tot copii erau cei mai multi. M-am plimbat prin Botanica si aceasta chiar mi-a placut.
Daca ai vreo jumatate de zi la dispozitie, le poti face pe toate din Parc. Daca timpul iti este limitat, trebuie sa treci pe aici pentru o priveliste din Montreal Tower.
Insulele Saint Helen si Notre Dame
Pe raul St. Lawrence sunt mai multe insule, iar cele mai apropiate de oras sunt Saint Helen si Notre Dame. La ele se poate ajunge usor cu metroul, statia se afla pe Saint Helen, iar dupa cateva minute de mers se ajunge pe Notre Dame. Google Maps nu mi-a dat alt mijloc de transport, posibil sa existe si altele.
Ambele au fost dezvoltate in mare parte pentru a sustine EXPO 1967. Am scris aici despre cea mai recenta editie EXPO, cea din 2015, din Milano. Unele dintre pavilioanele de atunci sunt atractiile de acum. Iese in evidenta Biosphere, pavilion american la EXPO, in prezent un muzeu dedicat mediului. A doua constructie impunatoare este Cazinoul Montreal. In muzeu nu am intrat, iar in cazionu intri “doar cu treaba”, iar eu nu aveam.
Pe Notre Dame mai este o atractie pentru pasionatii de automobilism. Aici se afla circuitul de Formula 1 al Montrealului. Cursa avusese loc cu o saptamana inainte sa ajung eu acolo. In afara competitiei este un spatiu destinat exclusiv pietonilor si biciclistilor.
Dupa plimbarea pe pista mi s-a parut o idee buna sa trec sa vad si Habitat 67, un complex construit pentru acelasi EXPO. In prezent, complexul este unul de apartamente. Pana la el Google Maps imi dadea 30 de minute de mers, dar daca ii spuneam ca vreau sa ajung in oras, ma trimitea la metrou. Cum nu parea sa fie autostrada, sa fie interzis accesul, ma gandeam ca voi putea totusi merge pe undeva si nu vrea Google sa ma trimita.
Nu dupa mult timp, trotuarul pentru pietoni s-a terminat, iar acel pe undeva era pista pentru biciclete. Altceva pe bucata de vreo 5 km nu era. Nu m-am simtit singur, ca pe langa biciclisti, mai erau si alergatori. Am vazut si Habitat 67 din fata, dar m-as fi multumit cu el de peste rau, din apropierea portului. Cum am mers prin soare mai bine de 2 ore, am reusit sa ma bronzez bine de tot la fata. Partea bune este ca nu am facut insolatie 😀
Ajung intr-un tarziu in oras si ma intrept spre Quartier des Spectacles. Din pacate nu era o vreme prea buna si o ploaie torentiala a imprastiat lumea. Zona era foarte animata si placuta pentru a incheia o zi de plimbare. Daca stau bine si ma gandesc, cred ca aceasta mi s-a parut cea mai autentica zona din Montreal.
Centru si Mont-Royal
In ultima zi, prietena din Montreal s-a oferit sa fie ghid si asta nu putea decat sa ma bucure. Descoperirea orasului cu un localnic este tot timpul mai interesanta. Prima oprire a fost in zona Mont Royal. Am inceput cu Saint Joseph’s Oratory, o catedrala foarte mare in care ai toate sansele sa te ratacesti. In timp ce multe dintre orase au privelistile celebre “in fata” zonei de business, in Montreal este “in spate”. Cel mai bun punct de unde poti cuprinde zgarie-norii este de pe platoul de la Chalet du Mont-Royal.
Dupa Mt Royal, ne-am intrebat spre centru istoric. In centru nu ar trebui sa ratezi Basilique Notre-Dame de Montreal, mai mult sa te convingi ca majoritatea care au acest nume, seamana cu cea din Paris. Dupa atata drum, meritam un fresh in Old Port. Daca in multe orase centrul istoric este cel recunoscut pentru baruri si restaurante, in Montreal, Portul Vechi are acest rol.
Pentru mine, partea cea mai placut cand sunt cu un localnic, vine cand este vorba de mancare. Pentru cina am mers intr-un loc popular pentru poutine, o mancarea traditionala. Locul se numeste La Banquise si ofera peste 30 de feluri de poutine. Este atat de popular de se sta la coada si chiar daca era o ora tarzie pentru cina, era plin si a trebuit sa asteptam.
Ce este acest poutine? Pai probabil ai fi surprins sa citesti ca sunt cartofi prajiti acoperiti cu tot felul de sosuri, carne, fructe de mare, legume etc. Bine, nu toate in acelasi timp, de asta si sunt 30 de feluri. Ca experienta culinara as incadra-o la fast-food. Insa dupa o zi de mers consumi suficiente calorii cat sa meriti o portie de poutine.
***
In loc de incheiere as spune ca a fost placut in Montreal si e un oras care nu are foarte multe in comun cu Toronto. Doar dupa ce le vezi pe ambele iti dai seama ca in Canada diversitatea nu este doar la nivelul unui oras, ci si intre orase. In Montreal, influenta europeana se simte foarte mult. Trecand peste faptul ca limba franceza este cea dominanta, atmosfera in sine este una europeana. Doar zgarie-norii si cartierele de case ce iti amintesc ca esti in America de Nord.
Din aceeasi serie:
Cum poti obtine viza pentru Canada, varianta 2017
Notre Dame.
Nu se vede din cauza umbrelor, dar fata mea e rosie de la soarele din ziua anterioara :D.
Privelistea de pe Mt. Royal.
Oratoriul.
Inainte de a ajunge in Old Port.
Unul dintre pontoanele din Old Port.
Parcul din apropierea Old Port-ului.
Habitat 67. De pe partea ailalta, ca din fata oricum nu il cuprindeam tot intr-o poza.
Pista de F1.
Biosphere.
In drum spre Habitat 67. Podul din fata e cel pe care trecusem de pe o insula pe alta.
Partea din spate a Turnului. Sus este Observatorul.
Corzile de sustinere ale acoperisului de pe arena.
1.00!
Baza olimpica.
Montreal din Turn, in stanga sunt insulele Saint Helen si Notre Dame.
Zona de business in plan indepartat.
Panoul de onoare de la Jocurile Olimpice ’76.
Metroul din Montreal. Da, alea sunt roti de cauciuc!
Chiar daca nu pare, sunt politistii din Montreal. Acesta este modul lor de a face greva.
Poutine
Quartier des Spectacles.
Comentarii
2 ComentariiBogdan
May 12, 2017Expresii de genul ”old port”, ”Quebec city”, ”Montreal Tower”, etc denotă ori că eşti o persoană destul de ignorantă sau cam snoabă. De ce ai trece prin filiera engleză denumiri dintr-o regiune unde limbă oficială este doar franceza ?? Nu ai nicio justificare. Corect ar fi fost: Vieux-Port de Montréal, Ville de Quebec sau Tour de l’Horloge de Montréal sau mai simplu şi corect denumirile în română: Portul Vechi, Oraşul Quebec sau Turnul din Montreal.
Bogdan
May 12, 2017Bogdan, ignoranti suntem toti, e in natura umana sa ignoram detalii si sa pastram doar ce ne intereseaza. Iar in cazul celor care scriu, ignorarea detaliilor este importanta pentru a putea transmite informatii utile pentru cat mai multi dintre cititori. Partea cu snobismul nu stiu de unde ai dedus-o.
Nu stiu cat de relevanta este limba oficiala a unei tari in contextul calatoriilor. Limba cu care te vei descurca, in orice tara, este engleza. Nu trebui sa inveti limba locala ca sa poti sa calatoresti. La fel e si cu denumirile. Daca citesti un articol despre Thailanda, te-ar ajuta sa gasesti denumirile in thai? inclusiv cu alfabetul lor? Ca dupa logica ta trebuie sa pastram totul asa ca altfel suntem snobi si ignoranti.
Denumirile le scriu in limba locala daca nu au echivalent cunoscut in engleza. Nu te ajuta daca vrei sa le cauti sau sa afli mai multe despre ele. Cauta in Google Ville de Quebec si vezi ce-ti da ca rezultate si dupa vezi ce-ti da si la Quebec City, care cautare este mai utila? Cat despre romana, rar le traduc si daca o fac e doar sa nu fac repetitii in scriere. Ne place sau nu, engleza e varianta in care ne descurcam cel mai usor. Sunt de parere ca cine calatoresti are un vocabular minim de engleza incat sa stie ca Old Town = Centru istoric, Old Port = Portul Vechi si tot asa.