Dupa un trezint prea devreme in NYC aterizam in Washington cu o pofta de somn de parca eram dupa un zbor intercontinental. Cazarea am avut-o la doi pasi de Casa Alba. Mi-am zis ca nu merg sa dorm pana nu trec sa vad de aproape punctul zero al deciziilor americane. Desi cred ca multe se iau intr-un Trump Tower.
Aici am prins in plina desfasurare un protest… iar asta avea sa fie imaginea constanta din fata Casei Albe in cele 2 zile jumatate petrecute in WDC.
Ce am vizitat in WDC
Un asa zis plan al calatoriei in Washington l-am facut in zbor spre oras. Stiam doar ca in ziua urmatoare voi merge intr-un tur al Capitoliului si cam asta era tot ce imi planificasem. Nu cred ca am mai fost de multa vreme intr-un oras despre care nu stiam mai nimic.
Dupa ce am selectat toate atractiile care mi-au atras atentia in Google Trips aveam sa constat ca totul se afla in jurul Mall-ului. Nu este vreun centru comercial, ci parcul National Mall… un fel de Central Park, dar mai mic si fara cladiri inalte in jur.
Pe laturele nordica si sudica ale parcului se afla majoritatea muzeelor din Washington si principalele atractii ale orasului. Desi par putine, daca chiar vrei sa le bifezi pe toate cate un pic, o sa ai nevoie de cel putin 2 zile pline, poate chiar 3.
Casa Alba cred ca este intersanta de vizitat, dar aparent nu este posibil fara o invitatie de la Mister President. Glumesc, nu am idee cum se ajunge acolo dar sigur nu este vreo banalitate ca in cazul Capitoliului. La acesta din urma nu trebuie decat sa intri pe site si sa-ti rezervi o ora pentru tur. Totul e simplu, rapid si este gratuit.
Ca si experienta, Capitoliul mi s-a parut mai interesant de vazut pe afara. Prin interior turul a fost cam plictisitor… dar asta cred ca a tinut de ghid si de faptul ca era plin de oameni peste tot. Parerea mea este ca numarul de tururi ar trebui redus la jumatate incat sa poti admira mai bine arhitectura interioara. Per total mi s-a parut ca nu ai loc de oameni sa poti vedea cum se cuvinte o cladire atat de importanta.
Cu sau fara turul Capitoliului, nu ar trebui sa ratezi o vizita a Bibliotecii Congresului. Nu stiu daca e posibil sa ajungi in biblioteca fara a fi membru, dar este un spatiu special amenajat de unde o poti admira de sus.
Ce muzee am vizitat
Am incercat sa fac un top plecand de la numarul de comentarii si nota din Google Maps. Cumva plecand de la asta le-am si vizitat. Singurul in care mi-as fi dorit sa intru si nu a fost posibil a fost Muzeul National De Istorie Si Cultura Africana-Americana. La acesta era nevoie de cumpararea online a biletului cu 2-3 saptamani inainte. De la intrare mi s-a spus ca mai sunt cateva bilete libere pentru cine vine sa le cumpere dimineata. Dar sigur nu sunt pentru ziua urmatoare, ci peste 4-5 zile.
Muzeul National al Aerului si Spatiului
A fost primul in care am intrat si abia am reusit sa ma plimb la cat de multi copii erau peste tot. Weekendul nu cred ca e cel mai bun loc sa vizitezi muzeele din WDC, mai ales cele foarte populare. Mi-au placut colectiile de nave si echipamente de explorare a spatiului.
Muzeul National de Istorie Naturala
Desi am zis in urma cu ceva vreme ca nu mai intru in astfel de muzee, parca nu am rezistat si am intrat sperand ca aici va fi altfel. Altfel a fost, ceva mai aerisit decat cele vazute in trecut, dar nici acesta nu m-a prins prea tare.
Ca o noutate, aici am gasit o colectie impresionanta de cristale sau alte pietre si metale pretioase. Intr-o vitrina erau expuse diverse bucatele de aur din toata lumea. Romania era si ea reprezentata, cu un bucatica de aur de la… Rosia Montana!
Muzeul National al Istoriei Americii
Acesta a fost ultimul muzeu vizitat si imi pare rau ca a trebuit sa-l vad pe repede inainte. Trecand peste o parte de istorie cam plictisitoare, aici poti vedea mai multe colectii dedicate presedintilor. Nici primele doamne ale Americii nu au fost uitate. Rochiile purtate de ele la investirea sotilor sunt expuse intr-o sala dedicata. Elementul central este al primei doamne “in functie”.
Mausoleul lui Abraham Lincoln
Pe langa muzee, aici poti vedea mai multe memoriale inchinate victimelor razboielor in care americanii au fost implicati. Partea aceasta este concentrata majoritar in vestul National Mall, de la Obelisc si pana la Mausoleul lui Lincoln.
Plimbarea aceasta iti va cere vreo 2 ore si iti recomand sa o faci la pas. Cred ca este posibil si cu bicicleta, dar daca ai timp iti recomand sa mergi pe jos.
Ce recomand sa vizitezi
O lista scurta, recomandata pentru o zi jumatate sau doua ar include urmatoarele:
- Casa Alba – de asta scapi repede ca mai mult de o poza de la o distanta rezonabila nu ai ce face.
- Capitol Building (Cladirea Congresului) – trebuie sa rezervi tur inainte, posibil sa gasesti loc si acolo pe loc, dar iti recomand sa te organizezi din timp. Turul dureaza in jur de o ora.
- Muzeul Aerului si Spatiului – vreo 2 ore iti vei petrece pe aici chiar si fara sa fii pasionat al domeniului.
- Muzeul Istoriei Americii – aici am stat in jur de o ora jumatate, dar as mai fi stat cel putin o ora.
- 2-3 ore de plimbat prin National Nall in partea vestica
Pe langa cele de mai sus pe care le-am vazut, cu siguranta merita sa ajungi la Muzeul Istoriei si Culturii Afro-Americane. Nu cred ca este laudat fara motiv si se vand un numar limitat de bilete.
Ai nevoie de transport in comun?
Spre deosebire de NYC, in WDC nu ai nevoie de metrou sau vreaun alt mijloc de transport pentru a vedea orasul. Eu mi-am luat cazarea chiar in centru, iar asta mi-a permis sa merg peste tot pe jos.
Chiar si pana la Capitoliu am plecat pe jos, desi aici se poate ajunge usor cu metroul. Am folosit transportul in comun pentru a merge de la aeroport in oras. Am optat pentru varianta de bus pana la statia Wiehle-Reston East si de aici cu metroul pana la hotel. Nu era gata inca legatura directa cu aeroportul.
Mare atentie insa la transportul de weekend. Nu am idee de ce sau daca chiar asa este de obicei, dar am avut supriza sa constat ca nu pot lua si la intoarcere metroul pana la aeroport. A trebuit sa apelez la bus si sa fiu la limita cu incadrarea in timpul de predare al bagajului.
Nu se putea plati direct cu cardul la metrou sau bus si am fost nevoit sa cumpar bilete de la automate. La intoarcere soferul de bus nu avea sa dea rest sau nu era normal sa faca asta si a zis ca-i gratis. Aparent transportul public nu e chiar comun pentru mersul la aeroport. Backup era Uber, dar pur si simplu am vrut sa incerc sa ma descurc fara aceasta varianta.