Anul 2017 a fost de departe cel mai bogat in experiente culinare, dar si anul in care am mancat cea mai multa carne de vita. Am inceput anul cu o vita neozeelandeza, in Auckland, si l-am incheiat cu bife de lomo a la parrilla, in Buenos Aires. Insa cea mai savuroasa experienta a fost in Japonia unde am mancat faimoasa vita Kobe.
Revenind la Argentina, trebuie sa recunosc ca nu stiam mai nimic despre bucataria lor. O saptamana in Buenos Aires mi-a oferit suficient timp sa incerc diverse specialitati traditionale. Carnea este de mii de ori mai gustoasa decat ce ajunge in Romania, dar alte preparate nu m-au impresionat. Dintre cele 8 restaurante in care am mancat, doar 5 merita mentionate si le recomand.
Parrilla Peña
Parrilla Pena a fost primul loc in care am mancat in Buenos Aires si l-am ales mai mult pe ideea de proximitate. Aveam ceva retineri dupa cum arata in poze, dar s-a dovedit a fi cea mai inspirata alegere. Am mers de 3 ori aici si daca as mai fi stat in Buenos Aires cateva zile, sigur mai ajungeam o data.
Locul este specializat in parrilla (gratar). Am testat mai multe gratare de porc si vita si toate au fost foarte bune! Preferatul a fost bife de lomo si aparent acesta este cel mai cerut. Portiile sunt imense si un fel principal este suficient pentru doi… asta daca nu este foamea foarte mare.
Pentru pranz ai sanse mari sa nu astepti pentru o masa, insa pentru cina este mai dificil fara rezervare. Cu putin noroc poti primi o masa in 10-15 minute. Locul e foarte popular si multi ajung acolo dupa ora 20, asa ca ar fi o idee sa vii inainte sa astepti cat mai putin.
Preturile la parrilla oscilau intre 250 ARS si 350 ARS (10-15 euro). In contextul in care majoritatea erau de 500-600g. Fiind portiile atat de mari, am observat ca multi luau o singura portie pentru 2 si completau cu garnituri sau starter. O masa pentru 2, cu bauturi alcoolice, a fost in medie 950 ARS (40 euro).
Adresa: Rodríguez Pena 682, CABA, Buenos Aires
La Carnicería
Zona Palermo este foarte bogata in restaurante si cu greu am ales unul. L-am vrut pe cel mai bun din zona, dar nu am gasit loc si am mers la unul aflat in multe articole cu recomandari pentru parrilla. La Carniceria este un loc micut si nu are un decor traditional sau vreo istorie, insa marimea portiilor este cea clasica pentru Argentina. Locul are multe comentarii positive si cred ca doar printr-un ghinion, ca al meu, se poate intampla sa nu ai parte de o carne foarte buna.
Am comandat un Corte Parrilla, iar A. Corte Ahumado. Ambele au avut minusuri, dar carnea a fost buna. Nu se compara cu cea de la Pena, dar nici nu a fost o experienta proasta. L-a final i-am zis ca a fost tare parrilla si a zis ca nu este normal. Ne-au mituit cu un desert, insa cred ca daca le-am fi spus de la inceput ca nu este ok, nu ar fi avut o problema sa-l schimbe.
Preturile sunt cam ridicate, 350-380 ARS (15-16 euro) pentru un fel principal.
Adresa: Thames 2317, Palermo, Buenos Aires
La Morada
Ora de pranz a primei zile ma prinsese prin zona Casa Rosada. M-am tot uitat dupa ceva interesant prin zona, dar fara succes. Majoritatea care erau interesante se inchideau la ora 15, iar pana atunci nu mai era mult. Fara prea mari sperante, am pornit spre La Morada. Aici am gasit o atmosfera specifica unui loc autentic spaniol. Bine, in interior erau mai multi asiatici decat localnici.
Restaurantul se vede ca are ceva istorie si mancarea era foarte buna. Nu serveau multe chestii si pare genul de loc unde mergi sa bei si sa mananci ceva. Am comandat vreo 4 sortimente de empanadas, acestea fiind cele mai apreciate in acest loc. Preturile sunt chiar mici. Nu am notat cat a costat fiecare, insa pentru empanadas si salate (+ apa) am platit in jur de 300 ARS.
Adresa: Av. Hipólito Yrigoyen 778, CABA, Buenos Aires
Elauge Hermanos
Sa mananci in Buenos Aires intr-o zi de duminica este o reala aventura. Dupa ce am vizitat Casa Roasada am zis sa caut ceva in zona. Nu mare mi-a fost mirarea cand in TripAdvisor nu am gasit decat vreo cateva locuri deschise. Am incercat pe cat posibil sa evit locurile moderne, insa de data aceasta nu aveam de ales si am mers la Elauge Hermanos.
Locul arata foarte bine, iar meniul era un mix de bucatarie argentiniana cu influente “din lumea larga”. Am mancat un gratar de porc, iar ca starter, provoleta si empanadas. Mancarea a fost foarte buna, nimic de reprosat. Serviciile au fost cele mai bune dintre toate, insa si preturile au fost pe masura. Pentru starter, 2 feluri principale, o bere si o apa am platit 1000 ARS (50 euro).
Adresa: Av. Hipolito Yrigoyen 640, CABA, Buenos Aires
El Cuartito
Dupa ce am incercat cateva dintre mancarurile traditionale, eram pregatit pentru ceva mai greu… faimoasa fugazzeta, pizza argentiniana. Nu prea ma dau in vant dupa pizza, iar una cu multa mozzarella si ceapa nu suna prea bine. Pentru a avea totusi o experienta interesanta am cautat cele mai populare locuri pentru asta. Asa am dat de Guerrin si El Cuartito. Amandoua sunt deschise din aproximativ aceeasi perioada, anii ’30.
Am ales pentru cina El Cuartito. In cursul zilei era ceva mai liber, dar pentru cina se sta la rand continuu. Cu cat ajungi mai devreme de ora 20, cu atat asteptarea e mai scurta. Daca te grabesti, poti lua la pachet sau manca o felie acolo pe loc. Am preferat sa astept si sa mananc acolo. Citisem deja ca nu e recomandat pentru doua persoane sa comande varianta mare si am luat-o pe cea mica. Pizza a fost chiar buna, insa este foarte consistenta si abia daca am reusit sa mancam cate 2 felii. Pretul a fost decent tinand cont ca am mancat doua persoane pe saturate, doar 220 ARS (9 euro).
Adresa: Talcahuano 937, C1013AAS CABA, Buenos Aires
Bonus, Café Tortoni
Daca timpul iti permite, iti recomand sa mergi (cel putin) intr-o cafenea deosebita. Sunt vreo cateva deschise in urma cu peste 100 de ani, iar unele au decoruri interesante. Noi am ales Cafe Tortoni, o cafenea deschisa de un emigrant francez in anul 1858. Locul chiar arata interesant, insa cafeaua si dulciurile nu sunt pe masura vechimii. Preturile au fost decente, deci nu a fost chiar o pierdere sa mergem.
Adresa: Café Tortoni, Av. de Mayo 825, Buenos Aires