Ideea de circuit prin America de Sud o aveam de vreo doi ani pe cand ma gandeam la o calatorie, de cateva luni, in jurul lumii. Intre timp trecusem prin mai bine de jumatate dintre acele tari si mai ramasese o zona mare, America de Sud! Insa fiind atat de departe nu imi venea sa ma duc pana acolo doar pentru 2-3 saptamani. Dupa cateva simulari de zboruri am ajuns la varianta de 6 saptamani.
Punctul de start si de intoarcere… si vad dupa ce fac!
Ca si in cazul calatoriei din 2016, am inceput prin a cauta biletele de avion pentru plecare si retur. Cu vizele nu aveau sa fie probleme si cu o exceptie, Bolivia, puteam include orice tara dintre cele vizate fara sa am grija lor. Dupa cateva zile de simulari de zboruri ajung la o varianta cu un pret foarte bun. Plecarea avea sa fie spre Argentina, iar intoarcerea din Columbia.
Acest mix era intre Tarom, British Airways, Latam si Iberia. Escale in Londra si Madrid. Pentru un pret mai mic am ales sa ma intorc din Bogota, cu escala in Medellin, iar de aici zbor spre Madrid. Aparent nu are sens si am facut un zbor intern si per total a fost mai ieftin. Dar asa e tot timpul la ofertele cu orase multiple. Dar nu am zis pretul, acesta a fost de 775 euro (persoana). Orice alta varianta de orase incepea de la 1200 euro. Calatoria fiind in decembrie-ianuarie, preturile aveau un adaos de sezon ca altfel se putea scoate un pret pe la 700 euro.
Si, cu ce umplu cele 6 saptamani?
Era jumatatea lunii septembrie (2017) cand stabilisem destinatiile posibile si punctele principale din calatorie. Dupa cateva zile aveam un buget orientativ si cumpar biletele de avion principale. Plec in Rusia, apoi Belgia si o luna mai tarziu revin sa fac un plan in detaliu si sa cumpar celelalte bilete de avion, hoteluri, tururi si ce mai era nevoie.
Nu mare mi-a fost mirarea ca toate zborurile simulate aveau preturi si cu 50% mai mari. Cateva combinatii nici nu le mai puteam face ca se schimbasera orele de zbor si alternativele aveau preturi duble. A durat fix o saptamana sa reorganizez intreaga calatorie si sa raman cu tarile luate in calcul initial, iar costul sa nu se schimbe semnificativ. Nici la prima calatorie in Asia de Sud-Est, cand au fost mai multe orase si variante posibile, nu am stat atat de mult sa fac un plan in detaliu.
Pe langa Argentina si Columbia am mai inclus Chile si Peru. Luasem in calcul o escapada de weekend in Montevideo (Uruguay), dar am avut destule de facut in Buenos Aires si am renuntat la idee. Ca puncte principale am avut urmatorul plan, in ordinea in care le-am vizitat. Din Buenos Aires am plecat la cascadele Iguazu, de aici in Santiago de Chile si apoi in Patagonia. Din cel mai sudic punct al calatoriei, Punta Arenas, am zburat in Lima, peste 6000 km intre cele doua orase. In Peru am zburat din Lima in Arequipa si apoi in Cuzco. A doua distanta mare a fost dintre Cuzco si Cartagena, 4000km mai spre nord. In Columbia am mai vizitat Medellin si Bogota, iar intre ele la fel am zburat.
Avion sau bus
Abia cand am inceput sa masor in timp de calatorie cu masina am realizat cat de mare este America de Sud. Intre punctele cele mai indepartate, pe care doream sa le vizitez, erau aproape 10.000 km. Chiar daca nu aveam sa fac aceasta distanta dintr-o data, tot urma sa am deplasari de cateva mii de km.
Zboruri low-cost citisem ca nu o sa gasesc pentru deplasarea intre tari si o sa fie scumpa calatoria cu avionul. Alternativa era bus-ul, foarte popular in America de Sud. Doar ca la o simulare rapida ajunsesem la un total de vreo 10.000 km si multe dintre puncte erau la 10-12 ore de mers cu busul. Chiar si optimizat cu avionul pentru distantele mai lungi, tot urma sa petrec in bus vreo 7-10 zile.
Pentru a castiga timp cat mai mult am ales sa fac toate deplasarile, acolo unde era posibil, doar cu avionul. Chiar si calatoriile in acceasi tara le-am facut cu avionul. Asta s-a reflectat foarte mult in bugetul total al calatoriei si zborurile de acolo au reprezentat un procent semnificativ din totalul biletelor de avion. Bine, au fost si 13 zboruri in total vs. cele 5 de ajuns acolo si retur.
Preturi cu adevarat de low-cost au fost in Peru si Columbia. Aici opereaza mai multe companii si chiar si cele de linie au preturi bune. Intre Argentina, Chile si Peru am zburat cu Sky Airlines, principala companie low-cost din Chile. Preturile insa au fost mai apropiate de o companie de linie decat de una low-cost. Abordarea si configurarea avionului a fost insa de low-cost. Spre Iguazu am zburat cu Andes si la retur cu Latam. Tot cu Latam am trecut din Cuzco in Cartagena. Am sa revin asupra companiilor cu care am zburat intr-un articol separat.
Am mers si cu busul, dar putin in cele trei tururi avute in Chile si Peru. Nu a fost la fel de confortabil ca din Santiago in Valparaiso, cand busul era unul mare si cu mult spatiu, dar nici ca in microbuzele din Romania. Tragand linie, cred ca pentru distante de pana la 8 ore nu e tragica deplasarea cu busul, insa doar daca este mare.
Hoteluri sau Airbnb
Eu sunt pe principiu ca daca nu stau minim 4 nopti intr-un loc, nu apelez la Airbnb. In aceasta calatorie as fi putut merge pe varianta asta in Chile si Argentina. In Peru am avut cea mai fragmentata calatorie din cauza turururilor cu una sau doua nopti de cazare in alta parte, dar cu retur in punctul de plecare. Alegand varianta de Airbnb, ar fi trebuit sa ma descurc cu bagajele si nu am vrut sa ma complic inutil.
Doar in Buenos Aires am rezervat prin Airbnb, iar in Santiago am luat un studio prin Booking. In rest doar hoteluri de 3-4* prin Booking. Impresia generala dupa primele a fost ca nu ar trebuie sa am prea mari asteptari in ce priveste curatenia si Wi-Fi-ul. Chiar daca in Booking aveau nota peste 8, in realitate poate fi un 7 din Europa si e mai rau ca in Asia la ceva similar. O surpriza foarte placuta a fost Hotel del Paine din apropierea parcului Torres del Paine. Doar Peru s-a ridicat la nivelul asteptarilor in ce priveste cazarea si serviciile aferente ei. Urmatoarea in top, Columbia si Chile si Argentina cam aceleasi conditii.
Tururi cumparate inainte sau descurcat la fata locului
Initial voiam sa cumpar tururile de acolo, dar dupa experienta Vietnamului, unde am lasat pentru acolo si am sfarsit prin a cumpara tot online, am rezervat tot ce am fost sigur ca vreau. Am luat tur de o zi din Puerto Natales la Perito Moreno si doua tururi in Peru. In Peru urmand sa vad ce mai fac din Cusco, dar la fata locului.
Dupa dezamagirea tururilor din Paracas si Colca Valley, pentru Sacred Valley am cautat un tur privat. Am incercat prin siteul toursbylocals.com si la niciuna dintre solicitari nu am primit raspuns. Asta nu mi-a inspirat incredere si am renuntat la idee. Backup-ul a fost masina cu sofer, aceasta avand si un cost mult mai mic ca un tur privat cu sofer – ghid. Soferul a fost cel pe care hotelul l-a trimis sa ne ia de la aeroport. Ne-a placut atat de mult de el incat am mers peste tot unde am avut nevoie.
S-a meritat?
Daaaa! A fost obositor de multe ori dar am descoperit multe locuri fenomenale. Cu siguranta voi reveni pentru mai multe plimbari in natura prin Patagonia, Columbia si Peru. Doar ca a doua oara sigur va fi intr-o perioada ceva mai buna in Patagonia si cu putin noroc nu o sa mai am parte de ploaie si vant, in acelasi timp.
Circuitul in cateva numere
- 42 de zile + 3 pentru a ajuns acolo si intors in tara
- 19 orase sau locuri distincte din 4 tari
- 9.873 km, distanta dintre cele mai indepartate puncte vizitate (Punta Arenas, Chile – Cartagena, Colombia)
- 14 hoteluri si 1 Airbnb
- 390 km mersi pe jos
- 18 km, cei mai multi km mersi intr-o zi
- 18 zboruri
- 39.000 km parcursi cu avionul
- 65 ore petrecute in avion
- 11 companii aeriene cu care am zburat
- 14 ore, cel mai lung zbor (Londra – Buenos Aires)
- 30 minute, cel mai scurt zbor (Medellin – Bogota)
- 1.5 ore, cea mai lunga intarziere a decolarii unui avion (Medellin – Madrid)
- 32 curse cu Uber-ul si 4 cu taxiul (doar acolo unde nu era Uber)
- 1000 km cu masina inchiriata prin Patagonia Chiliana
- 2 zboruri si o masina inchiriata in Patagonia care au fost rezervate in alte luni decat in cele in care aveam nevoie