Buenos Aires, chiar daca este un oras imens, nu mi se pare ca abunda in atractii pentru turisti. Uitandu-ma pe ce se poate face in oras si ce am vizitat, tind sa cred ca majoritatea celor importante se pot vedea in doua zile. Daca una dintre aceste doua zile este in weekend, atunci vei vizita chiar tot. Spun asta deoarece Casa Rosada se poate vizita doar in weekend si in sarbatorile legale.
Alaturi de aceasta, nu ar trebui sa ratezi o vizita la Teatrul Colon si Cimitirul Recoleta. La Boca, de care am vorbit in articolul anterior, este o alta atractie importanta. Pentru mine, top 5 este completat de cartierul Palermo, pentru altii cartierul Microcento sau San Telmo.
Cimitirul Recoleta
Cimitirul Recoleta era la vreo 20 de minute de mers de apartament. Dar am amanat vizitarea vreo 4 zile deoarece nu parea sa fie suficient soare pentru o vizita. O fi el un cimitir deosebit, dar totusi nu imi doream sa-l vizitez pe ploaie sau o vreme innorata. Cimitirul este considerat unul dintre cele mai impunatoare din lume si aici isi au mormintele numeroase personalitati ale Argentinei.
Pe langa fosti politicieni, oameni de afaceri sau artisti, aici are mormantul si Eva Peron. Mormantul acesteia este unul discret si este alaturi de al familei sale, nu de al fostului sot, Juan Peron. Mormantul Evitei, cum era cunoscuta in popor Eva Peron, este singurul care are flori proaspete tot timpul. Pentru a ajunge la el am folosit Google Maps, ca dupa harta de la intrare era greu de identificat.
Exista si tururi gratuite ale cimitirului, dar ar fi trebuit sa mai asteptam sa inceapa unul. Daca chiar te pasioneaza sa afli mai multe despre cimitir si personalitatile de acolo, poti sa iti iei un tur privat de la intrare. Sunt mai multi care asteapta acolo, dar majoritatea turistilor prefera sa se plimbe singuri printre mausolee.
Cimitirul are peste 6400 de morminte si stilul arhitectural al lor este unul foarte variat. Majoritatea mausoleelor sunt bine intretinute, dar sunt destule care iti amintesc ca te afli intr-un cimitir. Mi-a atras atentia un lucru. Cele mai mari mausolee sau care ieseau mai mult in evidenta, nu erau ale presedintilor, ci ale bugetarilor cu functii mari de conducere. Imi amintesc ca unul foarte impunator era cel al fostului sef al cailor ferate.
Floralis Genérica
Daca timpul iti permite, iti recomand ca de la cimitir sa faci o plimbare pana la parcul Floralis Genérica. Aici se afla o sculptura imensa din metal care reprezinta o florare ale carei petale se deschid in functie de perioada zilei. La apus floarea se inchide complet, iar la ora 8 isi deschide usor usor petalele. Visavis se afla Museo Nacional de Bellas Artes, nu l-am vizitat dar din ce am citit este un loc interesant pentru pasionatii de arta.
Teatrul Colon
Cel mai frumos teatru din lume, o arhitectura impresionanta, un loc celebru in intreaga lume si cred ca mai adaugasera ghidul si alte laude la adresa Teatrului Colon. Asta ma facut sa cred ca toti ghizii s-au inteles intre ei si cand vorbesc despre un teatru cu istorie este obligatoriu sa spuna despre el ca este cel mai cel din lume. Aceleasi lucruri le-am auzit despre Teatrul Colon, din Bogota si Balsoi, din Moscova.
Turul a inclus plimbari prin salile mai mici, coridoarele bogate in marmura si diverse decoratiuni si la final o loja de la inelul central. Privelistea spre sala a fost buna, dar eu voiam ceva mai mult. Am mai intrat eu in vreo 2 loje la final pentru a vedea sala si din alt unghi, dar nici asta nu m-a multumit. Din pacate nu am gasit nicio reprezentatie cu locuri libere in acea perioada ca mi-ar fi placut si o astfel de experienta.
In forma de acum a fost construit in 1857, iar din 2006 pana in 2010 a trecut printr-un amplu proces de renovare. Fata de Teatrul Balsoi, vizitat in urma cu ceva luni, arata mult mai elegant. Turul a fost de aproape o ora si a fost mai mult poveste decat vizitare efectiva. Mi-ar fi placut o plimbare mai ampla prin sala de spectacole… dar nu a fost sa fie.
Biletele se pot cumpara de pe siteul lor si apoi ridica inainte de tur. Cred ca se poate merge si acolo direct si cumpara, insa posibil sa nu ai loc tot timpul. In decembrie 2017 costul unui bilet a fost de costat 300 ARS (12 euro). Nu merita banii acestea, dar preturile exagerate sunt intalnite la toate atractiile din Argentina.
Casa Rosada
Si cum ma plimbam eu asa pe net cautand activitati in Buenos Aires am aflat ca se poate vizita Casa Rosada (sau Casa Roz). Fiind biroul oficial al Presedintelui Argentinei, accesul este permis doar cu tur si doar in zilele libere. Mai exact, in weekend si in sarbatorile legale. Citind asta vineri, am avut noroc sa gasesc loc pentru duminica. Turul este gratuit, trebuie doar sa-ti rezervi loc pe site si la intrare sa ai pasaportul cu tine. Nu e necesar sa printezi biletele, se pot scana de pe telefon.
Turul a inceput cu o scurta istorie a casei, de ce se afla acolo, ce a fost inainte si cum a ajuns sa fie roz. Despre culoare sunt acceptate doua teorii, ambele la fel de (ne)plauzibile. Prima dintre ele e ca s-a ales culoarea roz ca un mix intre rosu si alb. Acestea fiind culorile celor doua forte politice din timpul guvernarii presedintelui Sarmiento, cel care a ordonat construirea casei. A doua teorie este ca, in acea perioada, in vopseaua alba cu care se zugraveau cladirile se adauga sange de bovine.
Turul palatului a acoperit toate camerele importante, inclusiv cea de unde presedintele face declaratii oficiale si salonul unde Eva Peron primea cetatenii in audiente. In sir indian si cu pasi grabiti am trecut si prin fata liftului prezidential, biroul presedintelui si o sala de audiente a acestuia. Fiind punctul zero al tarii, aici nu aveai voie sa te opresti sau sa faci poze.
Cea mai interesanta dintre camere mi s-a parut Salon Blanco (Salonul Alb). Aici presedintele primeste oaspetii importanti sau face declaratii importante. Turul s-a terminat in Sala Busturilor (Gallery of Busts). Aici sunt expuse statuiile tuturor presedintilor pe care Argentina i-a avut.
Comentarii
2 ComentariiDiana
Dec 16, 2018Hi! Ce varianta de conexiune la internet recomanzi pentru Argentina? Multumesc.
Bogdan
Dec 24, 2018Claro, asta am folosit in toate tarile vizitate in America de Sud.