Buenos Aires pentru doua saptamani? Cat de rau poate sa mearga internetul? Dar daca e nesigur asa cum se vorbeste? Hai sa fie doar o saptamana, urmatoarea in Santiago de Chile ca pare o alegere mai buna. Cu asta in minte am inceput planul pentru prima calatorie in America de Sud. Si uite asa pe 30 noiembrie, putin dupa ora 9, aterizam in capitala Argentinei.

Dupa ce am luat apartamentul in primire am iesit pentru pranz. Primul soc… preturile si mai apoi portiile imense de carne. Bine ca poti lua la pachet ce iti ramane si sa mananci acasa o a doua masa. Apropo de carne, exista simplu carne si carne de porc/oaie/etc. E atat de firesc sa mananci doar vita incat aceasta e simplu carne. Initial credeam ca nu stie chelnerul sa se exprime si vorbeste general, dar cand s-a mai intamplat de cateva ori am inteles ca e ceva normal.

Dupa carne, zaharul este cel mai consumat aliment in Argentina. Spun asta dupa cantitatea industriala de dulciuri si sucuri pe care le gasesti in comert. In majoritatea tarilor vizitate am intrat prin supermarketuri sa vad preturile si produsele, iar in Buenos Aires a fost prima data cand am vazut atat de multe sucuri, multe la 3 litri. Cum nu era destul, se vand si cateva zeci de sortimente de sucuri la plic. Clasicul magazin de la colt din Romania, care vinde in principal tigari, in Buenos Aires este cu sucuri si dulciuri… atat! Partea amuzanta este ca in unele locuri era mai ieftin sa cumperi suc decat apa plata.

Iti doresti o inghetata? Sunt cateva cofetarii care o vand ca pe bijuterii. Interiorul lor arata ca cel al magazinelor de lux. Preturile sunt nedrepte cu ‘oamenii normali’. O inghetata de max 100g costa in medie 15 lei, iar la oferta, 2 kg costa 100 lei. Cred ca asa se si cumpara inghetata pentru acasa. Chiar si in supermarket este la cutii intre 1 si 2 kg.

Aparent protestele nu mai sunt atat de intense ca in urma cu ceva ani. Cred ca doar intr-o zi am vazut mai multi ce protestau in piata din fata Palatului Prezidential. Tot acesta e si bine inconjurat de garduri speciale anteprotestatari. Chiar si Catedrala este bine protejata de astfel de garduri. Prin zona din jur gardurile erau stranse si asteaptau cuminti sa intervina in caz de necesitate.

Duminica pare ziua in care toti stau acasa si aproape totul este inchis. Sunt atat de multe inchise de mi-a fost greu sa gasesc sa mananc la pranz si cina. In aceasta zi am ajuns si pe la Palatul Congresului, un alt loc popular pentru proteste. Era totul pustiu si intreaga zona murdara si gri. Foarte ciudat locul fara ceva agitatie si cred ca a fost primul in care am avut un sentiment de nesiguranta… desi, nu parea ceva in neregula.

Pana sa ajung in Argentina aveam impresia ca Romania are servicii mediocre. Cu exceptia firmei de telefonie, nu am intalnit un loc unde sa isi faca angajatii treaba cu placere si cu un minim de atentie. Cred ca maximul a fost in aeroportul din Buenos Aires unde vreo 4 din cei 8 de la checkin si-au luat o bine meritata pauza. Asta in contextul in care la coada erau minim 150 de persoane si multi aveau zborul in urmatoarea ora. Au optimizat coada chemandu-i in fata pe cei care aveau zborul primii.

Orasul e sufocat de masini care mai mult stau decat se misca. Chiar si cu strazile majoritatea cu sens unic se circula greu si imprevizibil. Nici metroul nu sta mai bine. Aparent ora de varf, pe anumite portiuni, e orice ora a zilei. Bus-ul in anumite zone este decent si se misca repejor, mai ales daca are parte si de o banda dedicata. Oricum, daca tot stai in trafic poti face o sesiune de shopping pentru produsele esentiale. Chiar si daca ti se va face sete sau pofta de ceva dulce o sa gasesti in bus pe cineva care sa vanda asta intre doua statii. Comertul in transportul in comun e o afacere mare in Buenos Aires si cred ca si prospera.

Si am lasat la final partea de siguranta. Am avut ceva retineri cu Buenos Aires, iar Brazilia am exclus-o din aceasta calatorie din acest motiv. In aproape o saptamana petrecuta doar in oras nu am simtit nicio clipa ca ar fi un oras nesigur. Insa, nu am iesit decat pentru cina dupa lasarea serii. Am stat in Recoleta, una dintre cele mai sigure zone pentru turisti si probabil si din acest motiv am simtit ca e ok din punct de vedere al sigurantei.

Pentru plimbari prin zona Palermo si bife de lomo a la plancha as reveni in Buenos Aires, dar cam atat. A fost un oras interesant, aparent sigur dar care nu m-a impresionat in mod special cu ceva.

Bogdan

In copilarie ma plimbam printr-un atlas rutier in poloneza, iar din 2012 sunt calator cu jumatate de norma. Pana acum am vizitat peste 200 de orase din 55 de tari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *