Ghetarul Perito Moreno este cea mai importanta atractie a Patagoniei Argentiniene. Acesta are o dimensiune de 250kmp si este considerat a treia cea mai mare rezerva de apa din lume, dupa Antarctica si Groenlanda.

Ghetarul a fost una dintre cele mai mari batai de cap in planificarea calatoriei sud-americane. Punctul de plecare avea sa fie Buenos Aires, tot de aici urmand sa mergem si la Cascadele Iguazu. Cu atractii in nord si in sud, aproape ca sederea in capitala Argentinei mai mult incurca in realizarea unui plan optim.

Dupa mai multe incercari de a combina zboruri in Argentina, am renuntat la a mai ajunge la Perito Moreno cu avionul. Cum in plan era si Patagonia Chiliana, am optat pentru un tur din Puerto Natales (Chile) pentru a vedea ghetarul. De altfel, aceasta este una dintre cele mai frecvente variante de vizitare a Patagoniei Chiliene & Argentiniene.

Lungul drum spre Perito Moreno

Poate nu am mai scris asta, dar este un moment bun sa spun ca urasc tururile de grup. Le inteleg utilitatea, dar din dorinta organizatorilor de a multumi pe toata lumea, se obtine de obicei un mix plictisitor. Dupa cele cateva tururi din America de Sud imi este tot mai clar ca o sa le evit cat pot. Spun asta in principal dupa turul spre Perito Moreno. E mult spus tur deoarece a fost 90% stat in bus si 10% vizitat efectiv ghetarul.

Stiu, vina imi apartine in totalitate, insa in prezentarea turului nu scria nicaieri in detaliu ce se va face. Vizitarea din Puerto Natales, cu retur in aceeasi zi, nici nu ar trebui sa fie oferita ca un tur. Punctul de frontiera dintre Chile si Argentina se deschide la ora 8 si cred ca se inchide la 21 (sau 22). Asta face ca tururile sa fie foarte limitate ca timp efectiv la ghetar.

Cu mai mult de 6 ore dus si tot atatea la intors, timpul efectiv la ghetar a fost de aproape 2 ore. In acest timp am admirat de sus ghetarul si apoi am facut un tur cu vaporul in partea nordica a lui. Partea de vapor a fost interesanta, dar putin prea lunga si astfel a devenit plictisitoare dupa vreo 30 de minute. Daca as fi stiut asta as fi preferat sa raman mai mult sa ma plimb pe aleele de sus.

O recomandare si costurile

Tururi de o zi sunt atat din Puerto Natales spre Perito Moreno, cat si spre Torres del Paine din El Calafate. Ambele insa ar fi in situatia descrisa de mine. Daca doar doresti sa bifezi atractiile le poti lua in calcul, dar tine cont de cele 12 ore in bus.

Recomandarea mea este sa mergi in El Calafate pentru 1-2 nopti si de aici sa vizitezi Perito Moreno. Cred ca un timp optim pentru ghetar ar fi de 4-5 ore, timp in care sa faci si turul cu vaporul.

Turul a costat 65.000 CLP (90 euro)/persoana. Accesul in parc 500 ARS (20 euro)/pers, iar vaporul la fel, 500 ARS/pers. Nu a fost inclusa vreo masa in acest pret si nici timp de mancat pe undeva. A facut cateva opriri la benzinarii, dar de acolo mai mult de cafea/apa si sneak nu aveai ce cumpara.

Bogdan

In copilarie ma plimbam printr-un atlas rutier in poloneza, iar din 2012 sunt calator cu jumatate de norma. Pana acum am vizitat peste 200 de orase din 55 de tari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *