Cea mai frecventa intrebare primita despre circuitul sud-american a fost cea referitoare la siguranta. Trebuie sa recunosc ca nu m-am dat in vant dupa citit articole despre siguranta sau cum sa eviti hotii si tepele. Foarte multi exagereaza sau prezinta intamplarile partial si nu poti lua de bun orice. Pe langa asta, reciclarea de continut si prezentarea lui ca fiind de actualitate este la moda.
Am plecat in minte cu un singur gand si asta recomand ca regula in orice oras mare, fie el din Asia, Europa sau America de Sud: Cat timp ai grija de bunurile tale, nu vor avea grija altii sa ti le fure. Inselaciunile si hotii s-au mai perfectionat, dar brutalitatea nu mai este parte din viata de zi cu zi a oraselor sud-americane. Nu cel putin in zonele unde ajung frecvent turistii. Pe langa asta, trebuie sa ai in vedere cateva aspecte de bun simt pentru a avea o calatorie pe cont propriu perfecta.
Cazarea, cel mai important dintre aspecte
Singurele articole citite au fost cele referitoare la zona sau cartierul unde sa rezerv hotelul/Airbnb-ul. Cele mai multe neplaceri pot aparea noaptea, de aceea este bine sa fii intr-o zona sigura. In unele orase nu e recomandat sa te plimbi oriunde dupa lasarea serii, de aceea e bine sa ai hotelul intr-o zona buna sa poti iesi pentru cina. In acelasi timp, astfel de zone au parte si de ceva mai multa politie pe strada.
In Buenos Aires am stat in Recoleta, una dintre cele doua zone considerate ok pentru turisti. Sincer, dupa lasarea serii lipsa oamenilor de pe strazi nu mi-a inspirat incredere. Insa, nu am vazut niciun incident, politia circula constant si in punctele principale erau politisti pe strada. Localnicii sau turistii veneau in mare parte cu taxiul la restaurante, iar cei de pe strada erau fara genti la vedere.
Santiago sta ceva mai bine la acest capitol si zona centrala era plina pana tarziu. Daca in Buenos Aires ieseam la cina pe la ora 19, in Santiago se putea si la ora 21 si intors la hotel dupa ora 22. Oamenii pareau mult mai relaxati si nu lasau impresia ca s-ar teme de furturi sau alte incidente. In Valparaiso am fost doar ziua, nu stiu ce sa zic referitor la ramasul peste noapte. Oricum, in zona aceea, Vina del Mar este orasul bun pentru cazare. La cum arata strazile din Valaraiso, nu cred ca este o idee prea buna sa te prinda noaptea prea departe de hotel.
In Lima ai un cartier cat un orasel unde te poti plimba cum iti doresti. In Miraflores totul arata ca in orice oras occidental. Cat despre celelalte doua orase mari, Arequipa si Cusco, situatia e la fel de buna cat timp ramai in zona istorica sau centrala. Mai departe de zonele acestea nu e chiar indicat sa te cazezi, dar nici optiuni prea multe nu vei avea.
Oricat ar parea de surprinzator, dar pentru mine Columbia nu parea o destinatie nesigura. Citisem ca s-au schimbat mult lucrurile din perioada cartelurilor si in marile orase e mult mai bine. Evident, cazarea nu o poti avea oriunde. In Cartagena zona istorica este cea recomandata pentru turisti. In Medellin cele mai multe recomandari le-am gasit pentru cartierul Poblado, iar in Bogota am ales zona Chapinero.
Cartagena e o mica Spanie si poti sa te plimbi fara griji pana mai tarziu. In Medellin viata de noapte se invarte in jurul Parcului Lleras, din Poblado. Am trecut pe acolo intr-o seara si pare o zona sigura si foarte animata. Nu e chiar agitatia tipic spaniola, ci aduce mai mult a oras occidental. Despre Bogota nu pot spune nimic mai departe de cartierul unde am stat. Chapinero nu e chiar reprezentativ pentru intregul oras, dar ca turist e cel mai bun loc unde poti fi dupa lasarea serii.
Explorarea din timpul zilei
In prima zi in Buenos Aires am decis sa vedem orasul cu un tur gratuit. E o varianta buna sa afli lucruri despre oras, dar este si o varianta sigura de vizitare. La un grup sunt mai multi atenti si asta probabil descurajeaza. Am renuntat insa repede la tur si am luat orasul la pas. Am repetat vizitarea cu walking tour-ul in Medellin si Bogota. Pe acestea din urma le-am dus pana la final si le-am vazut ca o sursa buna de informatii interesante, ca din perspectiva sigurantei nu am castigat nimic. As zice chiar ca in formatul acesta am atras mai mult atentia ca eram la un loc 20+ gringo, nu cate doi amestecati cu localnicii.
De la ghizi am aflat ca problemele frecvente sunt cele de furt din buzunare sau genti. De aceea este recomandat ca in zonele centrale sa ai toate bunurile in locuri cat mai greu accesibile, iar rucsacul sau geanta sa o tii in fata. Imi spusese sa am grija si cu camera foto ca unii s-au specializat pe furtul obiectivelor din camerele DSLR. Cum nu se demonteaza foarte greu, la o aglomeratie mai mare s-ar putea fura relativ usor.
Sa nu te sperie ca unii localnici vor dori sa intre in vorba sau iti vor face complimente. Daca esti pur si simplu pe strada, ignora-i si mergi mai departe oricat de seriosi ar parea. Daca esti la coada sa cumperi bilete, cum mi s-a intamplat mie, nu-ti ramane decat sa zambesti. A. a primit de cateva ori complimentul de “blanca” (alba), ca eu aparent eram suficient de bronzat incat sa imi zica un ghid ca sunt de-al lui.
Transportul public
Cele mai frecvente locuri de unde se fura sunt cele din transportul public. Asta probabil e la nivel global, nu doar in America de Sud. In marile orase nici nu e recomandat ca turist sa folosesti bus-urile, asta spuneau si ghizii din tururile avute. Poti folosi metroul deoarece acesta este ceva mai sigur, dar si aici trebuie sa ai grija de bunuri cand este aglomerat. Cu bus-ul am mers o singura data in Buenos Aires, dar am urcat de la capat de linie si a fost ceva mai liber. Am folosit de multe ori metroul, chiar si la orele de varf cand abia mai era loc sa intri.
Am evitat cat am putut de mult taxiul. Am ales sa folosesc Uber oriunde acesta era prezent. Cu taxiul am mers de cateva ori, doar de la aeroport sau catre el. Asta deoarece nu aveam alternative si oricum tarifele erau fixe si scrise la sosiri. Circula multe povesti cu incidentele din taxi sau de tepele date de taximetristi. Eu nu pot decat sa ma bucur ca nu a trebuit sa aflu cat sunt de adevarate.
“Taxa de turist”
Nu am luat nicio teapa, dar am platit “taxe de turist” aproape peste tot. Ce inseamna asta? Pai oriunde nu sunt preturile afisate vei plati chiar si de 3-4 ori mai mult fata de un pret corect. Cred ca in Peru a fost varful, in special in Aguas Calientes (Machu Picchu). Banala sticla de apa de 0.5L am cumparat-o de fiecare data la alt pret, cel mai putin a fost 2 PEN, iar cel mai mult 6 PEN. Fiind mici magazine, nu ai loc de negociere si ar fi si penibil. O alta situatie “draguta” a fost la un magazin din Cusco unde, desi era mini-market, nu avea niciun pret afisat. Acolo la un calcul sumar cred ca am platit de 3-4 ori pretul real.
Taxa asta e frecventa in orice loc turistic, doar ca in America de Sud mi s-a parut ca e furt pe fata. Inteleg pretul mare in locurile turistice, dar cel putin afiseaza preturile si atunci sunt ok. Prin piete/bazare mai ai loc de negociere, dar si acolo tot vei ajunge sa platesti mai mult decat ar fi corect.
Nu intra in aceasta categorie restaurantele. Acolo pretul platit mi s-a parut corect pentru calitatea si serviciile primite, mai ales ca si review-urile online confirmau ca este un loc bun (si uneori, scump).
Bunurile pe care le-am avut cu mine
Pe timpul zilei aveam la mine ce am de obicei in orice calatorie, indiferent de oras. Uneori tin mai multe prin buzunare, aici insa am pastrat doar telefonul si ceva cash pentru apa sau cafea. In rucsac aveam camera foto, 2 carduri (Visa si Mastercard), telefonul cu SIM-ul local si cash cat sa pot plati o masa. Se poate intampla sa nu accepte cardul si e bine sa fii pregatit. Bine, camera foto a fost de multe ori pe umar sa pot face poze rapid. In putine zone am simtit nevoia sa o pun in rucsac.
Pe timpul serii, daca nu ajungeam inainte pe la hotel, aveam acelasi bagaj. In Buenos Aires am respectat cu strictete “regulile” si seara ieseam doar cu cardurile, telefonul cu sim local si ceva cash. In celelalte orase mai tot timpul eram cu ruscacul dupa mine. Probabil nici in Buenos Aires nu erau probleme, dar fiind primul oras vizitat am fost mai precaut.
Pasaportul nu e recomandat sa-l ai cu tine si o copie a lui si/sau o poza in telefon e suficient. L-am avut doar in zilele in care am cumpar SIM de internet. La plata cu cardul in magazine (nu si restaurante/cafenele) iti vor cere pasaportul. Asta a fost valabil in toate cele 4 tari, insa au acceptat copia lui sau poza din telefon. Vor sa treaca in casa de marcat numarul lui si uneori sa verifice ca numele de pe card corespunde cu cel din pasaport. Am perceput asta doar ca o formalitate si e valabila si pentru ei, nu doar pentru turisti.
Este sigura o calatorie in America de Sud?
Toate calatoriile calatoriile mele sunt independente (DIY) si la tururi apelez doar punctual la nivel local, dar foarte rar. Asta face ca plimbarile prin orase sa fie vazute de unii nesigure. Daca ai fost prin Europa de capul tau, poti face asta fara probleme si in America de Sud.
Am taiat de pe lista Rio de Janeiro, si implicit Brazilia, deoarece mi se parea cea mai nesigura tara dintre toate. Bine, cele de pe coasta nord-estica, cu Venezuela in frunte, nici nu le luasem in calcul. Nu imi pare rau ca am facut asta si cand voi vizita Brazilia increderea va fi mai mare decat a fost in Buenos Aires.
Dupa 6 saptamani pe continentul sud-american, si 4 tari prin care am trecut, concluzia mea este cea scrisa mai sus, Cat timp ai grija de bunurile tale, nu vor avea grija altii sa ti le fure. Jafurile la drumul mare, rapirile sau alte brutalitati nu sunt parte din viata cotidiana a locurilor unde ajung turistii.
Comentarii
1 comentariuFlo
Feb 21, 2019Ce fel de sim local ai cumparat. Este ceva care sa il poti folosi in mai multe tari?