Descoperisem Valparaiso in urma cu vreo cativa ani pe cand nici nu luam in calcul o calatorie in America de Sud. Poate nu mi-ar fi ramas in minte daca nu era considerat unul dintre cele mai colorate locuri din lume. Spre deosebire de oraselele din Cinque Terre (Italia), Valparaiso este un oras foarte mare, intins pe cateva dealuri.

Orasul este una dintre cele mai populare destinatii din Chile si asta datorita dealurilor sale cu case colorate, graffiti-uri deosebite, ascensoare vechi de zeci de ani inca in functiune si un oras bine conservat (nu si intretinut). Din 2003, cartierul istoric al portului se afla pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Ce traseu de vizitare am avut

Am incercat cu cateva zile inainte sa ajung in Chile sa fac un plan de vizitare. Era clar ca va fi o zi de mers, dar la un oras foarte mare nu e chiar simplu de facut un traseu eficient. Pe langa asta, trebuia sa am in vedere ca sunt in America de Sud si nu este chiar sigur sa mergi pe oriunde vezi cu ochii.

Primul pas in organizare a fost sa caut in Google Trips ce apare popular si in top pentru Valparaiso. Lista scurta de locuri interesante obtinuta a inclus Cerro Concepcion, Urriola, Plazuela Descanso, Piano Staircase si cateva furniculare. Cu acestea marcate pe Google Maps am incercat sa conturez un plan de vizitare.

Primul punct din traseu a fost Plazuela Descanso si spre el am pornit pe strada Cumming. Dupa doar cateva sute de metri am fost atrasi de cateva scari din mozaic. Am tot urcat pana am ajuns langa un cimitir. Aproape ca eram pregatiti sa ne intoarcem cand am zis sa mai mergem putin pe drumul in care am ajuns ca poate vedem orasul. Si bine am facut! De aici aveam sa avem cea mai buna priveliste spre cateva dintre dealuri si partea de coasta. Chiar daca era dupa ploaie, casele se vedeau fenomenal!

Am facut ocolul cimitirului si am iesit din nou in strada Cumming. O varianta era sa ne intoarcem pe acceasi strada, dar am preferat sa continuam cu Atahualpa si Elias pana la Ascensor Reina Victoria. Nu am folosit ascensorul de aici, ci am urcat pe scarile de langa pana in zona Cerro Concepcion. Dupa ce am facut la pas aproape toata zona asta ne-am oprit pentru pranz la Cafe Del Pintor. Pe aici se afla si Piano Staircase, sunt usor de gasit cu ajutorul Google Maps (la cautarea Escalera De Piano). De neratat ar mai fi strazile Templeman, Abtao si Papudo.

Strazi colorate tot vazusem, dar nu gasisem popularele scari multicolore. Sunt mai multe prin oras, dar cu adevarat interesante nu sunt multe dintre ele. Mai mult din intamplare am coborat pe str. Galvez si apoi pe Uriola. Prin zona asta sunt cateva scari deosebite. Nu am zis nimic de graffiti-uri, insa daca vei merge pe strazile mentionate vei gasi suficienta arta urbana interesanta.

Cum nu puteam pleca din Valparaiso fara sa urcam si cu un ascensor, am mers pana la cel din Cerro Artilleria. De aici poti avea si o priveliste cu intreaga coasta. In plan apropiat va fi Valparaiso si in plan indeparta, Vina del Mar.

Vremea a fost buna dupa dimineata ploioasa si am reusit sa avem o plimbare pe cinste, cu suficienta lumina pentru poze si privelisti placute. Dupa vreo 5 ore de mers eram gata de intors in Santiago. Am mai trecut inainte si prin port, dar nu ne-a atras cu nimic. L-a intoarcere spre autogara am luat un microbuz gasit cu ajutorul Google Maps. Chiar m-am mirat ca traseele erau actualizate. Biletele s-au cumparat direct de la sofer.

Daca te gandesti sa mergi in vizita, pregateste-te de multe urcari si coborari. Ceasul imi spune ca am mers 15 km, dar nu si cate trepte au fost. De la autogara si pana in zona de unde incep casele colorate poti merge cu un bus sau pe jos vreo 20 de minute. Insa mai departe de aceasta scurtare de drum trebuie sa iti pregatesti genunchii de urcat si coborat.

Cum ajungi si cat stai

Pe scurt, daca nu intentionezi sa ramai 1-2 zile in Vina del Mar, mai mult de o zi nu ai ce face in aceasta zona. Nici nu recomand mai mult si nici ramas peste noapte nu mi se pare o idee buna pentru Valparaiso. Oricat de diferite ar fi stradutele si dealurile, de la o vreme o sa ti se para repetitive.

Vina del Mar este statiunea lor de vara. Am citit cateva articole despre oras, dar nu mi-a atras cu nimic atentia incat sa raman pe acolo vreo noapte. Fara plaja nici nu cred ca merita luat in calcul. Din acest motiv nici nu mi-am propus sa ajung si nici ca timp nu cred ca poate fi inclus intr-o singura zi, la pachet cu Valparaiso.

In Valparaiso se ajunge cel mai usor din Santiago. Sunt curse de bus la intervale de vreo 30 de minute. Nu merita sa cumperi din timp biletul ca nu cred ca vei castiga ceva. Tind sa cred ca e chiar mai scump online decat offline. Cel putin cu o zi inainte, cand am cautat eu, era cu vreo 50% mai scump biletul luat online.

Tot ce am facut a fost sa mergem in Terminal Alameda si sa plecam cu primul bus care pleaca spre Valparaiso. In cazul nostru primul a fost Turbus. Tot cu ei am venit si inapoi in Santiago. Costul biletelor tur-retur a fost de 11.400 CLP (15 euro), pentru 2 persoane.

In loc de concluzii, o plimbare in imagini…

Bogdan

In copilarie ma plimbam printr-un atlas rutier in poloneza, iar din 2012 sunt calator cu jumatate de norma. Pana acum am vizitat peste 200 de orase din 55 de tari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *