Columbia inseamna pentru mine, in primul rand, Bogota si Medellin. Mai departe de acestea mai auzisem de Cali, insa nu l-as fi inclus in calatorie dupa toate cele citite despre siguranta si viata de zi cu zi. Dupa o cautare a oraselor de top din Columbia am descoperit Cartagena de Indias. Nu spunea mare lucru, dar fiind la Caraibe parea a destinatie care completeaza bine circuitul sud-american.
Daca nu as fi vizitat Cartagena de Indias si as fi vazut mai multe poze, cu siguranta as fi regretat! E tipul de oras colonial care aminteste cel mai bine ca au trecut spaniolii prin aceasta parte de glob. Zona istorica este una mare si conservata in intregime. Chiar daca in mare parte este o zona comerciala, atmosfera care s-a creat mi-a amintit de relaxarea intalnita in orasele din sudul Spaniei.
Cateva impresii despre Cartagena
In Cartagena urma sa ajungem dupa un circuit agitat prin Peru. Privind-o ca pe o destinatie calda, i-am alocat 2 zile pline. Nici macar nu stiam daca o sa avem ce face atat de mult, dar sigur era o destinatie buna sa ne relaxam putin. Fiind la Caraibe, ma gandeam ca putem merge la plaja daca nu vom avea ce face.
Centrul istoric, cel care ma atrasese, a fost mult peste asteptari si ne-a prins atat de tare incat l-am vizita la pas aproape integral. Strazile care mi-au atras atentia au fost cele din zona de sud-est, Calle del Pozo si apoi Calle 29; nord-vest, strazile care ajung pana la faleza toate arata deosebit; cartierul San Diego are mai multe stradute interesante si tot aici sunt diverse restaurante si terase. San Diego mi se pare ca seamana cel mai mult cu pietele (cele cu terase) din sudul Spaniei.
Cel mai colorat este “centrul centrului”, daca l-as putea numi asa. Insa, din pacate, este si zona foarte aglomerata tot timpul. Pe langa asta, este permis accesul masinilor pe majoritatea strazilor. Chiar si pe strazile mentionate de mine mai intalnesti masini, insa mai putine si in general este mai liniste. Cea mai linistita zona si cu mai putini turisti mi s-a parut cartierul Getsemani, in jurul Calle del Pozo. Imaginile de mai jos din aceasta zona sunt.
Nu am vizitat vreun muzeu si nici la plaja nu am fost, desi nu ne-ar fi stricat putina “extra culoare”. Plajele sunt departe de zona istorica, ca altfel cred ca as fi facut o vizita la vreo cateva. Un pic de plaja ar fi in cartierul modern al orasului, Bocagrande. Acesta se afla la vreo 3-4 km de centru, dar fiind o zona cu cladiri inalte, nu m-a atras sa-i fac o vizita.
Una dintre atractiile importante este Castillo de San Felipe de Barajas. Cu ceva retineri i-am facut o vizita. Ajunsi acolo aproape ca nu ne venea sa intram deoarece nu parea ca are ceva de oferit. Sincer, cred ca a fost una dintre cele mai mari pierderi de timp din toata calatoria. Daca ar fi mai aproape de oras ar oferi o panorama 360, insa nici la acest capitol nu sta foarte bine. Se vede bine cartierul Bocagrande, dar cam atat. Biletul de intrare a fost de 25.000 COP (7.5 euro), mult prea mult pentru ceea ce ofera.
Gusturi si Arome
In turul spre Ghetarul Perito Moreno am cunoscut un englez care isi incepuse calatoria in Columbia si se plangea de mancarea de aici. Desi majoritatea tarilor sud-americane au acces la mare, putine profita de asta. In Cartagena am mancat in mai multe locuri peste si fructe de mare si toate au fost gustoase. Bine, nu se compara cu cele din Spania, dar cel putin nu exagereaza cu prajelile si doar asta sa gasesti in restaurante.
Ca locuri am fost la urmatoarele restaurante La Mulata, La Cocina de Pepina, Porton de San Sebastian, El Bistro (le gasesti in Google Maps, la o cautare dupa nume). Si le recomand pe toate. Preturile au variat de la 20.000 COP (6 euro) la 50.000 COP (15 euro), pentru un fel principal. Clasica propina (bacsis) de 10% a fost adaugata peste tot in nota de plata, fara intrebari si multumiri. Altfel spus, preturile sunt mai mari cu 10% decat cele pe care le gasesti in meniuri.
Iubitorii de cafea s-ar putea sa aiba o dezamagire. In tara cafelei nu prea se bea cafea si prin urmare ce se gaseste la cafenele este de proasta calitate. Pentru o cafea buna iti recomand Juan Valdez. Desi este o retea similara cu Starbucks, are o cafea foarte buna. Acestea sunt prezente in toata Columbia si in marile orase este usor de gasit.
Daca iti propui sa ajungi in Columbia, nu rata pentru 2 zile, cel putin, Cartagena. Zborurile spre celelalte orase sunt ieftine (40-50 euro/sens) si e pacat sa nu simti atmosfera unui oras colonial autentic. Pe langa asta, este o destinatie in care nu o sa-ti fie frica sa iesi la plimbare pana tarziu in noapte.
Ca o recomandare, nu incepe calatoria in Cartagena si o termina in Bogota. Alege varianta inversa pentru a pleca cu o stare de bine din aceasta tara. Chiar si Medellin e o destinatie buna de incheiat calatoria, insa sigur nu Bogota!
In loc de incheiere
Daca o sa ti se para ca nu am facut mare lucru in Cartagena, posibil sa ai dreptate. Aici mergi in primul rand pentru un mix spaniol cu arome de Caraibe. Eu l-am primit ca o surpriza deoarece nu alesesem orasul dupa o cercetare amanuntita, ci ca pe o destinatie potrivita cu care sa umplu cele 10 zile in Columbia. Cartagena nu e genul de oras in care ajungi pentru mega atractii. Pentru mine centrul istoric, inscris de altfel in patrimoniul mondial UNESCO, a fost un motiv suficient.
In apropiere mai sunt cateva Parcuri Nationale foarte atractive. Bineinteles, nici plajele nu sunt de ignorat. Totusi, orasul are iesire la Marea Caraibelor. Nu am ajuns la vreo una dintre ele, dar pozele ma fac sa cred ca Cartagenta este o destinatie buna si pentru plaja.
O plimbare in imagini prin San Diego si Centru.