W este cel mai popular traseu din Parcul National Torres del Paine. Acesta presupune o drumetie de cel putin 4 zile si include mai multe atractii importante. Catre doua dintre acestea se poate merge si in trasee individuale de cate o zi fiecare. Despre dificultatea traseelor parerile sunt impartite, insa problema majora este data de conditiile meteo imprevizibile. Nu de putine ori traseul este (partial) inchis pentru a preveni accidentele.
Cum pentru un W nu eram pregatiti logistic si nici fizic, planificasem sa facem cele doua trasee de o zi. Unul dintre acestea este spre Turnuri, iar celalalt spre Ghetarul Grey. Acesta din urma nu este la fel de popular si per total este mai costisitor de facut. Nu multi vorbesc de acesta in afara W, dar teoretic este posibil.
Cum ajungi la ghetar
In varianta de traseu, din ce am citit eu, se poate merge cu un bus, asta daca nu ai masina inchiriata, pana la Pudeto (aici se afla pe Google Maps). Din acest punct se ia catamaranul pana la Paine Grande Lodge. Dupa care ar urma un traseu de 6-8 ore de mers (dus-intors) pana la Ghetarul Grey. Detalii despre programul catamaranului se gasesc pe siteul oficial al Parcului Torres del Paine, la sectiunea de program si taxe. Tine cont ca nu se poate cumpara din timp biletul la catamaran si e pe regula primul venit, primul urcat.
Cu 2 luni inainte oscilam intre a ramane undeva in parc cu cazarea pentru o noapte si a merge cu vaporul la Grey, in loc de traseu. Luasem cazare in cele din urma la Hotel del Paine, dar nu ma asteptam ca vremea sa ne dea batai de cap. Vremea se anunta cu ploi toata perioada si cu vreo 5 zile inainte am decis sa renuntam la traseul spre ghetar si sa mergem intr-un tur cu vaporul. De varianta cu vaporul citisem in mai multe articole, dar pretul de 75000 CLP (100 euro) de persoana nu parea sa merite. Era mai antrenant in varianta de drumetie si mai ieftin, cu catamaranul fiind 28000 CLP/persoana.
Vaporul este administrat de Hotel Lago Grey si tot de la ei se cumpara biletele si se primesc toate informatiile necesare. Plata am facut-o online dupa ce am cerut de la hotel detalii despre disponibilitate si metode de plata. Toate detaliile despre preturile la zi, ore si tururi le gasesti pe siteul hotelului in aceasta sectiune.
Tine cont de un aspect referitor la organizare. Pana la hotel nu pare sa ajunga un bus si presupune sa ai masina cu care sa ajungi acolo. Daca nu esti cazat prin zona si hotelul sa-ti ofere transfer, va trebui sa te descurci singur cu aceasta parte. Asa zisul checkin se face la receptia hotelului, iar plecarea efectiva cu vaporul este de la marginea lacului.
Ei cer sa iei in calcul cel putin o ora pentru a ajunge de la hotel la vapor. O bucatica din drum o poti face cu masina pana la o parcare aflata ceva mai la nord. De acolo mergi pe jos pana ajungi la vapor. Toata treaba asta a durat 30 de minute si inca vreo 10 sa facem checkin sa ne dea biletul de vapor.
Impresii din tur
Am sa incep cu o mica prezentare a vaporului. Acesta este unul cu o capacitate de vreo 100 locuri, dar la momentul respectiv eram maxim 50 de oameni. Nu are multi ani de cand este in functiune si inca arata foarte bine. In pretul biletului a fost inclusa si o bautura, pisco sau bautura racoritoare. Cafeaua se putea cumpara si de altfel se mai puteau cumpara si alte bauturi. Nu aveau insa de mancare altceva decat snacks. In afara cabinei se iese doar cu vesta de salvare. La ce vanturi sunt pe acolo, nici nu are cum fi altfel.
Drumul pana la ghetar nu a fost asa de impresionant cum ma asteptam. Densitatea aisbergurilor a fost mica si doar vreo cativa aratau ceva mai interesant. Cum era innorat, nu se vedeau prea bine nici muntii. Si peste toate astea, afara era frig, vant si multi stropi de ploaie. De de putine ori am revenit in cabina pentru a ma incalzi.
Din pacate nu exista opriri in apropiere sau drumetii sa vezi ghetarul de pe uscat. Turul de 3 ore are un popas scurt cand vaporul ajunge la Refugiul Grey, chiar aproape de ghetar. Daca vrei sa ramai in acel loc si sa admiri ghetarul, o poti face cumparand bilet de dus si de intors si astfel sa ai timp intre curse sa te plimbi. Daca tot decizi sa faci asta, o experienta interesanta este mersul pe ghetar. Costul este pe masura si doar Big Foot ofera astfel de tururi.
Daca Grey va fi primul ghetar pe care-l vezi o sa ti se para wow, ceva cu adevarat incredibil. Asa mi s-a parut mie! Nu ma mai saturam din admirat si facut poze chiar daca abia imi mai simteam degetele de la frig, ca manusile ramasesera in masina. Dupa o ora de admirat ghetarul din toate unghiurile, m-am declarat multumit de experienta turului.