Munti de peste 5000 metri, un canion cu o adancime de 4160 metri, condori, un drum alpin la 4900m, alpaca, vicunia si a fost suficient sa imi doresc sa adaug in traseu Canionul Colca, ca despre el si drumul pana acolo este vorba.
Spre Colca Canion
Pentru a vizita canionul ai putine optiuni. Nu cred ca se poate sa ajungi fara un tur in majoritatea punctelor, iar transportul in comun nu pare sa existe in aceasta zona. Tot pe varianta de tur am mers si eu. L-am ales de la SAS Travel pentru ca era printre putinele cu o parte de drumetie de cateva ore prin Valea Colca. In realitate am platit mai mult si am sfarsit prin a merge cu agentia Colonial Tours, trimis de cei de unde am rezervat. Iar turul a fost unul static si turistic 100%.
Din Arequipa pana in Chivay, drumul a urcat printre munti pana la o altitudine de 4910m. Ne-am oprit din loc in loc pentru a admira vicunia si alpaca, dar si la altitudinea de 4018m, la o cafeana, unde cei dornici au putut bea un ceai de coca. Daca ai rau de inaltime acesta se poate “trata” natural cu un astfel de ceai. In comert se gasesc si caramele sau bomboane, dar un localnic a spus ca nu au vreun efect si sunt doar pentru turisti.
Dupa ce au fost lasati toti din tur la hoteluri, ghidul a incercat sa indrepte putin situatia si a oferit o plimbare de vreo ora intr-un satuc de langa Chivay. Nu stiu daca a fost platit sa o faca sau a simtit el ca am fost inselati de SAS. In fine, nu a fost rau nici cu plimbarea primita. Aceasta a fost pana la un punct al vaii unde se aflau cateva “frigiderele incase”. In peretii vaii, incasii au realizat ca pot profita de lipsa razelor de soare pentru a construi mici pesteri in care sa pastreze alimentele pentru o perioada mai lunga.
Dupa plimbare am revenit in Chivay. Traseul avand o noapte de cazare aici. In ziua urmatoare urmand sa pornim de dimineata spre canion si sa asteptam venirea condorilor. Cazarea a fost la Hotel Casa Andina. Ca optiuni de cazare era si Colca Lodge, un resort cu bai termale, de altfel populare in aceasta zona. Cei care nu au stat la Colca Lodge au putut opta pentru baile termale de la La Calera.
Nu am gasit interesata partea cu baile si am preferat o plimbare prin Chivay. Bine, mare lucru nu ai ce vizita in acest satuc si dupa un tur al strazilor principale am intrat prin piata. Am fost surprins de diversitatea de legume uscate, iar pe multe nici nu le cunosteam. La cina am ramas la hotel, iar aici am incercat carnea de alpaca. Teoretic sunt mai multe locuri unde poti manca, dar fiind Ajunul Craciunului nu era nimic deschis.
Canionul si Valea Colca
Ghidul spunea ca pentru a ne creste sansele sa vedem condorii, trebuie sa fim devreme la Cruz del Condor, punctul de observare al condorilor. Aparent, admiratul condorilor e mai important decat Canionul in sine. Sau cel putin asta a fost impresia mea.
Valea si Canionul au impreuna in jur de 120km in lungime si un punct maxim in adancime de 4160m. Km 0 este in Chivay si majoritatea tururilor se opresc la Cruz del Condor, la km cu numarul 42. Pe o harta era trecuta ca fiind Colca Valley partea situata la est si vest de Chivay. Canionul este considerat ca incepe cu cativa km inainte de Mirador Cruz del Condor. Practic, in tururile clasice vezi partea vestica a Vaii Colca si doar un pic din Canion.
La plecare nu am facut niciun popas pana la Cruz del Condor, iar acolo am ajuns dupa vreo ora de la plecarea din Chivay. Din fericire nu am asteptat mult si condorii au incepus sa apara. Primul cred ca si-a facut prezenta dupa 40 min de asteptare. Dupa s-au tot invartit vreo 4-5 la altitudini rezonabile sa-i poti admira cu ochiul liber. As zice ca am fost norocosi, ghidul spunea ca in zilele anterioare nu venisera niciunul, desi au asteptat mai mult de doua ore.
Pentru mine, aceasta asteptare a fost cred ca cea mai turistica activitate din Peru. Chiar nu am gasit nimic atractiv la aceasta parte si din fericire asta nu a fost tot din tur. Dupa ce am vazut toti condorii si au inceput sa dispara, ne-am intors sa vedem si Valea. Popasurile au fost in mai multe puncte de pe traseu si de aici am putut admira frumusetile Canon del Colca. Dar pentru aceasta parte am sa las imaginile sa vorbeasca.
Putin despre tur
Am scris si mai sus ce am ales si ce am primit. I-am contactat pe cei de la SAS Travel de cateva ori, atat in timpul turului cat si dupa. Nu s-au obosit sa raspunda si nu am putut decat sa ma “razbun” cu un review negativ in mediul online. Asa ca mare atentie ce alegeti sa nu sfarsiti cu un tur banal, la un pret mai mare. Din pacate, despre toate tururile sunt pareri negative si cred ca doar un tur privat poate fi o experienta deosebita.
Tururile sunt de doua tipuri: clasice (fara trekking) si in mare parte cu trekking. Spun in mare parte deoarece trebuie sa ajungi in Chivay si apoi de aici sa incepi drumetia prin Vale. Par atractive si acestea si cred ca daca eram intr-un sezon potrivit (mai-august), mi-ar fi placut o varianta cu la cel putin o noapte la cort undeva in Canion.
Pe varianta clasica populare sunt tururile oferite de Colonial Tours. Ei erau majoritari la pornirea din Arequipa. Ghidul avut a fost foarte dornic sa isi faca treaba si a vorbit tot bilingv, chiar daca eram singurul care nu stia spaniola. Informatiile oferit erau cat cred eu ca trebuie sa fie intr-un astfel de tur… esentiale si cat mai simplu de inteles/retinut.