Armenia e la o aruncatura de bat de Romania si, teoretic, ar fi usor sa o vizitezi. In realitate, abia de cateva luni avem zboruri directe din Bucuresti spre Yerevan. Sper sa tina o perioada lunga aceste zboruri, deoarece tara are multe de oferit si e in top pentru destinatii apropiate, dar mai putin turistice.
Cum ajungi in Armenia

De principiu, in capitala Armeniei se ajunge usor cu Tarom, direct din Bucuresti, dar se intampla asta in zile nepotrivite pentru a face un city break. Bine, la momentul vizitei mele nici nu incepusera sa zboare. Eu aveam de ales intre a merge prin Istanbul sau Viena. Preturile erau pe la 200 euro pe ambele variante, iar escalele erau la fel de nepotrivite ca durata si ore. Am ales Viena, deoarece este aproape aeroportul de oras si puteam sa fac o vizita in care sa revad unul dintre orasele dragi.
Cu Taromul este ceva mai ieftin uneori, dar suna bine daca alegi sa vezi si Georgia si, astfel, sa ai o calatorie combinata, care sa se intinda spre 7-10 zile. Insa, oricare ar fi varianta, Tarom sau cu escala, vei ajunge in Yerevan pe la 3-4 dimineata si te vei intoarce spre Romania pe la ora 4-5 am. Asta te incurca pe cazare, deoarece vei plati 2 nopti de care nu te vei bucura prea mult si nici cu dormitul nu vei sta prea bine.
Nu avem nevoie de viza pentru a vizita Armenia, doar va trebui sa ai un pasaport valid. Sederea maxima este de 180 zile intr-un an. De mentionat ca intrarea/iesirea in tara nu este posibil prin Turcia si Azerbaidjan.
Regiunea Nagorno-Karabah are un regim aparte. Ei se proclama republica independenta, dar, international, este recunoscuta ca apartinand de Azerbaidjan. Real, sunt aproape autonomi, cu un sprijin mare din partea Armeniei. Poti ajunge aici din Armenia, dar, ulterior, Azerbaidjanul iti poate interzice sa intri pe teritoriul sau.
Cazare
Cazarea a fost o formalitate rezolvata rapid. Am pus un filtru de 9+ si central, 3*. Primul care mi-a atras atentia, a fost si cel pe care l-am rezervat. Normal, am citit ceva pareri inainte sa aleg Hin Yerevantsi Hotel, dar au fost pozitive si nu am mai cautat altceva. Era si greu sa fie pareri negative, la acel moment avea 9.8/10 in Booking.
Pretul pentru 4 nopti a fost de 240 euro, aici intrand si transferul tur-retur de la aeroport. Micul dejun a fost foarte gustos si bogat, iar camera mare si primitoare. Nimic de zic, chiar recomand!
Cum te organizezi in capitala

Pentru Yerevan alocasem 2 zile pline. Citisem in diferite ghiduri ce e de facut si, in majoritatea, am gasit planuri sau activitati pentru 2-3 zile. Pentru doua zile aproape ca ai ce face, mai departe nu vad cu ce poti umple ziua. Evident, in context interesant pentru turisti.
Ca deplasare intre atractii, pentru majoritatea este suficient sa mergi. Doar cateva sunt mai indepartate, dar nu atat de indepartate cat sa nu ajungi cu metroul. Eu am ales sa pun punctele de interes pe Google Maps si sa merg de la unul la altul. Daca te grabesti putin, intr-o zi ai vizitat cam tot.
Despre condusul in Armenia si masina inchiriata

Pentru a vedea principalele atractii din jurul capitalei, am inchiriat o masina pentru o zi. Aceasta mi-a fost adusa la hotel si tot de acolo au si preluat-o. Nu a fost vreo optiune contra cost, pur si simplu cateva dintre firme gasite pe RentalCars.com au listat masinile ca fiind cu preluare de la majoritatea hotelurilor mai bune din oras.
Costul masininii pentru o zi, cu tot cu asigurare full a fost de 80 euro. Masina primita a fost un VW Golf cu optiuni minime, dar bine intretinut. La ce drumuri erau pe unele portiuni s-a tinut bine.
Traficul in capitala l-as descrie ceva mai cuminte ca in Romania, dar foarte aglomerat. Din fericire, nu am interactionat prea mult cu el. In afara orasului, nu mi-a atras nimic atentia si as zice ca se conduce bine, dar posibil sa ma insel. Exista cateva bucati de drum incadrate la autostrada, dar nu sunt intretinute si nu prea poti trece de 100km/h, ca devinea masina instabila.
In oras e cam greu cu parcarea, dar pe la atractiile din afara orasului erau parcari mari amenajate sau unule private, la care costul era infim. Cred ca platisem la una aprox 50 bani pentru 2 ore. La cele publice era gratis, dar era un parcagiu de ocazie care dirija si incasa si el cativa banuti, in semn de multumire.
Alternativa masinii e un tur organizat care acopera cele vazute de mine in 2 zile. Mai adauga cateva locuri, dar nerelevante. Daca esti ok cu inchiriatul unei masini, nu ezita sa faci asta si astfel sa ai propriul mod de vizitare.
Bani si internet

Moneda nationala este dramul armean si este prescurat AMD. Conversia la momentul vizitei era de 1000 AMD pentru 1.9 euro sau 9.06 lei. Pentru usurinta estimarilor, eu mergeam pe ideea de a imparti la 100 si a obtine valoarea in lei.
Din ce am citit am ramas cu impresia ca este mai bine sa ai cash. Prin urmare, de la primul bancomat am scos 75.000 AMD (140e). Am platit cash doar in cateva locuri unde altfel nu se putea, dar, in realitate, cred ca, daca stai doar in capitala, ai nevoie de foarte putin cash. Mai departe de capitala iti cam trebuie, dar cred ca vreo 50.000 AMD sunt mai mult decat suficienti pentru 4-7 zile, in rest plata cu cardul.
Legat de internet, cel mai simplu este sa cumperi un sim local. Am ales sa folosesc Beeline, iar la sediul lor am fost placut suprins sa primesc suport in limba engleza. Costul pentru 3 GB a fost de 2500 AMD (5 euro).
Costuri

Yerevan mi-a placut foarte mult si il recomand oricui s-a plictisit de previzibilul din tarile Europei. Cu un pret ok la bilete, intreaga calatorie poate fi considerata accesibila.
Cateva dintre costurile principale le-am scris mai sus. Un rezumat al lor pentru 2 persoane ar fi:
- Avionul – 400 euro
- Hotelul, 240 euro pentru 4 nopti si transferul de la aeroport
- 150 euro pentru mancare, majoritatea in restaurante populare si, implicit, cu un pret peste medie.
- Masina si benzina – 95 euro
- Alte chletuieli – 50 euro
Pentru 2 persoane, costul unui city break cu 3 zile full in Armenia ar fi in jur de 950 euro pentru 2 persoane. Tinand cont ca bilete de avion se pot gasi la promotie si la jumatate din pretul meu, destinatia poate deveni usor una accesbila.