Ideea initiala era sa leg toate cele 3 tari din Caucaz intr-un singur tur, dar, analizand timpul necesar si cel pe care-l aveam la dispozitie, am ales sa le vad pe rand. La 3 saptamani dupa vizitarea Armeniei, aterizam in Georgia.
Daca pentru Armenia timpul potrivit mi s-a parut de 3-4 zile, pentru Georgia vedeam potrivita o calatorie de aproape o saptamana.
Cum am impartit timpul
Zborul a fost cu Tarom, o companie care alege sa mearga in aceasta parte tarziu in noapte… la fel ca majoritatea companiilor care ajung in capitala Georgiei. Aterizarea a fost in jurul orei 5, iar jumatate de ora mai tarziu ajungeam la hotel. Intoarcerea a fost cu zbor la ora 6. Prin urmare trebuia sa ajungem de aseara in Tbilisi pentru a dormi cateva ore.
Zilele 1 – 3 – Tbilisi si Regiunea Kakheti
Primele 4 nopti au fost in Tbilisi, in ideea in care primele 2 zile vor fi pentru a vizita oras, iar in a treia vom merge intr-un tur pe la cramele din Regiunea Kakheti, completat cu ce atractii mai sunt in aceasta zona.
Cele 2 zile au fost mai mult decat suficiente pentru a vedea capitala. Chiar si pe o vreme ploioasa, am reusit sa vedem cam tot ce ne-am propus, fara a fi deranjati de vreme.
Ziua a 3-a in Georgia era pentru crame. Pentru asta am ales varianta unui tur in grup mic, in care erau incluse 2 crame, vizitarea Sighnaghi si a Manastririi Bodbe. Vremea nu a fost cea mai prietenoasa si, in afara de crame, nu am vazut nimic. Era atat de ceata, incat la Signagi nu se vedea mai departe de cativa metri. Sincer, nu pot spune ca am vazut la exterior nici manastire.
Ziua 4 – Biserica Gergeti Trinity si Gori
Planul era sa preluam masina pe la ora 9 si apoi pornit pana la Biserica Gergeti Trinity si de acolo intors si innoptat in Gori. Ne-am pornit spre Biserica Gergeti Trinity, dar ne-am blocat la Gudauri, unde se oprise din nou trecerea pentru a se dezapezi. Zilele anterioare la fel se intamplase. Am ramas pentru pranz aici si ne-am intors spre Gori.
Daca nu te incurca vremea, e o varianta buna de a pleca din capitala spre Gergeti Trinity, de a admira Muntii Caucaz cu varful cel mai inalt din Georgia, Kazbek (5033m) si spre finalul zilei sa te intorci in Gori. O alta varianta e cea de a ramane in Stepantsminda si de a continua calatoria de aici, in ziua urmatoare.
Zilele 5 – 6 – Gori, Castelul Rabati si Vardzia
Ziua 5 am inceput-o cu o vizita a Muzeului Stalin si, apoi, a sitului arheologic Uplistsikhe. Mai departe, am continuat cu un drum de aproape 4 ore ore spre Akhaltsikhe. Aici am ajuns la o ora perfecta, cat sa putem vizita Castelul Rabati.
In ziua 6 am pornit spre un alt loc popular in aceasta zona, Vardzia – un complex pe care nu ar trebuie sa-l ratezi in calatoria in Georgia. Dupa vreo 2 ore pe aici, eram gata de un drum lung, chiar prea lung aveam sa vedem la finalul zilei.
Zilele 7 – 8 – Kutaisi si Mtskheta
Scopul era sa ne oprim in Borjomi si, apoi, sa ne intoarcem spre Tbilisi. Trecand prin Borjomi in ziua anterioara, aveam sa realizam ca e un loc pustiu si, prin urmare, alegem sa-l inlocuim cu Kutaisi. Mai departe decat imi doream sa conduc, dar mult mai promitator. Decizia a fost buna si chiar a meritat calatoria.
Cum planul l-am schimbat din mers, ziua 7 ne aducea alte posibilitati. Prin Kutaisi vazusem de seara ce era interesant. De dimineata, decidem sa nu mai ramanem in oras si pornim spre Pestera Prometheus, un loc care ne aparea ca fiind foarte popular. A meritat? Daaaaa!
In drumul de intoarcere spre Tbilisi, ne mai oprim la Mtskheta, unul dintre cele mai vechi orase ale Georgiei si fosta capitala. Ultima noapte avea sa fie tot la acelasi hotel unde am stat prima data.
Lipseste zona de munte cu Mestia, Ushguli sau Dartlo. Nu am fi avut timp, dar nici aprilie nu era cea mai buna perioada pentru ele. Daca am fi ajuns si la Biserica Gergeti Trinity, era chiar o calatorie completa. Dar au fost destule neprogramate care au completat.
Cum a fost condusul si masina
Ma asteptam la un trafic apropiat de Armenia. Nu stiu de ce, dar mi se parea logic sa fie asa. Prin oras, sa zicem ca era decent. Multa politie pe strazi si parea ca isi fac treaba sau macar isi propun asta. Chiar si eu care oprisem „aproape” regulamentar, dar fara a incurca pe cineva, am fost legitimat de un echipaj aflat in trecere. Voia sa se asigure ca nu parchez acolo, dar au inteles ca doar imi reglez oglinzile.
In afara oraselor e haos. Ce se depaseste la noi fara prea mare atentie la ceilalti, dar acolo parea ca nu le pasa si intra in depasire si fara pic de vizibilitate. Pe asa zisa autostrada, se pasteau animale pe margine, garduri de siguranta nu erau, iar bonus, mai ateriza si cate un biciclist, uneori si foarte multi vindeau produse pe margine, de parca era un drum national.
Starea drumurilor per total a fost decenta. Doar ca nu recomand condusul pe timp de noapte. Foarte multe gropi adanci, peste care nu aveai cum trece cu viteza, ca ramaneai acolo. Din fericire, nu era foarte mult trafic si puteai sa le eviti chiar si daca aveai viteza.
Cat despre politie, stau la panda cum stateau pe la noi la un moment dat. In drum spre Kutaisi se formase o coloana in spatele unuia care mergea cu max 20kmh. Il depasesc mai multi si vine randul meu. Vizibilitate buna si intrare in localitate. Vad ca pot depasi si ignor linia continua si 50m mai in fata ma opreste o masina de politie. Incearca sa obtina ceva de la mine, altfel decat prin amenda, dar nu ne intelegem si oricum nu i-as fi dat nimic fara proces verbal. Imi da totusi o amenda pe care o puteam plati la banca sau la anumite automate.
Despre masina nu am multe de spus; a fost de la Alamo, luata prin RentalCars.com. Partenerul lor local a fost foarte receptiv si dornic sa ajute si sa ofere informatiile necesare. Masina insa era depasita din toate punctele de vedere. Nu am avut probleme cu ea, dar ma asteptam sa apara orice in orice moment.
Inchirierea pe 4 zile cu tot cu asigurare a costat 250 euro, iar combustibilul a fost 60 euro.
Cazarea
O parte din traseu a fost stabilit si de locul unde am gasit cazare. Incerc pe cat posibil sa evit condusul noaptea, daca nu sunt in RO si asta imi dicteaza de multi ori cum si unde iau hotelul.
In Tbilisi am stat la Hotel Four Brothers. Un loc ok si chiar daca nu stiau mare lucru sa vorbeasca, au fost de ajutor cu ce am avut nevoie. Micul dejun a fost banal si acelasi in toate zilele; camera in schimb a fost draguta si curata.
In Gori am ales ce se putea mai bine din ce optiuni aveam. Royal House as putea spune ca a fost ce trebuia pentru acei bani. Locul era renovat sau finalizat recent si camera era mare. Limba engleza lipsea la receptie, dar aparent pot intelege si rusa. Micul dejun a fot si aici modest.
In Akhaltsikhe locurile se invarteau cam toate in aceleasi conditii si servicii. Am ales Hotel Almi, care era mai mult o pensiune cu cateva camere. Aici locuiau si proprietarii care au facut sederea numai bunaa de tinut minte. Micul dejun a fost facut atunci pe loc si a fost foarte gustos. Lavashul, un fel de turte de la noi, era proaspat si atat de bun, de nu ne puteam opri din mancat.
In Kutaisi am luat ce se putea decent la pret, cu disponbilitate de pe o zi pe alta. Ca pozitionare, Hotel Old Town a fost bine si usor de gasit o parcare publica. Ca loc, parea ca o intoarcere in timp… cam pe la 1950. Mic dejun foare slab, camera era un studio, dar foarte vechi totul.
Costul mediu al celor de mai sus a fost pe la 50 euro/noapte.
Mancarea
Dupa Yerevan, aveam mari asteptari de la Georgia pe partea culinara. Si cred ca le-am ridicat mult prea sus si am fost dezamagit. In Tbilisi a fost greu de gasit ceva gustos si cu un minim de servicii. Singurul loc bun a fost Schuchman; aici am reusit sa mancam abia din a 4-a incercare. Prima data am baut doar un vin, deoarece bucataria era full si nu mai puteau face fata la noi comenzi.
In afara capitalei, mi s-a parut mancarea mai gustoasa si oamenii mult mai prietenosi. In Gori, chelnerul s-a gandit sa ne faca cinste cu vin traditional de la aniversarea cuiva din restaurant. In Gori recomand restaurantul Mzareulebi. In Akhaltsikhe am mancat la Tkupebi, un loc simplu dar cu o mancare foarte buna. In Kutaisi am fost la Palaty, cred ca cel mai bun loc din Georgia in care am mancat.
Ca si preturi, acestea variaza mult in capitala, dar orientativ, o masa pentru 2 persoane, cu un fel principal si starter a fost pe la 25-30 euro. Vinul de la cina nu a lipsit decat in vreo 2 seri. Costul mediu pentru un vin local a fost de 3 euro/pahar. Costul total pentru o saptamana pentru 2 persoane ar fi in jur de 350 euro.
Bani si internet
Moneda nationala este lari georgian si este prescurat GEL. Conversia la momentul vizitei era de 1 GEL pentru 1.55 lei. Pentru usurinta estimarilor, eu mergeam pe ideea de pretul in lei il obtineam adaugand 50% la cel in lari.
Dupa experienta Armenia unde nu am avut o problema sa platesc cu cardul am ales sa scot putin cash din ATM. Prin urmare, de la primul bancomat am scos doar 500 lari (150e). In capitala am platit des cu cardul, insa in afara ei nu a fost chiar simplu sa fac asta. Dupa cateva zile am ramas fara bani si am mai scos 500 lari. Ma gandeam ca o sa raman cu ei, dar in realitate au fost suficienti.
Legat de internet, cel mai simplu este sa cumperi un sim local. Am ales sa folosesc MagtiCom. Costul pentru 5 GB a fost de 15 GEL (5 euro).
Total
Cateva dintre costuri le-am scris mai sus. Un rezumat al lor pentru 2 persoane, o saptamana in Georgia ar fi:
- Avionul – 260 euro
- Hotelul – 425 euro pentru 8 nopti si transferul de la aeroport
- Mancare – 350 euro
- Masina si benzina – 310 euro
- Turul la crame si accese la atractii – 110 euro
- Alte chletuieli – 50 euro
Un total ar iesi pe la 1500 euro (2 persoane, o saptamana). Prea multe optimizari nu stiu daca se mai pot, doar daca renunti la masina si folosesti transportul public, vei economisi o suma consistenta.