In prima experienta din Asia de sud-est mi-am planificat sa vizitez trei orase principale. Aveam la dispozitie doar doua saptamani si ma gandeam ca nu am timp de altceva. In Kuala Lumpur in drumul de la aeroport spre gara centrala navigam printr-o aplicatie de prezentare a Malaeziei. Asa am descoperit orasul Georgetown, capitala statului Penang. Atras de imaginea de prezentare, un cadru similar cu cel de mai sus, dar si pretul mic al biletelor de avion am schimbat planul din ultima zi in Malaezia.
De cele mai multe ori ajung sa vizitez o destinatie atras doar de o poza cu una din atractii. Asa s-a intamplat si in cazul Georgetown. Avand in plan doar Kuala Lumpur, nu am analizat in detaliu ce altceva interesant se mai poate face in Malaezia. Stiam ca se pot face si vedea multe si este o tara frumoasa, dar nu intentionam ca la prima vizita sa plec din capitala avand la dispozitie doar 5 zile. Totul pana la casa albastra care mi-a starnit curiozitatea. Din cele prezentate parea ca Georgetown-ul este un oras mic, dar nu atat de mic cat sa nu am ce face vreo 8 ore cat aveam efectiv intre aterizare si decolare.
Casa albastra si alte impresii
Pana sa plec in Georgetown mi-am descarcat cateva aplicatii mobile care sa acopere toata insula Penang. Ma gandeam ca o sa am timp sa vad mai multe, nu doar Georgetown. Parea totul simplu si rapid pana sa ajung acolo si cei 17 km de la aeroport pana in oras sa fie parcursi intr-o ora si vreo 45 de minute. Soferul a zis ca este o zi foarte aglomerata si de obicei este un drum de o ora. L-am crezut pe moment, dar la intoarcere mi-am rezervat doua ore sa ajung la aeroport. De curand am aflat ca in realitate totul se misca greu in Penang si doar cu taxiul te poti deplasa mai rapid.
Cum nu parea ca am sanse sa vad prea multe, am coborat la capat de linie. Chiar la baza turnului Komtar. O cladire de 232m de unde poti admira orasul si o parte din insula. In cele 4 ore petrecute efectiv in oras am reusit sa vad la pas orasul vechi. Aceasta parte a Georgetown-ului este inclusa din 2008 in UNESCO World Heritage Site.
Obiectivul fiind casa albastra trebuia sa ajung la ea in primul rand. Dar nu m-am grabit si am luat la pas stradutele. Aplicatia mobile imi indica ca am ajuns la diverse muzee si template sau alte puncte de interes. Din cele mai importante imi amintesc templul Khoo Kongsi la care am ajuns mai greu fiind ascuns printre cladiri. Am intrat si intr-un muzeu al camerelor foto, ceva simplu si dragut, dar daca ma grabeam undeva ar fi fost chiar o risipa de timp.
Parte veche din Georgetown este fascinanta si are ceva unic. M-am primbat vreo 3 ore pe stradute si peste tot era cate ceva diferit. Fiind un oras construit de britanici, se vede pe alocuri o usoara apropiere de arhitectura pe care o intalnesti si-n Europa. Insa se simte mult si influenta asiatica si mixul obtinut da un farmec aparte orasului.
Conacul Cheong Fatt Tze
Casa albastra pentru care am plecat o zi din Kuala Lumpur este un conac construit la 1880 de un om de afaceri chinez. A fost o vreme lasat in paragina iar in 1989 a fost cumparat de un grup de persoane si restaurat. Acum functioneaza atat ca muzeu cat si ca hotel. Iar ca hotel poate fi rezervat prin Booking la preturi medii de 150 euro/noapte.
Ma asteptam sa pot intra pur si simplu sau doar sa vad exteriorul. Insa lucrurile nu se intampla chiar asa, iar ca vizitator de muzeu poti merge in conac doar prin turul organizat de trei ori pe zi. Acest detaliu l-am gasit ulterior si pe siteul lor, insa am avut noroc sa-l prind pe ultimul. Turul dureaza aproximativ 45 de minute iar ghid a fost o doamna care a reusit sa transmita povestea conacului intr-un mod placut. Nu am avut parte de multe tururi pana acum, dar acesta a fost chiar interesant si nici nu stiu cand au trecut 40 de minute.
Pe tot parcursul turului doamna amintea sa nu facem poze. Mi se parea ciudat si nu intelegeam de ce. La final a zis ca acum putem face poze la orice, dar daca tot ne-am dorit sa vedem casa trebuie sa-i cunoastem si povestea inainte.