Dupa cum spuneam in articolul cu impresiile, Iordania este o destinatie care a cam exagerat cu preturile si multe sunt la nivelul Europei de Vest, daca nu chiar mai sus. Cat despre ce primesti de acei bani, mai e mult pana la un echilibru.
Pretul mic la biletul de avion nu aduce prea multe economii deoarece este cel mai mic dintre costuri. Chiar si viza e mai scumpa decat un bilet la oferta. Daca pe avion poti plati chiar si sub 30 euro, pentru viza costul este de 40JD (51 euro).
Cand vizitezi Iordania

La fel ca si vecinii din Israel, majoritatea tarii se poate lauda ca este perfecta pentru o vizita pe toata durata anului. Singura diferenta majora si care chiar conteaza este numarul de ore de lumina. Pe timp de iarna sunt in medie 10 ore de lumina, iar in timpul verii sunt in jur de 13.
In noiembrie soarele a rasarit pe la 7 si a apus pe la 17. Pentru a profita cat mai mult de orele cu lumina am decis sa ne trezim devreme. Pentru Petra oricum nu aveam de ales daca doream sa ne bucuram de o vizita linistita, nu ca una la mall.
Un aspect important este si cel al temperaturilor. Pe timp de vara acestea trec de 40 grade, iar pe timp de iarna mai rar ajung spre 20 de grade. Noaptea este foarte frig pe timpul iernii. In Wadi Musa (Petra) in toate zilele in care am fost temperatura s-a apropiat de 0 grade pe timpul noptii. Asta ca sa stii sa te imbraci bine daca mergi pe timpul iernii.
Ca aglomeratie, din noiembrie si pana prin februarie e ceva mai liber, in rest este agitatie aproape continuu. Dupa niste statistici pe numarul de turisti, aprilie ar fi cea mai aglomerata luna din an.
Cu ce ajungi
Varianta simpla este cu Ryanair care are zbor direct din Bucuresti catre Amman. A doua varianta este cu Tarom, tot zbor direct. La Tarom insa e zbor de noapte si cam ciudat ca ore. Asta s-ar traduce in ceva mai multa oboseala si nopti extra de cazare de care nu prea te vei bucura.
Pretul la oferta e pe la 30-45 euro cu Ryanair si 159 euro pe Tarom. Depinde de nevoi si plan, la Ryanair in pretul acesta nu ai bagaj sau vreun alt serviciu. Noi am plecat sambata la pranz si am revenit in tara marti, tot la pranz. Pentru aceste zile nu am avut nevoie de mai mult de un bagaj mic de mana (care-i gratuit).
Ce plan am avut pentru 3 zile

Am aterizat pe la ora 18 in Amman si pe la 18:40 eram gata de plecare spre Wadi Musa (Petra). Am ales ca toate cele 3 nopti de cazare sa fie in Wadi Musa si doar in aceasta parte sa ne plimbam in cele aproape 3 zile pe care le aveam. Am ales sa mergem la dus pe Autostrada Desertului si in mare parte am urmat indicatoarele pentru Petra, ca altfel Waze/Google Maps te cam incurca cu “optimizarile” si te scot prea devreme de pe autostrada. Drumul a fost de aproape 3 ore.
In prima zi plina in Iordania am vizitat Petra si apoi Little Petra, care se afla cam in aceeasi zona. Am scris in impresii mai multe despre asta si ce posibilitati mai ai daca timpul iti permite.
A doua zi am condus pana la intrarea in desertul Wadi Rum de unde urma sa inceapa turul in desert. Pentru asta am optat sa rezervam o masina cu ghid-sofer-bucatar, 3 in 1 ca doar nu aveau sa mearga cu noi 3 oameni. Am petrecut toata ziua in desert si dupa apus ne-am intors in Wadi Musa.
In ultima zi am mers pe Drumul Regelui din Wadi Musa pana la Castelul Kerak si apoi am trecut pe Autostrada Desertului pentru a ajunge mai repede la aeroport.
Ce optiuni mai erau
Petra nu are cum sa lipseasca din calatorie. Fara sa ajungi la ea nu prea vad de ce ai mai merge sa vizitezi Iordania. Mai departe posibilitatile pentru 3 zile nu sunt foarte multe si tine doar de tine ce vrei sa vezi. Alte variante pentru 2 zile pline si o alta pe jumatate ar fi:
- Dupa aterizare mergi direct la Petra pe care o vizitezi in prima zi. Dupa pleci la Marea Moarta sau Aqaba si a doua zi te bucuri de balaceala. Spre seara te poti intoarce in Amman si in ziua 3 il vizitezi de dimineata, apoi aeroport. Analizeaza bine cate ore ai de condus sa nu fie prea multe.
- Ajungi in Petra si o vizitezi in prima zi plina. A doua zi de dimineata mergi pentru cateva ore in Wadi Rum, iar apoi mergi in Amman. Pe acesta urmand sa-l vizitezi inainte sa mergi spre aeroport.
Ambele scenarii sunt posibile pe orele de zbor pe care Ryanair le are in acest moment. Insa tine cont ca este posibil asta doar daca inchiriezi o masina, altfel nu vei avea cum sa te deplasezi sa vezi atat de multe in 3 zile.
Inchirierea unei masini si condusul in Iordania

Daca nu ai inchiriat o masina pana acum iti recomand sa parcurgi ghidul despre inchiriatul unei masini. Iordania nu are vreo paricularitate aparte fata de alte tari. Sunt ceva mai atenti la predarea si preluarea masinii si se uita dupa orice zgarietura. Eu am ales sa inchiriez de la Thrifty si au fost ok din toate punctele de vedere.
Masina a fost un Chevrolet Trax cu 57.000km in bord. In cele 3 zile i-am mai adaugat si noi vreo 1300km. Pentru asigurare full + masina am platit 158 euro (3 zile). Benzina a costat 53JD (67 euro). Parcarea la hotel sau pe unde am mai lasat masina a fost gratuita. Asta face ca un cost total pentru transport sa fie de 225 euro.
Condusul in Iordania nu prea stiu cum e in realitate. Nu am ajuns in Amman si pe unde am mers nu prea am interactionat cu multe masini. Autostrada Desertului este in reconstuctie pe bucati mari si se circula greu. Unde nu e in lucru e plina de denivelari si cu greu treci de 100kmh. Exista si cateva portiuni finalizate, dar nu suficient de lungi cat sa zici ca mergi repede.
Drumurile secundare sunt mai bune, dar nu poti merge prea tare deoarece sunt cu multe curbe. Participantii la trafic ii simti mai bine in dreptul satelor. Chiar daca e autostrada, are treceri de pietoni, intersectii sau zone unde te poti intoarce. Asa ca fii prudent cand ajungi in astfel de zone.
Condusul noaptea nu e recomandat si aveam sa inteleg si de ce. Periculos nu mi s-a parut si aproape jumatate din timp am condus pe intuneric, insa e dificil sa faci asta pe drumurile denivelate si total necunoscute. Din nou, prudenta si atentie si nu vei avea vreo problema.
Politia e foarte prezenta pe timp de zi si are filtre foarte multe. Am fost oprit de 2 ori in cativa zeci de km. De fiecare data au vrut sa verifice doar actele masinii si am avut un schimb minimal de replici.
Cazare

Pe scurt, scumpa si foarte proasta. Iordania nu e cea mai curata tara si nu pare ca le pasa de asta si au vreun plan sa imbunatateasca lucrurile. Cand vezi cate ambalaje sunt pe strada realizezi ca ei chiar nu vor sa faca ceva, nu ca nu se poate. Apa nu e chiar usor de obtinut peste tot si asta complica intretinerea curateniei, dar sa strangi mizeria de pe strazi nu cere mare lucru.
Hotelurile sunt cam la fel si ele. Cele apreciate pentru curatenie au preturi incepand cu 100 euro, dar mare lucru nu primesti de asta. In Wadi Rum e chiar dificil sa gasesti o cazare decenta care sa nu coste exagerat de mult.
Am ales ca toate cele 3 nopti sa fie la Nomads Hotel Petra. Rezervand la inceput de octombrie parea ca e proaspat lansat. Scria ca e pe Booking din august 2019 si notele primite erau peste 8. Vazusem ca are si o componenta de hostel, dar si destule camere duble cu facilitati de hotel.
Realitatea era un pic alta. Hotelul probabil a fost partial renovat si reintrodus in August. Sunt cateva zone ok, dar la nivel de camere o buna parte sunt departe de pozele din Booking. A fost optim, pentru cele cateva ore de somn nu m-a deranjat foarte tare ca erau lucruri nerenovate, camera a fost curata. Un mare plus pentru box-urile de pranz pe care le dau gratuit celor care nu iau micul dejun.
Pretul a fost de 60 euro/noapte, camera dubla.
Bani si Internet

Moneda tarii este dinarul iordanian, prescurtat JD sau JAD. 1JD = 1.24 euro sau 6.05 lei. La prima vedere pare o economie stabila, in realitate incepand cu 1995 cei din Ministerul de Finante au decis sa-l fixeze in raport cu dolarul. Asa ca au stabilit 1 USD = 0.709 JD si asta e tot.
Ma asteptam sa pot plati cu cardul in majoritatea locurilor, in realitate e o tara aproape cash only. La hotel cardul era normal, dar in restaurante sau pentru alte servicii e necesar sa ai cash. Multe dintre restaurante nu au plata cu cardul, iar unele o au “dar nu merge acum”. Unde am putut plati cu cardul a fost posibil cu un 3% comision de procesare. Din ce am vazut, doar benzinariile Total au plata cu cardul, dar din pacate nu sunt foarte multe.
Bancomatele nu sunt chiar peste tot si ar fi bine sa pleci cu ceva dinari direct din aeroport. Si ca sa fie taxa de turist completa, poti extrage doar o anumita suma intr-o singura tranzactie. Asta ca sa poata sa te taxeze cu un comision de fiecare data. Pentru 180JD extrasi de la intrarea in Petra am platit 3JD comision , iar pentru 250JD din aeroport am platit 6JD. Acest comision e aplicat de banca ATM-ului inainte de tranzactie si nu are legatura cu ce avantaje de curs ai tu pe card sau de la banca.
Pentru internet am optat pentru un sim local. Sunt mai multi operatori, dar cel mai avantajos mi s-a parut Zain. Pentru doar 18.5JD (23 euro) am primit 15GB. Nu exista un plan mai mic de atat.
Mancarea si bauturile alcoolice
Daca te gandesti sa bei alcool in Iordania ar trebui sa fii pregatit sa platesti foarte mult. Teoretic nu gasesti alcool sau cel putin nu asa oriunde si oricum. La hotel pentru o doza de bere Amstel am platiti 10JD (12.5 euro). Cea mai simpla varianta este sa iti cumperi ceva din Duty Free-ul din aeroport. Aici preturile sunt ceva mai normale si pentru un vin din Spania poti plati 7-8 euro.
Am mancat doar in Wadi Musa in 3 locuri. Recomand doar Al-Arabi Restaurant, un loc cu o mancare care chiar a avut gust si a costat sub 10JD/persoana. La polul opus a fost Petra Night unde mancarea a fost foarte proasta si a fost si aproape 20JD/persoana.
La pranz am mancat intr-o zi in desert, in alta in aeroport si in timpul vizitei de la Petra am avut box-ul de la hotel. Tragand linie, mancarea pe trei zile, apa si altele de rontait vor fi in jur 70 JD/pers (90 euro).
Accese & JordanPass

Spuneam mai sus ca viza costa cam mult. Biletul in Petra este iar un cost mare. Celelalte atractii au preturi ceva mai mici, dar nu de neglijat. Pentru toate insa se poate obtine o reducere cumparand JordanPass. Acesta se cumpara online de aici.
Acesta este valabil doar daca vei sta in Iordania minim 3 nopti. Altfel, va trebui sa platesti preturile intregi. Acest bilet il primesti prin email si poti sa-l arati de pe telefon, nu e obligatoriu sa-l printezi.
Viza costa 40JD, accesul in Petra costa 50JD, in Wadi Rum este 5JD. Pentru JordanPass care le include pe toate astea vei plati doar 70JD (+ 1.98 comision plata online). In acest pass sunt 40 de atractii incluse, spre exemplu la Castelul Kerak costa 2JD, dar era inclus si el in JordanPass.
Iordania isi doreste turisti care sa stea la ei, iar Pass-ul cam asa si incurajeaza. Ii penalizeaza chiar si pe cei care vin in calatorii de o zi la Petra. Daca vizitezi Petra in ziua intrarii in tara vei plati 90JD, iar daca vei ramane cel putin o noapte in Iordania vei primi inapoi 40JD.
Un alt cost important este cel al turului in desert. Pentru o zi in desert si masa de pranz costul este in general 50JD/persoana, iar pentru 4 este 40JD/persoana.
Total pentru 3 zile, 2 persoane
Adunate toate costurile fac ca un trip in Iordania sa fie la un cost care sa nu merite sa te bucuri ca ai gasit un bilet de avion la doar 30 de euro.
Un rezumat al costurilor, pentru 2 persoane, ar fi:
- Avionul – 70 euro
- Hotelul – 180 euro pentru 3 nopti
- Mancare – 200 euro
- Masina si benzina – 225 euro
- Jordan Pass – 180 euro
- Tur in Wadi Rum – 125 euro
- Suveniruri – 30 euro
Pentru 2 persoane, costul pentru 3 zile full in Iordania ar fi in jur de 850 euro pentru 2 persoane. Biletele de avion nu inseamna mare lucru din toata suma, asa ca atentie la acest aspect.
Comentarii
1 comentariuAron Ana
Jan 5, 2020Eficient , am fost acolo as dori sa ma intorc cu un program propriu
Multumesc