Cum Israelul il tot amanam de ceva timp, am adunat involuntar cateva informatii de care sa tin cont in organizarea calatoriei. Cea mai importanta dintre ele a fost cea referitoare la Sabat. Pentru a fi cat mai putin afectat, am decis sa inchiriez o masina si sa plec de sambata, nu vineri cum obisnuiesc intr-un city break.
Ce vizitezi si cat stai
Teoretic in Israel poti merge oricand iti doresti o destinatie calda. Calatoria mea a fost in a doua parte a lunii noiembrie (2017) si a fost de la foarte cald in Ierusalim, Haifa si Masada la ploaie si rece in Tel Aviv. Tel Aviv-ul se lauda cu 300 de zile de soare pe an, doua dintre cele fara au fost cele in care l-am vizitat. Ma asteptam sa fie cald dar nu ma asteptam sa fie ziua scurta si la ora 17 sa fie intuneric. Oricat ar parea de ciudat, chiar nu m-am gandit sa verific cand apune soarele sa stiu cat de lunga e ziua.
Ca timp am avut 4 zile complete in care am vrut sa vad cate putin din atractiile de top. Prima noapte de cazare a fost in Ierusalim, a doua in Haifa si ultimele doua in Tel Aviv. Din Ierusalim urmand sa plec pana la Marea Moarta si Masada, iar de aici spre Haifa. Fiind cu masina ma gandeam ca o sa fie flexibil si am timp suficient. In realitate nu s-a dovedit o varianta prea buna sa merg pana in Haifa, mai ales ca la Gradinile Bahai nu am facut turul.
O varianta optima de organizare, pentru 4 zile, ar fi fost 2 nopti in Ierusalim si 2 in Tel Aviv. Din Ierusalim se putea merge la Masada, iar din Tel Aviv la Caesarea, daca timpul o permite. Haifa si altele din acea parte ar mai fi cerut suplimentar 1-2 zile. Daca e vara, probabil situatia e mai buna si se poate face partea nordica intr-o zi.
Avion & Cazare
Spre Israel acum se zboara pe 2 aeroporturi. Majoritatea zborurilor sunt spre Tel Aviv, iar de curand a inceput Wizz Air sa opereze si pe Eilat. Tot cu Wizz Air am zburat si eu, pe Aeroportul din Tel Aviv. Atat Tarom, cat si Blue Air zboara din Bucuresti spre Tel Aviv. Zboruri directe mai sunt din Iasi, Cluj, Timisoara si Craiova. Din Bucuresti, zbor direct are si El Al, operatorul aerian al Israelului.
La zboruri se pot gasi oferte bune constant, dar preturile mici aici se opresc. Cazarea e o problema serioasa in Tel Aviv si majoritatea hotelurilor de 3*, cu un rating ok, incep de pe la 100 euro/noapte. In Ierusalim este ceva mai ieftin, dar nu prea mult. Haifa aparent nu este o destinatie populara pentru ramas peste noapte. Aici doar cateva hoteluri am gasit pe criteriul de 3* si o nota buna in Booking.
Am stat la urmatoarele hoteluri
YMCA Three Arches Hotel 3*, Ierusalim
Hotelul se afla intr-o cladire construita in 1930. Camera fost imensa si totul bine intretinut. Micul dejun a fost foarte gustos, iar hotelul ofera parcare gratuita. Sta bine si la pozitionare, am facut vreo 15 minute, pe jos, pana in Ierusalimul Vechi. Din turnul cladirii se poate avea o priveliste cu orasul, iar accesul era permis doar oaspetilor.
Curatel si cu o camera ok. Mi-a lasat mai mult impresia de un hostel cu camere private. Pentru o seara a fost o alegere buna, mai ales ca prin jur am gasit cateva restaurante. Nu ofera parcare, dar langa el se afla o parcare publica care pe timpul noptii este gratuita. Daca cea gratuita e ocupata, este si una cu plata visavis.
Arbel Suites Hotel 3*, Tel Aviv
Am fost placut surprins ca receptionera sa imi vorbeasca in romana. De la ea am aflat ca hotelul a fost opera unui designer roman si tot din Romania au venit unele materialele folosite. Camera a fost un mic studio cu o parte de relaxare si gatit ceva rapid si una de dormit. Foarte elegant ca loc si placut ca atmosfera. Se afla intr-o zona linistita si apropiat de orice ar fi de vizitat.
Accesul si iesitul din tara
Israelul are cateva tari cu care nu are o relatie buna si asta se resfrange si asupra turistilor care au vize ale acestor tari. Unii chiar si-au schimbat pasaportul pentru a merge in liniste in Israel. Vizele de Turcia pot atrage atentia, la fel si unele dintre tarile arabe. Israelul pentru a nu incurca pe cei care-l viziteaza nu mai pune stampila in pasaport, ci ofera un cartonas cu care te vei identifica pe durata calatoriei.
Acest cartonas il vei primi la intrarea in tara si iti va fi cerut la hotel, rent a car etc. Tot timpul trebuie sa-l ai la tine, impreuna cu pasaportul. Intrarea e doar o formalitate si poate dura cateva minute, daca nu s-au suprapus cateva zboruri. La iesire insa situatia e ceva mai complicata. Inainte de a merge spre porti sau spre checkin va trebui sa treci printr-un mic interviu. In functie de asta se va stabili cat de periculos esti pentru Israel.
Pe internet vei gasi zeci de situatii referitoare la acest interviu. Aparent in terminale 1-2 procedura dureaza mai mult deoarece sunt diverse companii care zboara, la 3, de unde zboara Wizz, se sta putin. Se recomanda sa se ajunga cu 3 ore inainte de zbor. Eu am incercat sa ma incadrez in acest timp si m-am trezit ca am ajuns la poarta cu 3 ore inainte de decolare. Interviul a constat in 2 intrebari banale si la securitate a fost o trecere ca oricare alta.
Pe baza interviului vei primi un al doilea cartonas si un sticker cu un cod de bare. Prima cifra din acest cod reprezinta ‘cat de periculos esti’ si cum iti vor verifica bagajul. Cifra 1 este rezervata pentru cetatenii Israelului. 2 pentru evreii non-israelieni si strainii prietenosi, 3-4 pentru cine ar trebuie verificat cu atentie iar mai departe de asta te asteapta o verificare amanuntita. Noi am primit 2… si un zambet.
Pentru a nu avea probleme cu interviul nu trebuie decat sa fii sincer si sa nu vizitezi Palestina. Iar daca o faci, nu oferi detalii despre asta la interviu ca nu vei scapa fara o verificare la nivel de atom a bagajelor. Nu cred ca se va pune problema sa nu te lase sa iesi din tara, insa tot procesul are sanse sa se intinda atat de mult incat sa ratezi zborul. Daca nu vrei bataie de cap, pastreaza lucrurile simple.
Inchiriatul unei masini si condusul in Israel
Nu vedeam necesara o masina pana sa citesc cum e cu transportul de Sabat. In acelasi timp, voiam sa vizitez cateva locuri indepartate unele de altele si in timpul scurt pe care-l aveam nu puteam sa ma descurc cu transportul public, iar ideea de tururi a picat din prima.
Nu am facut vreo cercetare referitoare la condusul in Israel si doar am cautat sa vad ce variante am. Dupa ce m-am decis asupra firme le-am dat email sa ma asigur ca au program sambata. Am ales Eldan, o companie locala partenera a grupului international Alamo/National. Rezervarea am facut-o direct pe siteul lor deoarece pretul era mai bun. Pentru 4 zile am platit 200 euro pentru o masina standard, cutie automata + asigurare.
Acolo am primit un Sandero Stepway cu 27.000 km in bord si foarte uzata moral si fizic. Nu se misca deloc indicatorul rezervorului incat dupa vreo 350km am mers sa alimentez sa nu raman in gol. Nu am idee ce motor a avut, dar in cei 540 km cat am condus-o a reusit performanta de a consuma vreo 10 litri de benzina.
Despre condus nu sunt multe de spus. Pe autostrada se sta in coloana foarte des. Eu am mers chiar pe drumul 6, un fel de autostrada cu plata, si a fost foarte aglomerat inainte de a ajunge in Tel Aviv, dinspre Ierusalim, si dupa constant pana la Haifa. La intoarcerea din Haifa a fost ceva mai bine, dar tot se formau coloane in dreptul oraselor. In oras mai mult se sta decat se merge. Cel putin in Tel Aviv am ramas cu impresia ca se conduce haotic si e greu sa gasesti un loc de parcare.
Apropo de parcare. Aceasta este foarte scumpa si iti recomand sa iti alegi hotelurile in functie de asta. Chiar daca sunt multe parcari private, nu este foarte usor sa gasesti unele cu locuri libere pentru a lasa masina peste noapte. Prin oras se parcheaza in multe locuri pentru perioade scurte (1-2 ore) si iti va trebui ceva noroc sa gasesti loc, in special in Tel Aviv. Asta daca te incumeti sa iesi cu masina, eu am preferat sa o las la hotel si sa merg sau sa folosesc bus-ul.
Un alt aspect al inchiriatului este ramanerea in granitele tarii. Daca in Iordania sau Liban nu e simplu de trecut accidental, cu Palestina situatia poate fi mai delicata. Nu este sigur sa treci cu numere de Israel in zona controlata de palestinieni si nici asigurarea nu acopera vreo problema aparuta acolo. Cu o minima documentare nu ar trebui sa ai o astfel de problema. Important de stiut este faptul ca unele drumuri, chiar daca pe harta apar in Palestina, pot fi sub control israelian.
Unul dintre aceste drumuri este acela spre Marea Moarta/Masada, din Ierusalim. Cea mai scurta ruta este drumul 1, apoi 90. Intregul traseu este sub control israelian si firmele de inchiriere il considera teritoriul Israelului. Unele poate il exclud, de accea e bine sa intrebi daca vrei sa faci acesta ruta spre Masada. Mare atentie la semnele de avertizare deoarece in unele locuri este interzis sa opresti si e bine sa le respecti oricat de captivante sunt peisajele din jur.
Costuri
Avionul este cel mai ieftin dintre toate. Cu ceva oferte il poti gasi la 50 euro/persoana. In anumite perioade posibil sa fie si mai ieftin. Mai departe de asta totul este scump. Cazarea la 3* cu un rating ok e in medie peste 100 euro/noapte. Ceea ce face ca un sejur de 4 zile, minimul care-l consider ok in Israel, sa porneasca din start cu un cost de 500 euro (2 persoane).
Costurile vor creste foarte mult daca iti doresti experiente culinare diverse. Falafel si shaworma este simplu si accesibil, dar mai departe de asta te va costa in medie 40 euro/masa (2 persoane). Daca mai adaugi si bere/vin costurile vor mai creste cu 8-10 euro. Costul mediu al unei zile fara restricti, dar si fara prea mult rasfat, a fost de 100 euro (2 persoane).
Alte costuri semnificative au fost cele cu masina (250 euro, benzina si parcari/taxe drum) si accesele la Masada, respectiv Caesarea (55 euro).
Tragand linie, 4 zile in Israel au iesit la un cost de 1200 euro (2 persoane). Sincer, este primul trip care mi se pare foarte scump pentru ceea ce am primit. A fost placut, Israelul are multe de oferit… dar parca nu merita costul acesta.
Din aceeasi calatorie am mai scris:
Israel in 4 zile: Tel Aviv si Jaffa
Israel in 4 zile: Haifa & Caesarea
Comentarii
18 ComentariiBen
Jan 23, 2018Foarte bun articolul. Sunt de acord cu tine in ceea ce priveste costurile. Cand am gasit bilet de avion cu 1000 de lei 3 persoane cu bagaj inclus la BlueAir am zis ca am dat lovitura, dar dupa ce am iesit din aeroport mi-am dat seama ca socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din Israel. Mie personal Israelul mi s-a parut mult mult mai scump decat Dubai, Doha, de exemplu. Este tara unde nu m-as mai intoarce prea curand in special din cauza costurilor f mari. e frumos dar exagerat de scump.
Mihai
Jan 23, 2018Nu stiam treaba cu cifrele de pe cartonas 🙂
Eu si sotia am vizitat si Palestina si am si vreo 3 vize de Turcia, insa n-am intampinat nicio problema la iesire.
Am ajuns cu 30 de minute inainte de decolare, se inchisesera portile, a fost o intreaga aventura, insa noroc ca au fost extrem de amabili cei de la aeroport si de la securitate, si ne-au bagat in fata peste tot, sa nu mai asteptam la vreo coada.
Am observat ca au o parere foarte buna despre romani.
Noi am stat cazati doar in Tel Aviv si de acolo am luat autobuzul catre restul destinatiilor (Ierusalim de 3 ori, marea moarta, Palestina), au un sistem de transport in comun extrem de bine pus la punct, cu siguranta ieseai mult mai ieftin decat cu masina inchiriata, si in plus se face mai putin timp cu autobuzul, au benzi speciale pe autostrada la intrarile in orase, si nu stau la coada.
Bogdan
Jan 24, 2018Stiu ca ne plac pe noi romanii, am simtit si eu asta. Am ales masina mai mult din comoditate si din dorinta de a fi flexibil. Carnet am de 2 ani jumate, iar pentru prima calatoria planificata (2013) analizasem trenul si busul. Imi amintesc ca erau ok, dar cerea mai mult timp… nu 4 zile ca acum.
Maia
Jan 23, 2018Daca am inteles eu bine ai parcurs 540 km si ai consumat doar vreo 10 litri de benzina?
Bogdan
Jan 23, 2018Exact! Oricat de ciudat ar fi, chiar nu am scris la misto.
Diana
Feb 3, 2018Multumim pentru informatii si inspiratie! Ceva info despre cumpararea unui SIM pentru date?
Bogdan
Feb 3, 2018De oriunde din oras, numai aeroport sa nu fie.
Andreea
Apr 7, 2018Daca as fi citit acest articol inainte sa iau biletele…poate nu le-as mai fi luat…dar asa, am fost in Israel.
Este o tara superba, dar confirm preturile exagerate.
Cat despre controalele de la aeroport…am stat 2.5 ore la “interviu” si fara sa exagerez, cred ca am discutat cu 10 persoane. Au avut o problema cu viza de Maroc…un stres inutil, care m-a determinat sa plec cu un gust amar din tara lor si sa spun tuturor ca au un talent fantastic in a-ti strica vacanta…
stefania
Sep 5, 2018Am fost in februarie anul acesta doua personane cazare si mancare fara restrictii din piete cu mic dejun israelian plus cumparaturi ( saruri de baie+creme de maini si fata) 1150 lei cazare plus 700 moneda lor pentru 7 zile in Tel Aviv, o zi mers cu trenu de la Tel Aviv la Jerulasim .Bilet de avion 2 personae 808 lei compania Blueair fara bagaj de cala. Nu a fost scump trenuie sa fii in pic descurcaret si cumpatat.In concluzie cazarea cu avion aproximativ 2000 lei si banilor pentru masa si cumparaturi 850 de lei sapte zile.
Bogdan
Sep 5, 2018Cazare la pretul acela per noapte nu obtii decent nici in RO. Daca vorbim de hosteluri nu ai cum sa le compari cu cele de 3* in care am stat. Prezentarea ta e pur si simplu o abordare low-cost cu costuri cat mai mici in toate punctele. Nu ma intelege gresit, dar vorbim de o experienta total diferita in aceeasi tara. Ce prezinti tu nu e de descurcare si cumpatare, e pur si simplu o calatorie in care “ai fost acolo”.
Andreea
Sep 10, 2018Buna Bogdan,
Planific o calatorie n Ierusalim si am citit articolul tau pentru a-mi da seama cam la ce sa ma astept in privinta bugetului.
Permite-mi sa te contrazic in ceea ce priveste cazarea. Eu gasesc apartamente, la doar 10 minute de plaja, cu aproximativ 300 de euro, 4 persoane, 4 nopti in Tel-Aviv. Deci da, se poate calatori si cu un buget mai restrans. Imi vei zice ca nu sunt hoteluri de 3* si e ok, eu nu calatoresc pentru hoteluri, ci pentru destinatia in sine, cazarea pentru mine este doar un pat in care imi petrec noaptea 🙂
Fiecare isi doreste (sau permite) o altfel de experienta, insa asta nu inseamna ca nu este placuta sau ca-i putem arata cu degetul pe cei care calatoresc low-cost.
O zi frumoasa!
Andreea
Bogdan
Sep 10, 2018Buna Andreea,
Nu cred ca ai sa gasesti in articolele mele vreodata ideea de a calatori cu buget oprimizat si cu atat mai putin a critica backpackerii sau pe cei care aleg o calatorie “in buget redus”. Doar ca e absurd sa compari mancatul in piata cu restaurantele sau hotelurile cu airbnb-ul luat la grup de 4+. Chiar nu au sens astfel de comparatii. E ca si cum eu as scrie acum la cei care stau la 5* si mananca in locuri din Top 50 sau cu stele Michelin ca eu am gasit mai ieftin.
Vorbim de o alta abordare de calatorie, una orientata spre concediu cu cat mai multe experiente si un confort ridicat. Aleg si eu Airbnb cand stau mai multe nopti intr-un loc, dar nu e cazul cand schimb hotelul zilnic sau stau maxim 2 zile. Pe logica optimizarii, la ce mai trebuie cazare cand exista CouchSurfing?
Am auzit spunand multi ca pentru ei e ok oriunde, mananca cat mai ieftin, nu intra in muzeele/obiective scumpe si de regula vad tot ce e free. E un stil de calatorie, fiecare cu ce-i face placere. Cum e si un stil in care alegi hoteluri de 3-5*, mananci in restaurante ok, inchiriezi masina, eviti bus-urile etc. Toate astea vin cu un cost, iar daca tu alegi sa nu le ai nu poti spune ca ai optimizat calatoria. Pur si simplu ai avut un alt stil. Toate sunt ok, doar sa nu le amesteci ca nu ne mai intelegem.
ms!
Raul
Oct 14, 2018Multumim pentru informatiile importante.
Roxana
Mar 12, 2019Buna, as dori sa stiu daca atunci cand ai inchiriat masina ti-au cerut si garantie? Iar asigurarea a fost inclusa in acei 200 euro sau a fost + cei 200 euro?
Bogdan
Mar 13, 2019Buna, pai scrie ca in 200e a fost si asigurarea. Cat despre garantie, rar se intampla sa nu iti ceara la inchiriere. Cred ca a fost sub 1000e in cazul meu.
Muntean Adrian
Apr 17, 2020Buna.Se plateste taxa de aeroport in Tel Aviv ? Intreb pentruca am vazut la unele agentii ca pe langa taxa de pelerinaj , scrie taxa de aeroport.
Bogdan
Apr 24, 2020Salut!
Nu exista vreo taxa de viza. Poate unii scot taxele de aeroport separat si le prezinta altfel decat sunt, dar din ce-mi amintesc era gratis sa primesti acel cortonas care tine loc de viza.
Adrian
Apr 25, 2020Inteleg dar pe saitul wizz un bilet in perioada aia costa 35 euro , si agentia cere taxe de aeroport 145 euro.Treaba asta cum e ?