Drumul spre Tel Aviv, dinspre Haifa, nu a fost nici el prea liber. Aplicatia de GPS (Waze) nici nu s-a mai obosit sa ma trimita pe drumul platit (6) ca era acelasi timp cu varianta neplatita (2). Dupa aglomeratia de pe autostrazi ma asteptam la un oras complet blocat si cu un trafic infernal. Am fost pe aproape, din fericire intrarea in oras din autostrada era facila. Am luat contact cu traficul orasului doar vreo cativa km. A fost insa suficient sa realizez ca acestea vor fi singurii pe care-i voi face cu masina si mai bine merg pe jos.
Un pic de faleza
Dupa un pranz nu tocmai inspirat, ne-am indreptat spre plaja si zona de port. In cele cateva ore de lumina mai mult de o plimbare lunga pe faleza nu a fost timp. Dupa o bucata de faleza am incercat sa ramanem la o cafea la unul dintre barurile de pe plaja. Chelnerii nu prea aveau chef de treaba si dupa vreo 10 minute a venit meniul, iar dupa alte 10 am plecat noi ca nu mai venea nimeni.
Punctul final al plimbarii la malul marii a fost in zona portului vechi. Chiar daca este o zona in principal comerciala, arata foarte bine si cu siguranta pe timp de vara e de stat mai mult pe aici. Dupa o scanare pe Google Maps am considerat ca strada Dizengoff este cea cu cele mai multe restaurante si baruri. Pe masura ce se insera incepeau sa se deschida si sa isi pregateasca terasa. Am parcurs strada pana la Dizengoff Center, aproape de capatul ei. La intoarcere incepeau si barurile sa se aglomereze. La unele sanse mici sa mai ai loc fara o rezervare.
Carmel Market
In ziua urmatoare am pornit spre Piata Carmel. Mi-o imaginam ca Piata de Peste Tsukiji (Tokyo) si speram sa gasim diverse delicii culinare. Nu prea a fost asa si a trebuit sa ne multumim doar cu o caserola cu muulte dulciuri. Au fost atat de multe de am adus si acasa. Piata are cateva bucati interesante cu enorm de multe dulciuri, fructe confiate, cateva fructe si legume proaspete si probabil mai mult decat toate acestea, chinezarii ieftine ca in orice bazar. Putin cam dezamagiti de loc am pornit pe jos spre Jaffa.
Jaffa
Pana in Jaffa am mai facut un popas la Hatahana. Nu aveam idee ce este, dar parea interesant ce se vedea de la intrare. Aparent era prea dimineata si majoritatea erau inchise. Din ce am citit, in acest loc a fost statia de tren a liniei Jaffa-Ierusalim. Statia a fost functionala din 1857 pana in 1948, dupa care lasata in paragina. In 2010, dupa 5 ani de restaurari, a fost deschisa ca un spatiu cultural si comercial.
A doua oprire in Jaffa a fost in piata de vechituri. Bine, nu e chiar o piata clar delimitata, ci o intreaga zona care se intinde pe cateva stradute. Atat de multe magazine cu obiecte vintage la un loc nu am mai vazut nicaieri. Magazinele nu ne-au atras, insa nu am putut rezista cafenelelor incadrate perfect in peisaj. La majoritatea, decorul si mobilierul parea o continuare a magazinele din jur.
Dupa un ceai intr-un cadru vintage, am continuat plimbarea spre zona Portului Vechi din Jaffa. Cam pustiu si acesta, doar vreo cativa turisti mai rataceau pe faleza. Am lasat portul in urma si am urcat in orasul vechi si apoi am continuat cu o plimbare pana la Parcul Abrasha. Din acest parc se vede cea mai buna panorama a Tel Aviv-ului, sau cel putin asa scria pe un panou. Tot aici se afla si Podul Dorintelor. Conform traditiei, mergi la simbolul zodiei tale, iti spui o dorinta si apoi te uiti spre Tel Aviv si dorinta se va implini. Nu atunci, ci la un moment dat… cred, sper!
O parere la final de calatorie
Nu am plecat cu multe asteptari de la Israel deoarece citisem articole de la calatori dezamagiti. Ierusalimul mi-a placut si-mi pare rau deoarece nu am stat mai mult. Pentru el as reveni la un moment dat. Tel Aviv e un oras modern, dar fara Jaffa ar putea fi foarte usor trecut cu vederea. Imi plac locurile cu arhitectura moderna si in general “orasele noi”, insa Tel Aviv mi se pare ca mai are pana la a fi un astfel de oras.
Din aceeasi calatorie am mai scris:
Israel in 4 zile: Organizarea unei calatorii si costurile la care sa te astepti
Israel in 4 zile: Haifa & Caesarea