Sushi, sushi, sushi si iar sushi. Cam asta e tot ce stiam despre bucataria japoneza. Fara a sti ce ar fi bine sa mananc, pe majoritatea le-am comandat pe principiul ca aratau bine in poza sau descriere. Nu de putine ori traducerea meniului a fost partiala si m-am trezit cu diverse ciudatenii. De departe cel mai neobisnuit lucru a fost o supa traditionala de rosii in care am gasit si cateva scoici. A fost foarte gustoasa, dar sigur nu as fi comandat asa ceva daca scria cu ce este.
Nici macar la prima experienta cu vita kobe nu am scapat de surprize. Cautam in Osaka un restaurant care sa aiba loc si am dat de unul shabu-shabu. Cateva minute mai tarziu aveam sa aflu ca asta inseamna vita pe care o gatesti intr-o oala cu apa fierbinte. La final, din acea zeama mi-a facut ce mai delicioasa portie de nudels pe care am mancat-o vreodata.
De vreun an sunt un fan al fructelor de mare, iar Japonia avea sa fie locul in care le-am mancat in cele mai ciudate moduri. De multe ori erau (semi-)crute, alaturi de diverse feluri de peste, tot crud si acesta. Pe langa cruditati, Japonia exceleaza si la prajeli. Desi daca stau bine si ma gandesc, prajelile sunt de departe cele mai des intalnite.
Cele mai multe din prostioare le vei gasi pe strada in zonele turistice. La multe nu am putut spune nici eu nu desi nu aveam nici cea mai vaga idee ce ma asteapta. Dar ca sa fie totusi o surpriza, preferam sa nu intreb din ce sunt facute. Din fericire nu nu am ratat nimic si tot ce am mancat era (cat de cat) comestibil. In doua zile am mancat atat de multe prostii incat am sarit peste un pranz si o cina.
O curiozitate a multora a fost cea legata de preturi. Spre suprinderea mea, Japonia are o mancare chiar foarte accesibila la pret. O vita Kobe te va costa 50-80 euro/persoana, insa majoritatea celorlalte mancaruri vor costa 10-20 euro.
Mic dejun in Tsukiji Market
Take away
Un fel de mic dejun luat din gara din Tokyo.
Cred ca cel mai bun mix de peste (crud) pe care l-am mancat. Cumparat din Omi-cho Market Kanazawa.
Pe la restaurante
Prima masa in Kyoto. Ficatei de tipar la grill…
…si supa traditionala (miso) de… scoici.
Peste si fructe de mare, mai toate crude.
O tona de prajeala…bine, tempura!
Si mai multa prajeala.
Ceva carne de vita pe o plita incisa. Foarte gustos mixul!
Un fel de starter la plita incinsa de mai sus.
Vita Kobe in stil shabu shabu. Mai multe despre experienta aici.
Cu zama in care mi-am gatit vita Kobe si ceva condimente mi-a facut o portie de nudels.
Kobe steak. Mai multe despre experienta aici.
Porcul de Hiroshima.
Vita de Hiroshima.
Ceva pachete cu carne.
Praz invelit in carne de porc.
O masa la care plata am facut-o cu jetoane pe care le-am cumparat de la un automat. Orice fel de mancare avea acelasi pret.
Dulciuuuuuuri!
Inghetata cu aroma de ceai verde. Populara in Tokyo, usor de gasit in zona Asakusa.
A doua cea mai delicioasa inghetata in melonpan din lume. Cel putin asa scria pe rulota care o vindea. Melonpan-ul fiind un fel de chifla foarte pufoasa cu aroma de pepene galben.
Inghetata cu foita de aur, foarte populara in Kanazawa.
Inghetata cu aroma de lavanda, mancata in Nunobiki Herb Garden, Kobe.
Ceva usor dulce facut in mult ulei.
Un pestisor umplut cu o crema de cartofi dulci.
Un cerculet cu o crema de… nici nu-mi amintesc 😀
Singura chestiuta dulce pe care am incercat-o in Kawagoe, un mic orasel ce pare un fel de food court in aer liber. De departe locul cu cele mai multe prostioare de mancare.
Doua dintre dulciurile luate din automate.
Am sa o trec la dulciuri ca asta am crezut initial ca este. In realitate era un fel de turtita tare din grau expandat, iar foita neagra e cea pe care o gasesti si la sushi.
Fast food japonez
Un fel de pui de la KFC, dar cu mai putin gust si mai mult ulei.
Ceva mix de carne de porc si vita cu un pesmet plin de ulei.
Frigarui de crab cu privelistea castelului din Osaka.
Ouale din Hakone. Sunt fierte in apa termala, din acest motiv au coaja neagra.
Comentarii
2 ComentariiIoana T
Feb 17, 2018In luna aprilie urmeaza sa particip la o excursie organizata in Japonia cu ocazia sarbatorii ciresilor.
Imi puteti spune va rog daca puteti care optiune considerati mai optima pentru masa.
Cu achitarea unui pachet cu cina sau cu explorarea pe cont propriu a gastronomiei japoneze.
Multumesc mult.
Bogdan
Feb 17, 2018Buna Ioana, Daca ai unde si nu esti izolata prin munte sau printr-un satuc mai mic..mergi de capul tau si cauta sa mananci ce ti se pare mai interesant. Eu am avut un asa zis pachet doar in Hakone, dar nu aveam de ales ca nu era nimic in jur. Experienta a fost placuta, dar sumara. Poti cauta de acasa locuri, daca acolo nu vei avea internet sa le gasesti. Le salvezi in maps.me si mergi si le cauti si fara internet. Succes!