Calatoria mea in Japonia a fost planificata de pe o saptamana pe alta. Am avut doar 7 zile sa decid ce vizitez ca sa-mi pot lua cazarea. Chiar inclinasem sa ma descurc la fata locului si sa caut hotel de la un oras la altul in functie de ce voi vizita. Spiritul meu de organizare nu m-a lasat sa fac asta si mi-am luat totusi cazarea.
Tot de acasa mi-am luat si JR Pass-ul, abonamentul turistic pentru trenurile care apartin de compania de stat. Cu aceste doua lucruri am plecat in Japonia. Bine, ceva idei despre Japonia mai aveam, dar ma ajutau doar sa pot decide mai repede ce vizitez.
Biletele de avion
Japonia este o destinatie foarte populara in Europa si asta face ca multe companii sa zboare spre Tokyo sau Osaka. Cele mai bune si mai dese oferte le-am vazut pe KLM/AirFrance. Nici Qatar Airways nu sta mai prejos si constant au preturi bune.
Ideea de Japonia a pornit de la o joaca. Cautam pe momondo bilete de avion spre diverse destinatii unde as putea zbura rapid si m-am uitat de curiozitate si pe Japonia. Am ramas surprins de pretul foarte bun pe care Qatar Airways il avea pentru o calatorie peste 10 zile. Nu am stat pe ganduri si le-am cumparat! Eu am plecat la inceput de iunie (2017), iar costul a fost de 580 euro. Escale foarte scurte si per total un zbor scurt.
Chiar si cand e perioada ciresilor infloriti se pot gasi preturi accesibile, dar cu cateva luni inainte. Un pret bun si normal se invarte in jurul valorii de 500 euro/persoana, companie de linie, escale scurte. Un pret exceptional e cel sub 400 euro, nu este frecvent si flexibil, dar se poate.
Cat am stat si ce am vizitat
Am avut la dispozitie 11 zile pline. Cazarea mi-am impartit-o astfel: Tokyo – 5 nopti, Hakone – 1 noapte, Kyoto – 2 nopti, Nara – 1 noapte, Osaka – 2 nopti, Hiroshima – 1 noapte. Majoritatea nu raman in Nara, doar fac o vizita din Kyoto sau Osaka. Ma bucur ca am ramas deoarece spre seara nu mai sunt turisti multi si orasul chiar e dragut de vizitat. Nu mai sunt multe deschise, dar vizitarea orasului la pas o poti face.
Fiind singur in calatorie si fara prea mult chef de somn, am reusit sa vizitez mai multe orase decat imi propusesem. Ca orase am vizitat Tokyo, Kanazawa, Kawagoe, cateva orasele din Hakone, Kyoto, Nara, Osaka, Kobe, Hiroshima, castelele din Himenji si Nagoya.
Cazarea
Cum a fost o calatorie fara compromisuri, cazarea nu putea fi decat la minim 3*, hotel cu nota buna in Booking si accesibil cu transportul public. Nu am stat prea mult pe analiza lor din lipsa de timp, dar per total au fost toate cum ma asteptam. Ca unele au avut camera mica nu m-a mirat, este normal pentru Japonia acest aspect.
Calatoria de unul singur nu e chiar avantajoasa la cazare deoarece preturile de multe ori nu difera prea mult fata de o camera dubla. In Hakone nici nu am gasit un ryokan ok care sa aiba camera single si am luat dubla. In Hiroshima si Kyoto, unde mi se parea ok, era diferenta nesemnificativa intre single si dubla si la fel am luat dubla.
Ca o recomandare, mare atentie la tipul camerei. Fumatul in camera de hotel este ceva normal in Japonia si majoritatea hotelurilor au multe astfel de camere. Eu am rezervat din greseala in Kyoto o camera de fumatori si nu am mai putut sa o schimb cu doua zile inainte. Nu a fost deranjant, dar mirosul de tutun se simte.
Eu am stat in urmatoarele hoteluri:
Tokyo – APA Hotel Ningyocho-eki Kita, 3*
Un hotel bine pozitionat pentru vizitat orasul si pe o raza de vreo 10 minute de mers poti gasi diverse restaurante si cafenele. Accesibil de la mai multe linii de metrou, la 5-10 minute de mers vei gasi statii care te duc in diferite puncte din oras.
90 euro/noapte (camera dubla) – 70 euro/noapte (single)
Hakone – Hakone Lake Hotel, 3*
Am scris aici despre experienta de la acest ryokan.
150 euro/noapte (camera dubla)
Kyoto – Hotel Gracery Kyoto Sanjo, 4*
Se afla chiar in piata Nishiki. Foarte usor de ajuns pe jos la multe restaurante. Transportul in comun este si el aproape. Piata se inchide devreme, nu este o zona zgomotoasa.
100 euro/noapte (camera dubla)
Nara – Toyoko Inn Kintetsu Nara Ekimae, 3*
A fost un hotel ok, ma asteptam la ceva mai bine. E bine pozitionat pentru a vizita orasul pe jos, dar putin cam departe de mers pe jos pana la gara JR. Din pacate nici nu gasisem ceva mai atractiv.
60 euro/noapte (camera dubla) – 55 euro/noapte (single)
Osaka – APA Villa Hotel Osaka-Tanimachi 4 Chome-Ekima, 3*
Se afla in fata unei statii de metrou de unde poti ajunge in punctele principale din oras. Chiar daca trece autostrada pe langa, nu se aude nimic in interior. Eu am mers pe jos de aici si la castel si pana in centru.
100 euro/noapte (camera dubla) – 85 euro/noapte (single)
Hiroshima – Oriental Hotel, 4*
Bun pentru vizitat orasul si camera a fost chiar mare. Pentru ajuns la gara se poate folosi tram-ul, nu e foarte aproape, dar nici departe (vreo 10 minute de mers pe jos).
80 euro/noapte (camera dubla)
Orientativ, 12 nopti in camera dubla ar trebui sa fie ok cu un buget de 1000 euro (2 persoane).
Transport local
Scriam mai sus de JR Pass, mai multe despre el in acest articol. Costul lui a fost de 365 euro pentru 14 zile. Eu am calatorit pe distante mai lungi in 9 dintre cele 11 zile. Cu ceva plan clar se poate sa iti cumperi varianta de 7 zile. Cea de 14 este mai potrivita pentru 14-16 zile in Japonia. Eu mai mult din comoditate am luat-o pe cea de 14, dar fara nu cred ca as fi ajuns in Kanazawa.
Un alt Pass a fost cel pentru zona Hakone. Acesta a costat 32 euro. Asa cum scriam aici, cu el sau fara tot pe la acest cost ajungi daca te plimbi mai mult.
Transportul public l-am folosit frecvent in Tokyo, Kyoto si Osaka. Chiar daca am mers in medie 20 km pe zi, tot am apelat la metrou sau bus de multe ori. In intreaga calatorie am platit pentru tot ce a insemnat transport local aproximativ 50 euro. Avand JR Pass din prima zi, l-am mai folosit si pe acesta de cateva ori. Probabil fara s-ar mai fi adaugat inca vreo 10 euro. In general o calatorie cu metroul sau busul a fost intre 1.5 si 2.5 euro.
Taxiul l-am folosit de doua ori, dar nu este o alternativa buna. Prima data l-am luat de la aeroport pana la hotel. Eram foarte obosit sa inteleg cum e cu transportul in comun si am apelat la un taxi. Costul a fost de aproape 80 euro, desi eu gasisem ca ar fi 40-50 euro. A doua oara a fost in Kyoto. Ploua foarte tare si voiam sa ajung din vest in est. Credeam ca va fi 10 euro dar a fost 25 euro, pentru vreo 10km.
Chiar si fara JR Pass pe toata perioada si mers mult cu transportul public, nu ar trebui sa te coste mai mult de 80 euro/persoana. Deci un total pe transport in Japonia de 420 euro/persoana, cu un JR Pass de 14 zile.
Mancarea
Si am ajuns la punctul meu favorit. Ma asteptam ca mancarea sa fie foarte scumpa, dar as zice ca este accesibila. La un restaurant ok un fel principal se invarte pe la 1500-2000Y (12-16euro). Pe strada sau in piata poti gasi multe pachetele cu sushi sau alte preparate care sa coste pana in 1000Y (8 euro). Si tot pe strada e plin de prostioare prajite. Atat de multe chestii prajite nu am mai intalnit nicaieri. Acestea costa in general 200-500Y (2-4euro).
Nu m-am putut abtine din a manca prostii si vreo cateva pranzuri le-am sarit, dar la cost a iesit ca si cum as fi mancat la restaurant. Tot la prostioare as trece si cele cateva zeci de moduri de a manca inghetata. La vreo cateva nu am zis nici eu nu.
Un buget zilnic pentru mancare, apa/suc si din cand in cand o bere se va invarti in jurul sumei de 40 euro pe zi/persoana. La categoria alint poate intra un steak Kobe care va mai cere cel putin 60 euro/persoana.
Alte costuri
Deloc de ignorat sunt si accesele la temple sau gradini. La multe dintre ele se platesc taxe de acces, unele modice de 1.5/2 euro, dar la unele sunt de 6-8 euro. Tot la accese intra si urcarea la punctele de observare panoramica a orasului. Am urcat in Tokyo si Osaka. Am avut un total de 20 de astfel de bilete de intrare cu un cost de 85 euro.
Ar mai fi internetul vreo 30 de euro si alte chestii marunte cum ar fi box-urile de lasat bagajele, spalat haine si suveniruri. Partea cu suvenirurile e delicata ca majoritatea sunt foarte scumpe. Dar sa zicem ca toate astea vor fi maxim 100 euro.
Internetul e o poveste mai complicata in Japonia. Ca turist nu poti avea acces la cartele lor normale, acelea fiind rezervate doar rezidentilor. Pentru turisti exista cartele dedicate, in principal doar cu internet. Eu am optat pentru bmobile si am fost foarte multumit de ei. Nu trebui sa o comanzi de pe site, o cauti in magazinele de electronice.
Totalul in loc de concluzie
Japonia se poate si ieftin, dar fara prea multe compromisuri va cere un buget de 2000 euro de persoana (12 zile), in contextul in care vor merge doua persoane. Transportul, avionul si local, va fi pe la 1850 euro, cazarea – 1000 euro, mancarea (cu un steak Kobe) – 1000 euro, alte costuri – 250 euro. Pe aceeasi idee, fara compromisuri, o persoana singura poate ajunge la costuri de aproape 3000 euro.
Comentarii
4 ComentariiAntal
Jan 10, 2018SI eu am dormit prin Nara. Răcoros, dar frumos. Eu am preferat sa cumpăr Kansai pass, direct din aeroport, asa ca am mers si la wakayama, castelul fiind foarte frumos, iar orasul e ca un oraș din Germania… Comparativ cu tine am cheltuit însă mult mai Putin si m-am catarat si pe Fuji pana la statia 7, ca încă nu începu sezonul. Vizita la măcar un onsen e obligatoriu, am fost si pe turnul kyoto seara si pe deal, plus cartierele cu piete, amuzament si traditional au fost ca in povesti.
Bogdan
Jan 10, 2018Costurile sunt relative ce tin de modul de calatorie al fiecaruia. Daca renunti la hoteluri de 3-4* bine cotate si pozitionate, mananci din strada si nici nu ai pretentia de o vita Kobe bune, reduci costurile foarte mult 🙂
neaorin
Jan 11, 2018Un articol la obiect. Cateva pareri personale:
1. pentru Tokyo si Kyoto cel putin merita luata in considerare bicicleta. Necesita ceva conditie fizica, e nevoie de o vreme decenta, poate si ceva bani in plus pentru una electrica… dar de pe bicicleta VEZI realmente orasul, nu doar te plimbi cu metroul intre principalele atractii turistice. In Tokyo am trecut pe langa Tokyo Dome, am vazut roller coaster-ul, ne-am oprit si ne-am dat, pentru ca de ce nu? Sunt vreo doua temple in Kyoto la care probabil ca nu am fi oprit daca n-am fi trecut cu bicicleta pe langa ele. Plus alte secrete mai mici.
2. Fiindca e vorba de o calatorie “fara compromisuri” nu aduc in discutie cazarea pe AirBnb (care pentru noi a fost la fix)… dar e o idee grozava sa va uitati pe AirBnb Experiences – activitati “de nisa” cu un ghid local. Tokyo are o oferta foarte bogata – de la ikebana pana la lectii de arte martiale sau caligrafie japoneza.
3. Daca vrei sa vezi Tokyo de sus, poti face asta si pe gratis. Tokyo Metropolitan Government Building are platforme de observatie cu acces liber, si nici nu-i la fel de aglomerat ca la Skytree, mai ales daca mergi seara.
4. Daca iei in considerare zona Hakone, merita investigata si regiunea Fujikawaguchi-ko (cele 5 lacuri din zona Fuji). Mie personal mi-a placut mai mult decat Hakone.
5. Alpii japonezi sunt foarte frumosi si merita sa-i vizitezi daca esti pasionat de drumetie. Noi am fost in zona Kamikochi si ne-am catarat pana pe la 2800m, dar sunt mai multe optiuni in functie de timp si buget.
Drum bun!
Bogdan
Jan 11, 2018Faine idei! Ms!