Citind despre activitati interesante pe care le-as putea face in Osaka, am gasit si recomandarea de a gusta carnea de vita Kobe. De ea mai citesem acum multi ani, dar nu imi amintisem sa o trec pe lista pentru aceasta calatorie. Spre deosebire de alte rase, vita Kobe se obtine doar din bovine rasa Wagyu crescute in Prefectura Hyogo, regiunea Kansai. Exportul de animale vii din aceasta rasa este interzis, iar asta face si mai dificila cresterea in alte tari.
In alte tari ajunge la preturi astronomice, in general de ordinul sutelor de euro pe kg pentru cea mai buna dintre ele. Aici, acasa la ea este mai ieftina, dar tot scumpa ramane. Cele mai multe locuri unde o gasesti sunt in Osaka si Kobe. Exista si un site cu cei care au certificare ca este carnea care trebuie. Doar ca am citit ca nu sunt toti acolo deoarece este un cost nejustificat de mare pentru a fi afisat.
Am incercat sa gasesc un loc pornind de la recomandarile gasite pe bloguri. In Osaka am fost la unul dintre acestea si era plin. Bine, citisem ca este recomandat pentru cina sa ai rezervare, dar am vrut sa imi incerc norocul. Vazand ca sunt multe locuri care scriu ca au aceasta carne, am inceput sa merg pe stradute sa vad cum se prezinta si dupa sa caut impresii pe TripAdvisor sau Google Maps.
Prima experienta, Vita Kobe in stil shabu shabu
Din strada in strada am ajuns la Shabuchin Namba. Am vazut ca scrie mare la intrare ca e un loc shabu shabu, dar nu aveam nici cea mai vaga idee ce este asta. Scria ca e Kobe, parea ca arata bine, nota in TripAdvisor era foarte buna… deci ce putea fi rau? Locul se deschide la ora 18 si este foarte micut. Ca sa am sanse ca mananc, am ajuns acolo pe la 18:10, eu gasindu-l cu vreo 30 de minute inainte de a se deschide.
Mi se face o prezentare sumara a ce ofera ei, chiar daca meniul era in engleza. Aleg varianta doar de vita Kobe, avand si varianta de mix cu carne de porc. Portia normala era de 130g, dar puteai adauga, la un pret ceva mai mic, inca o portie sau jumatate. Eu am adaugat inca jumatate ca imi era chiar foame si oricum 130g e o portie cam mica. Un platou cu legume era inclus la orice portie.
Mi se pun legumele in fata, mi se aduce si carnea si imi ia capacul la vasul cu apa care fierbea in fata mea. Intreb totusi cum se procedeaza, ca era clar ca nu e grill prin jur si nici cruda nu o pot manca. Imi zice sa pun legumele in vas si dupa cateva minute sa iau carnea si sa o trec si pe ea prin vasul cu apa in clocot. Fiind taiata foarte subtire, nu trebuiau decat 30-40 de secunde sa isi schimbe culoarea si sa devina numai buna de mancat.
Poti sa o mananci si simpla, dar prin unul dintre cele doua sosuri este muuult mai gustoasa! Ce simti cand mananci o astfel de carne este greu de descris. Este o carne asa cum se descrie, moale si care ti se topeste in gura. Mi-a placut toata experienta si daca vrei ceva mai mult, adauga si un whiskey Yamazaki pentru o experienta japoneza completa.
Iesind de la Shabuchin Namba am inceput sa citesc cum se gateste in mod normal vita Kobe. Asa am aflat ca acest shabu shabu este de fapt un mod de prepare. Celelalte sunt la gratar, crud (shasimi) sau fiert cu legumele la un loc (sukiyaki). Shabu shabu difera de sukiyaki prin modul de gatire si prin sosuri, la shabu shabu se fierb bucatile de carne cate una si se mananca direct.
Costul experientei: 6000Y (48 euro), fara bautura.
Adresa locului: 13-18 Namba Sennichimae, Chuo-ku, Osaka 542-0076, Osaka Prefecture.
Vita Kobe steak la ea acasa
Cum timpul imi permitea, m-am gandit sa fac o vizita si orasului Kobe. Activitatile pe care le puteam face intr-o zi pareau ca sunt mai mult decat suficiente. In realitate, nici nu am reusit sa vad tot ce credeam ca pot vizita. Despre oras am sa revin, acum e despre vita Kobe. Aceasta a fost cea care a incheiat ziua si a pus Kobe undeva sus, sus in orasele in care imi doresc sa revin.
Spre surprinderea mea, in zonele centrale nu era plin de locuri care sa se laude cu acest deliciu culinar. Poate nu am stiut eu unde sa caut sau nu sunt ei asa de agresivi in promovare, cert e ca mai multe mi s-au parut in Osaka decat in zona Sannomiya din Kobe.
Vazand ca la fata locului nu ma multumeste nimic, am cautat pe TripAdvisor. Din pacate nu e asa de popular ca in alte tari si putini au lasat comentarii. La primul loc interesant pe care l-am gasit era plin. Desi vazusem ca erau locuri, dupa ceva discutii intre ei au zis ca nu au in acea zi nimic. Posibil sa se fi asteptat sa fie doar cate doua persoane, iar eu eram singur si nici cu o camasa pe mine. In fine, am ramas la ideea ca era un loc bun si era plin.
Urmatoarea incercare a fost cu noroc. Nu a fost usor sa gasesc Kokubu deorece nu era prea bine semnalizat. Locul e micut, 8-10 locuri intr-o cladire la etajul 2. E un restaurant de familie, mama bucatarului, la cei 90 de ani ai ei, inca mai gateste. Are un orez faimos, dar in acea zi nu il pregatise avand la garnitura legume la grill. Iar Kokubu vine de la numele lor de familie.
Eu voiam sa nu fie shabu shabu, ca era la gratar sau pe plita era tot aia pentru mine. Aici este pe plita si e acolo in fata ta. In meniu are doua portii, 150g si 200g. Eu am ales 150g ca imi era suficient. Garnitura poate fi din legume sau orez, depinde ce au in acea zi in plan sa faca.
Bucatarul foarte placut, sociabil si cu o engleza foarte buna pentru ce am mai intalnit in Japonia. Mi-a prezentat carnea, locul de unde vine si a intretinut o conversatie cat timp gatea. Vita Kobe pe care restaurantul o ofera este A5 grade, adica maximul de calitate. Mi-a adus carnea sa o am aproape si intre timp mi-a pregatit legumele.
Cand l-am rugat sa imi faca poze i-a cerut ajutorului lui sa faca in timp ce el tot aranja luminile din jurul mesei. A fost foarte dragut si a facut experienta sa fie maxima. Despre carne nu pot sa zic decat GENIALA!!! Pentru gustul meu, o prefer asa decat in shabu shabu. A fost si aceea foarte gustoasa, dar steakul este mult mai aromat.
Am iesit de acolo cu o stare de bine foarte rara pentru o masa… bine, vita Kobe nu e orice masa. Si era sa uit, la final m-a rugat sa caut intr-un atlas orasul de unde sunt si sa-mi scriu numele. Am fost primul pentru toata regiunea!
Costul experientei, 9000Y (73 euro), fara bautura.
Adresa locului: 1-21-2 Kitanagasadori, Chuo-ku | 2F Sanmei Bldg., Kobe 650-0012, Hyogo Prefecture. E o cladire chiar la strada principala, restaurantul este la etajul 2. Mai jos poze cu cartea de vizita luata de la restaurant. Daca te gandesti sa-i faci o vizita, da-le un email sau telefon si rezerva sa fii sigur ca o sa ai loc.
***
Ca un mare fan al carnii de vita, pot spune ca este de departe o carne cu un gust unic. Am mancat in diferite locuri carne de vita din Argentina, Uruguai sau Noua Zeelanda si, desi sunt gustoase, nu se comparara cu aroma unei vite Kobe. Aceasta este altceva si imi este greu sa exprim in cuvinte ce gust are… din pacate nici pozele nu vor ajuta.
Daca ai drum prin zona, nu rata o experienta Kobe la ea acasa. Costul unei astfel de deliciu nu este chiar mic si nu te lasa inselat ca in unele locuri este la jumatate decat in alte parti. Un Kobe A5 grade (nota 5 din 5) este scump peste tot si un steak de 150g o sa coste in jurul a 8.000-12.000Y.
Kokubu, Kobe
Shabuchin Namba, Osaka