Probabil nu este o noutate sa citesti ca Japonia are o infrastructura feroviara impresionanta. Vei intelege ce inseamna asta doar dupa ce vei treci prin garile din orasele mari. Pe langa compania nationala, Japan Rail (JR), exista multe alte care acopera diferite rute. Orasele mari au atat metrou (tram, bus), cat si linii de tren intre suburbii. Pe distante lungi sunt celebrele “bullet trenurile” sau Shinkansen-urile. Acestea din urma apartin de JR. Tot de JR mai apartin si cateva curse de vapor.
Daca iti propui sa vizitezi mai multe orase si timpul este limitat, va trebui sa folosesti Shinkansen-urile. Timpul castigat cu ele vine la pachet cu un cost pe masura. O calatorie Tokyo-Kanazawa te va costa peste 100 euro, iar Hiroshima – Tokyo, in varianta mai ieftina, va avea cam acelasi pret. Acestea sunt doar doua exemple de rute pe care le-am avut, lor li s-au adaugat multe alte cu preturi apropiate. Din fericire nu trebuie sa cheltui atat de mult sa te deplasezi si poti folosi “abonamentul de turist” sau in numele lui real, JR Pass-ul.
Cu acesta vei avea acces la toate liniile de tren si bus JR, dar si la vaporul spre Miyajima. La Shinkansen nu se permite accesul in trenurile Nozomi si Mizuho, acestea fiind si cele mai rapide. Chiar si fara ele tot vei castiga mult timp cu celelalte.
Tipuri si costul lui
Acest pass poate fi la clasa 1 sau a 2-a si ofera calatorii nelimitate pentru 7, 14 si 21 de zile. Sunt mai multe siteuri care le ofera, dar cam la toate este acelasi pret. Eu l-am cumparat de pe japan-rail-pass.com si cel de 14 zile a costat 417$, aici fiind inclus si transportul. Cel de 7 zile costa 264$, iar cel de 21 zile, 528$. Acestea sunt preturile pentru clasa a 2-a, daca te intereseaza clasa 1 gasesti preturile pe site.
Acestea se pot cumpara cu pana la 3 luni inaintea calatoriei si pana de curand se puteau cumpara doar din afara Japoniei. La preturi ceva mai mari, se pot cumpara si din punctele JR din cateva orase.
Cum il folosesti pe trenurile Shinkansen
La cumpararea din afara Japoniei vei primi un voucher cu care o sa primesti JR Pass-ul de la unul dintre birourile JR. Tot atunci vei putea alege si perioada de la care sa fie valabil. Cu acest pass nu vei folosi portile normale de acces ci il vei prezenta la controlorii de la porti pentru a ti se permite accesul.
In cazul trenurilor Shinkansen pe distante mai lungi iti recomand sa iti faci rezervare, chiar si cu jumatate de ora inainte. Daca timpul este scurt nu este garantat sa mai fie locuri si poti sa incerci la vagoanele fara rezervare, asta daca trenul le are. Rezervarea locurilor este gratuita, trebuie doar sa mergi la casele de bilete Shinkansen si sa ceri un loc. Chiar daca sunt si automate de eliberat biletele, nu o sa poti sa le folosesti cu JR Pass-ul.