Baganul este locul care ma vrajit si convins sa merg in Myanmar. Campia de vreo 100km2 are in acest moment in jur de 3000 de temple si pagode din vreo 10.000 cate au fost construite. Constructia templelor a inceput pe la jumatatea secolul 11 si a tinut pana spre finalul secolului 13 cand imperiul Baganului a fost invadat de mongoli. Din fericire mongolii nu au deteriorat templele insa timpul si cutremurile frecvente si-au pus amprenta asupra lor. Toata zona este una cu o activitate seismica ridicata si dupa cutremurul din 1975 o buna parte din temple au avut de suferit.
Guvernul (adica junta militara) a decis sa le restaureze si a cerut ajutor extern. Nu prea l-a primit din cauza conducerii autoritare si a trebuit sa se descurce cu resursele proprii. Profitand de credinta poporului a reusit sa adune suficiente fonduri cat sa faca restaurarile. Exista si o parte trista, in unele locuri restaurarea a fost confundata cu renovarea. La exterior nu-ti dai seama de diferente, insa la interior cand o sa vezi pe jos gresie si pe langa statui beculete nu o sa te mai intrebi daca asa a fost si acum 1000 de ani. Aceste “restaurari moderne” si un turn de observatie, parte dintr-un complex de lux, tin Baganul departe de patrimoniul UNESCO sau cel putin astea sunt motivele oficiale. Chiar si fara a fi pe lista Baganul atrage tot mai multi turisti si nimeni nu se indoieste de frumusetile lui.
Cat stai si ce faci in Bagan
Am stat in Bagan doua zile si jumatate. Un timp suficient cat sa vad o parte din temple si sa descopar ce are Baganul de oferit. In timpul acesta m-am plimbat doar pe aria de 100km2… bine, o mica parte din ea. Daca te gandesti sa mai vezi si imprejurimile, Muntele Popa spre exemplu, ai nevoie de cel putin o treia zi plina doar pentru asta.
Baganul este format din trei satuce: Nyaung U, Old Bagan si New Bagan. Cel mai animat dintre ele este Nyaung U. Aici sunt restaurante mai multe si mai diverse, agentii de turism si multe locuri de unde-ti poti inchiria un eBike sau un scuter. La hoteluri nu sta la fel de bine ca New Bagan, cel putin asta am dedus din Booking/Agoda, in schimb la restaurante sigur sta mai bine ca pe astea le-am verificat.
Hotelul l-am avut in “centrul” Nyaung U si de aici parea ca am aproape cateva pagode asa ca in prima zi am ramas prin zona. Cum multe ore de soare nu mai erau, m-am gandit sa merg la pas la ce vedeam pe harta ca este aproape. Nu a fost ce-a mai buna idee deoarece Nyaung U nu e chiar asa de mic cum pare iar drumurile nisipoase nu sunt pentru mers. Am vazut totusi cateva temple pana a apus soarele.
Pentru ziua a doua am ales cea mai sigura varianta de a vizita templele. Am inchiriat prin cei de hotel un minivan cu sofer. Toti soferii pe care-i poti inchiria au un plan al lor pe unde sa te duca. Daca ai alte idei le poti cere, dar este de preferat sa ai o harta ca nu au de unde sa stie chiar orice templu unde se afla. Cum mai aveam o zi, l-am lasat sa mearga pe unde a stiut el. Tragand linie la final, nu cred ca am pierdut ceva din ce recomanda Lonely Planet sa vezi in primul rand. Apusul l-am vazut la Buledi (sau Bulethi). E al doilea templu pe lista recomandarilor pentru apus si bine ca a mers soferul aici deoarece este un templu ceva mai liber. Primul pe lista de vazut apusul este Shwesandaw Paya care cu doua ore inainte de apus era deja foarte aglomerat. Daca varianta de minivan cu sofer nu te incanta, poti alege caleasca. Nu am idee care sunt preturile, dar la varianta “un cal putere” cred ca este mai putin de 35$ cat am platit pentru minivan.
In ultima zi am inchiriat un eBike. Acesta a costat doar 5000 kyats (5$). O bicicleta tot cam atat este la pret doar ca drumurile dintre temple nu sunt chiar asa de prietenoase. Daca eBikeul ti se pare lent, poti gasi si scutere sau motociclete. Cu eBikeul e distractiv si cu o harta si ceva orientare in spatiu vizitezi fara probleme templele dorite. Poti lasa eBikeul oriunde doresti si iti iei doar cheia cu tine. Unde mai pui ca la inchiriere nu a cerut vreun act sau vreo garantie… de parca ai avea unde fugi cu el.
Avand transportul tau poti face ce vrei in Bagan, inclusiv sa urmezi sfatul celor de la Lonely Planet si sa cauti un templu “secret”. Un templu secret nu am gasit, insa am gasit ceva secret in roata unuia dintre eBikeuri care s-a dezumflat. Asa am aflat si cum se procedeaza cand esti in mijlocul campiei si reper e un templu… din 3000. Din fericire un sofer aflat prin zona s-a oferit sa sune la numarul aflat “pe bordul” eBikeului si sa anunte problema. Nu a durat mult si un baiat pe scuter a venit sa rezolve roata. Am renuntat la idee de templu secret si am ramas pe drumurile batatorite.
Dintre lucrurile pe care mi-as fi dorit sa le fac a ramas calatoria cu balonul deasupra templelor. Costul e de 350$ de persoana si rezervarile pentru perioada Craciun si An nou se fac cu mult timp inainte.
Cateva lucruri pe care ar trebui sa le stii
Preturile pe la restaurante sunt cam aceleasi ca si in Yangon. Nu exista restaurante peste medie sau cel putin eu nu le-am gasit. Poate sunt in resorturi, dar nu vad de ce ai merge acolo sa iei masa cand ai suficiente variante prin imprejurimi.
Accesul in temple se face doar descult asa ca nu ar fi rau sa-ti iei de la primul magazin gasit o pereche de slapi. Sunt unii traditionale cu talpa dura si costa 4-5$. Nu o sa ti se para comozi initial, dar te vei acomoda si sunt perfecti pentru joaca de incaltare si descaltare de la un templu la altul.
Ar fi bine sa-ti iei ceva bani romanesti la tine. Copii abia asteapta sa gaseasca cate un turist care sa le dea o bancnota sau vreo moneda pe care nu o au. Pe doi pusti i-am multumit usor cu cate 1 leu, insa la al treilea nu a mai mers 1 Leu, si-ar fi dorit “alta culoare” ca deja avea leu-ul. Din pacate la mine nu aveam decat verzisorii de un leu.
Multi dintre proprietarii de magazine de prin curtea templelor vor fi dornici sa te ajute sau sa-ti arate ei vreun loc de care nu stii. Nu-ti vor cere bani pentru asta, insa isi vor dori sa le vezi si magazinul lor… poate poate o sa cumperi ceva. Daca cineva se ofera sa-ti dea ofrande (de obicei din flori) pentru a le oferi si tu unui Buddha nu te astepta sa fie gratis, asa ca mai bine refuza.
Hotelul te poate ajuta cu inchiriat de orice, dar nu o fac gratis. Daca vrei ceva mai ieftin decat iti propun ei cauta direct la localnici sau poate pe la agentiile locale. Daca stii deja planul pentru Bagan si ai nevoie de un taxi, poti sa-i ceri celui de la aeroport sa vina sa te ia sau sa-ti trimita el pe cineva. Sigur va fi cu cativa dolari mai putin decat de la hotel.
Cateva recomandari de restaurante in Nyaung U ar fi urmatoarele: Restaurant Blazing (traditional) si vis a vis de el Aroma 2 (indian) si pentru un loc de petrecut seara, The Black Bamboo.