Citisem putine impresii despre Singapore in momentul in care am decis ca acesta este orasul in care trebuie sa ajung foarte curand. Stiam ca este un stat-oras in sud-est-ul Asiei si ca este unul dintre orasele cu cel mai ridicat nivel de trai din lume. Tot printre primele e si cand vine vorba de costuri. Imi amintesc ca in timp ce plecam din Singapore, am citit intr-un ziar ca a ajuns sa fie cel mai scump oras din lume dupa ce o perioada a fost pe locul 2-3.
Un alt motiv pentru care imi doream sa ajung acolo a fost dorinta de a vedea arhitectura moderna si cateva constructii cu adevarat impresionante. Pe langa arhitectura, Singapore reprezinta pentru multi un standard pe partea de servicii. Singapore detine cel mai bun aeroport din lume, dar si cea mai buna companie aeriana. Nu doar Aeroportul Changi si compania aeriana Singapore Airlines ofera servicii superioare, intregul sistem de stat este unul gandit in interesul locuitorilor. Stiu, suna ciudat pentru multi dintre noi.
Daca esti atent, o sa observi peste tot dorinta de imbunatatire a serviciilor atat pentru locuitori cat si pentru cei care sunt in treacat. Toaleta din Aeroportul Changi iti solicita parerea prin 5 smileuri si tot aici gasesti si display-uri cu zborurile. In cele cateva secunde petrecute la primirea vizei la ghiseul de la vama poti gusta cateva bomboane… ca la banca :D.
Imi rezervasem la plecare o ora sa explorez aeroportul sa vad gradina cu fluturi, spatiile de relaxare si zona comerciala. Am reusit sa incurc ora de zbor si sa intru in aeroport cu 50 de minute inainte de decolare. Desi nu e un aeroport mic si la ora aia erau multe zboruri, am reusit sa las bagajul si sa trec de toate formalitatile in vreo 20 de minute. Am ramas cu impresia ca acolo toti stiu ce fac si chiar e un aeroport eficient desi e mare si e tranzitat de peste 50 milioane de pasageri (2012). Nu am vazut gradina sau zonele de relaxare… doar cateva locuri de joaca.
Ce vizitezi si cat stai in Singapore
Deoarece imi doream sa experimentez cat mai multe din viata de zi cu zi din Singapore, am ales sa stau 5 zile. Pentru multi e prea mult, mai toti care au fost au stau o zi sau doua. Teoretic poti vedea cele mai interesante atractii in 2 zile, insa daca iei in calcul o vizita pe insula Sentosa si eventual ceva plaja si mai apoi o zi la Marina Bay Sans la piscina, chiar ai nevoie de minimum 4 zile.
Avand conexiune la internet pe telefon, mi-a fost usor sa explorez orasul utilizand Google Maps si aplicatia mobile de la TripAdvisor care ofera un ghid complet pentru Singapore & Sentosa. Am testat mai multe aplicatii mobile, dar cea de la TripAdvisor a fost cea mai completa oferind multe obiective cu un interes mai mic pentru turisti, dar interesante de vazut daca timpul iti permite. Pentru mine, telefonul e cel mai bun ghid chiar si fara internet. Am gasit multe aplicatii care folosesc doar GPS-ul si astfel nu ai nevoie de roaming pentru internet.
Zona Marina Bay din Central Business District (CBD) a fost cea care m-a atras cel mai mult sa vizitez Singapore. Daca esti pasionat de shopping, stai lejer o zi intreaga in aceasta zona. In pauze faci cateva plimbari prin gradinile din spate (Gardens by de Bay) sau te relaxezi savurand o cafea pe esplanada. Nu uita totusi de simbolul tarii, Merlionul, o statuie cu cap de leu si trup de peste. Aceasta, dar si Hotelul Raffles aflat in vecinatate, sunt embleme pentru Singapore. La doar cateva minute de mers, in spatele cladirilor din zona financiara a CBD, se afla o bucata foarte bine conservata din orasul vechi, Boat Quay. Pe langa o plimbare poti savura o bere la un pub in stil englezesc sau un pranz la una dintre terase.
Daca iti doresti sa vezi zona de sus, poti alege sa urci pe platoul de observatii de la Marina Bay Sands sau sa te dai cu Singapore Flyer-ul, un carusel gigant cu o inaltime de 165m. Eu am ales Marina Bay Sans deoarece privelistea e mai frumoasa, iar despre Singapore Flyer am gasit multe pareri cum ca ar fi foarte plictisitor.
A doua zi am plecat in cautarea templelor si a zonelor comerciale chinezesti si indiene. Comunitatea chinezeasca are o zona bine reprezentata si intinsa pe o suprafata mare. Am mai vizitat China Town si-n Londra, diferentele nu sunt foarte mari ca organizare si “oferta”. De aici poti lua metroul spre Little India, nu e chiar aproape ca sa mergi pe jos. Daca ai de ales intre una dintre aceste doua, recomandarea mea e sa alegi China Town deoarece mi se pare mult mai plin de viata. Daca tot ajungi la Little India, nu uita de Strada Araba. Se inoptase, iar eu am uitat. Am vizitat mai multe temple, iar doua dintre ele mi s-au parut interesante. Templul Buddha Tooth Relic este impresionant atat in interior, cat si la exterior. Aici am asistat la o parte din rugaciune si este interesant ca accesul turistilor este permis in timpul rugaciunilor. Poti sa te plimbi in jurul celor care se roaga insa zona de rugaciune este clar delimitata. La iesire am fost invitat sa urc cu liftul in muzeu. Aici am reusit sa incurc usile si nu am mai gasit liftul, prin urmare am iesit pe iesirea de urgenta :D. Al doilea templu care mi-a placut a fost Templul Sri Mariamman care este unul plin de culoare la exterior si-l vei remarca usor.
Dintre muzee cel mai interesant mi s-a parut Singapore City Gallery. Chiar daca nu e un muzeu tipic, e foarte interesant ce ofera. Ar fi bine sa mergi aici inainte sa incepi sa vizitezi orice in Singapore, asa vei intelge mult mai bine cum s-a dezvoltat orasul. Intrarea este gratuita si e la cateva minute de mers de Templul Buddha Tooth Relic.
Am lasat pentru data viitoare gradina zoo care e impresionanta si cere o zi si o bucata de noapte, si gradina botanica, cu a ei colectie de orhidee. Multi aleg sa mearga la zoo in loc sa simta pulsul orasului, insa dupa vreo 4 gradini zoo din Europa, am decis ca nu mai merg curand sa vad animale in captivitate, chiar daca in Singapore sunt cateva specii rare.
Update din calatoria din 2015
Am reusit sa ajung la Gradina Botanica si sa vad colectiile de orhidei. Gradina e putin cam micuta, foarte mult insa m-a impresionat parcul imens din care face parte. Daca timpul iti permite, recomand o vizita in zona. Nu am vazut ZOO si nici nu se va mai intampla deoarece nu voi mai vizita animale in gradini zoologice aflate in orase.
Insula Sentosa in partea a treia.
La ce costuri sa te astepti
Stiam ca este in top-ul oraselor cu cel mai mare cost al vietii deci nu ma asteptam ca o zi in Singapore sa coste putin. Spre surprinderea mea, costurile erau apropiate de Londra. O masa in oras cu peste sau carne si o salata sau o garnitura a costat in medie 35-40 SGD (100 lei). Berea, cu exceptia supermaketului unde era mai ieftina, era cam peste tot la fel si in functie de preferinte preturile erau in jurul a 12-14 SGD (30-35lei) pentru un pint (500ml).
Mai ieftin am mancat in asa zisa zona de food court de la Marina Bay Shopping Center unde cu 15-20 SGD (50 lei) mancai mai bine ca intr-un restaurant la pret dublu. Nu te astepta sa gasesti fast food in acea zona, ai de ales intre toate bucatariile asiatice cunoscute. Vei gasi si fast food, dar nu chiar acolo la un loc cu bucataria asiatica. Aceasta zona imita centrele hawker care sunt reprezentative pentru Singapore. Nu incerca totusi restaurantele din zona Marina Bay pentru ca preturile nu sunt chiar deloc mici in comparatie cu alte zone din oras.
Mancare ieftina si foarte gustoasa am gasit si-n supermarket, nu te astepta sa le gasesti la tot pasul si brandurile cu care esti obisnuit prin Europa nu le-am gasit acolo, cel putin nu sub acelasi nume. Fructele sunt la aceleasi preturi pe care le avem si noi in Romania la tot ce importam. Per total, preturile la supermarket sunt apropiate de cele din Londra, altfel spus, majoritatea produselor este in medie cu 40-50% mai scumpa decat in Romania.
Daca te gandesti sa mananci in oras, nu te astepta sa gasesti mancare la orice ora. Bucataria se inchide la unele restaurante pe la ora 21-22.00, iar dupa aceasta ora o sa mai poti manca in cel mai fericit caz, pizza :D. La supermarket se pare ca ora normala de inchidere ar fi 23.00 la majoritatea dintre ele.
Bacsis nu este asteptat si nu se ofera in mod normal. Mi s-a intamplat sa fuga un chelner dupa mine pentru a-mi returna restul pe care il lasasem bacsis (reprezenta 10% din nota).
Cazarea in Singapore
Singapore ofera o multitudine de variante de cazare, insa nici unele foarte accesibile. Eu am folosit si recomand cu incredere Booking.com pentru rezervari. In prima calatorie (martie 2014), deoarece imi doream o zi la Marina Bay Sans, am impartit cazarea in doua. Primele nopti la Ramada Singapore at Zhongshan Park 4* in si ultima in Marina Bay Sans 5*. La a doua calatorie (ianuarie 2015) am ales sa stau la Champion Hotel 3*.
Despre experienta la Marina Bay Sans 5* am scris un articol separat. Nu am sa reiau aici decat esentialul. E un hotel bine promovat dar e doar un moft pentru a merge la piscina. Chiar daca e un hotel cu de toate, nu pot sa spun ca m-am simtit ca la unul de 5*.
La Ramada Singapore at Zhongshan Park 4* recomand oricand sa te cazezi. E un loc in care m-am simtit foarte bine si in care as fi stat si la a doua calatorie daca mai gaseam camere. E putin cam departe de metrou, dar nu am vazut asta un inconvenient. Chiar mi-a facut placere sa merg pe jos pana la hotel, iar zona e una care iti ofera si o alta perspectiva despre Singapore. Hotelul ofera transfer spre cateva puncte principale din oras, dar nu am reusit sa ma sincronizez cu orele lor. Daca acesta nu are locuri sau ti se pare scump, visavis se afla Hotel Days Singapore 3* ce e cu 20-30% mai ieftin, dar la fel e un hotel apreciat.
Champion 3* m-a surprins foarte placut. E un hotel foarte ingrijit si fresh. Camera a fost putin cam mica, la Ramada era imensa. Dar cand zic mica sa nu se inteleaga cam cat in Londra, ca e mult mai mare decat standardul londonez 😀 Nici acesta nu e foarte aproape de metrou, dar mult mai aproape decat e Ramada. Avantajul lui e conexiunea rapida spre zona centrala si aeroport.
Bine de stiut daca vrei sa calatoresti in Singapore
Vremea
Fiind aproape de Ecuador, nu exista decat un anotimp cald si temperaturi de 25-30 de grade. Ploile sunt constante si scurte, dar foarte rapide, cel putin asa spun siteurile cu informatii meteorologice. In cele 5 zile cat am stat nu a plouat deloc, iar temperatura in cursul zilei a fost constanta in jurul valorii de 30 de grade.
Cu ce zbori spre Singapore
Cele mai ieftine zboruri le-am gasit pe Qatar Airways. Cel mai bun pret pentru februarie-martie 2014, pentru Bucuresti-Doha-Singapore (si retur), era pe la 450 euro, fara vreo oferta anume. Spre Singapore si KLM a avut oferte cu un pret de 500 euro pentru zboruri din Bucuresti cu escala in Amsterdam. Oferte bune cu escale scurte gasisem si pe Turkish Airlines, depinde de perioada in care calatoresti si cat de flexibile sunt datele de plecare/intoarcere. Cum din Bucuresti exista zbor low cost spre Dubai, e bine de luat in calcul si aceasta destinatie ca varianta ieftina de calatorie spre Asia.
Eu am ales sa merg cu British Airways cu escala in Londra. E un zbor mai lung fata de variantele prin Doha sau Istanbul, dar avea cel mai bun pret pentru zbor catre Singapore si retur din Hong Kong.
Accesul in Singapore
Pentru romani nu este necesara solicitarea vizei, aceasta obtinandu-se in aeroport, rapid si simplu. Sederea in scop turistic nu poate fi mai lunga de 90 de zile. Eu am intrat in Singapore prin aeroportul Changi, exista insa si varianta de trecere din Malaezia pe uscat sau pe apa daca vii din alte parti. Important de mentionat e ca la intrarea in tara primesti un formular in care ti se vor solicita datele personale, adresa unde vei sta si durata sederii. Un exemplar ramane la vama, unul la tine pe toata durata sederii in Singapore. Nu am citit ce scria pe verso, dar am aflat la iesire cand unii din fata au fost trimisi la un ghiseu special ca nu aveau acel formular. 😀 Asa ca nu pierde cartonasul pentru ca o sa stai mai mult decat trebuie in aeroport.
Ca o paranteza, e important sa stii cu ce bunuri ai voie sa intri in tara, nefiind o zona prea prietenoasa cu unele lucruri care pentru noi, europenii, ar fi normale. Banala guma de mestecat poate crea probleme deoarece este pe lista de lucruri interzise la vama. Mai multe gasiti pe siteul oficial al vamii.
Comunicare
Limba oficiala este Engleza. Pentru cei obisnuiti cu accentul britanic sau american, unele cuvinte pot parea ciudate. Cere sa ti se repete ca a doua oara o sa fie mult mai clar… teoretic.
Banii
Moneda tarii este dolarul singaporez (SGD), iar pentru usurinta calculelor l-am aproximat la 2.5 lei, fiind putin mai mult in realitate. Ma asteptam sa pot folosi cardul pentru majoritatea platilor, dar din contra, am folosit mai mult cash. Nici bilete de metrou nu am putut sa cumpar cu cardul pentru ca automatele de bilete functionau doar cu bacnote si monede. Nu stiu daca e mai bine sa ai valuta si sa o schimbi sau sa scoti direct din ATM. Nu gasesti la toate colturile banci, dar in zonele importante vei avea de unde alege, asa ca nu e rau sa stai cu o mica rezerva la tine pentru orice nevoie.
Transportul in comun
Ai de ales intre metrou, bus si taxi. Cu metroul (MRT) poti ajunge cam peste tot, doar pentru obiectivele mai indepartate cum e gradina ZOO ai de ales intre bus si taxi. Nu am mers decat cu metroul care este rapid si acopera aproape tot ce este important in oras; pe langa asta, vine si foarte des si nu am asteptat niciodata mai mult de 3-4 minute. Am avut la un moment dat intentia sa astept un bus, dar vremea de afara cerea mers pe jos si nici nu vazusem vreunul sa vina. Nu prea vezi oameni prin statii, insa cu siguranta si bus-ul se misca repede. Prin cateva locuri din oras am gasit afisul de mai jos, tare as vrea sa-l vad si prin Romania. 😀
Pentru turisti exista un travel card (ezlink) pentru 1,2 si 3 zile care acopera partea de calatorii nelimitate pe bus/metrou pe langa alte facilitati. Cum am stat 5 zile, m-am gandit sa analizez daca e necesar sa-l cumpar pentru ultimele 3, insa dupa prima zi am vazut ca nu am dat mai mult de 7-8 SGD pe transport si nu l-am mai cumparat alegand sa cumpar bilete cu o calatorie. De mentionat ca desi e cu o calatorie, permite un anumit numar de transferuri si are o anumita valabilitate pentru a ajunge de la un punct la altul, detalii aici. Daca nu rezisti la mers, o sa cam apelezi de multe ori la metrou, asa ca ia cu incredere ezlink-ul din prima zi.
Taxi-ul din ce am inteles e foarte scump si are metodele lui de calcul, nu m-a interesat acest mijloc de transport si nici nu am fost nevoit sa-l folosesc.
Am folosit taxiul in calatoria a doua de la aeroport spre hotel. A fost o experienta foarte interesanta. Soferul a lasat impresia de un prieten vechi. Foarte relaxat si dornic sa vorbeasca. Din ce am mai discutat cu altii, aparent e ceva normal pentru ei.
De la aeroport spre oras
Cea mai simpla si ieftina varianta de la aeroport spre oras este metroul. Se ajunge usor la punctul de tranzit spre una dintre statiile MRT, insa de la aeroport trebuie luate biletele sau cardul ezlink, asa ca scoate bani din aeroport ca jos la metrou nu sunt ATM-uri, cel putin in martie nu erau. Calatoria de la aeroport pana in zona centrala e de aproximativ 40 de minute, iar o calatorie a costat putin peste 2SGD (vreo 6 lei).





















Comentarii
2 ComentariiNicolae
Apr 30, 2014Fain!
Observatie: S-a cam “implinit” sponsorul sau mi se pare mie?
Bogdan
Apr 30, 2014Pantera de la Puma e la fel de ani de zile, nu stiu la ce te referi 😀