Deplasarea in Bangkok este de doua feluri, lenta si foarte lenta. Totusi, e vorba de un oras situat in top 3 in lume la aglomeratia din trafic. Chiar si cu autostrazile suspendate ce traverseaza orasul, traficul tot infernal este. Solutii se tot cauta si as zice ca se vad si in trafic in masura in care nu e ora de varf cand e o coloana continua peste tot.
Orasul ofera o diversitate de mijloace de transport. Poti alege intre metrou si SkyTrain, taxi (masina, pe scuter, cu barca), bus, barca si tuk tuk. SkyTrain-ul este o metoda rapida de deplasare, dar din pacate acopera doar o parte mica din oras, la fel ca si metroul.
Ce ar fi util sa stii
1. Nu exista tarif fix la taxiurile de la aeroport, toate care ajung acolo au (teoretic) aparat de taxare. Asa ca asigura-te dupa pornire ca aparatul e pornit, cere-i sa-l porneasca daca nu este. Atentie la coborare la cat indica aparatul ca acela e pretul. Daca mai e vreo taxa de aeroport pe care o vezi mentionata in zona de taxi, cel mai probabil o vei avea pe aparat direct la pornire sau o vezi mentionata in zona de asteptare a taxiurilor.
2. Taxele de autostrada le platesti tu ca pasager, bine, ii dai banii soferului atunci cand ajunge la casele de plata. Taxele sunt variabile, dar parca 100 THB a fost maxim cat am platit pe o traversare de oras. De la Aeroportul Don Muang (DMK) spre oras a costat 50THB, iar de la Suvarnabhumi (BKK), 25THB. Sunt doar repere aceste sume si depinde de locul in care ai hotelul sau vrei sa ajungi. De la Suvarnabhumi rapid si ieftin e SkyTrain-ul, iar foarte curand va exista SkyTrain si de la Don Muang.
3. Nu platesti tu taxele de autostrada daca iti ofera hotelul transfer sau iti cheama ei un taxi si atunci ai tarif fix, tarif care poate fi si cu 50% mai mare decat in mod normal.
4. Taxiurile sunt de mai multe culori, dar tarifele sunt aceleasi. Toate (cred) au aparat de taxare, dar nu toate-l si folosesc. Asa ca atunci cand opresti un taxi trebuie sa-l intrebi de “meter”. Daca nu va dori sa-l puna va trebui sa negociezi cursa, dar totul inainte de a urca. Nu te astepta sa obtii un pret bun fara aparat de taxare oricat de bun negociator ai fi. O sa prefere sa plece gol decat sa fie de acord cu un “pret de meter”.
5. Daca totusi te-ai urcat si ai uitat sa intrebi de aparat, o poti face si dupa pornire. Mi s-a intamplat sa merg vreo cateva sute de metri si sa realizez ca nu a pus aparatul. Cum nu am gasit un numitor comun, am coborat.
6. Daca la taxiuri se poate cu aparat si scapi de negociere, nu vei avea aceeasi bucurie cu tuk tuk-urile. Acestea functioneaza doar dupa regula negocierii si oricum ar fi, sunt foarte scumpe in raport cu taxiurile. Dar cum nu ai de ales, va trebui sa intri in jocul lor si sa obtii un pret convenabil. Negocierea e doar la inceput, la destinatie nu am idee cum se mai poate scoate un pret ok.
7. Nu imi place sa negociez, asa ca pentru mine solutia e sa plec si daca in urma aud un pret convenabil, atunci ma intorc. Mai e si varianta de a intreba 2-3 ca sa-ti faci o idee de pret si dupa sa inaintezi pretul tau in functie de asta. Daca pretul e exagerat de mare, cateva sute de THB, poti spune din prima ca ii dai jumatate din pret… poate ai noroc.
8. La orele de varf (aproximativ aceleasi cu cele din Romania) nu e o solutie sa folosesti taxiul daca e o distanta lunga si nu are ca varianta sa mearga si pe autostrada. Mi s-a intamplat sa ma urc intr-un taxi si cand s-a lamurit mai bine unde vreau sa ajung, mi-a recomandat SkyTrain-ul.
9. Daca poti folosi metroul sau SkyTrain-ul, alege-le cu incredere ca e mult mai rapid. Daca de la cea mai apropiata statie trebuie sa mai mergi inca cativa km, acolo iei un tuk tuk. De altfel, cam asta e si logica daca nu vrei sa stai inutil in trafic.
10. Daca esti suficient de curajos, poti alege si varianta de a merge cu taxi-scuterul. Din cate am observat e popular printre localnici. Aceste scutere au statii clar de unde le poti lua, iar cei care le conduc au veste portocalii si ecusoane. Aparent e un mijloc sigur si cel mai rapid dintre toate pe distante scurte.