Chiar daca nu sunt innebunit dupa bucataria thai, am descoperit in calatoriile avute ca sunt multe mancaruri care imi plac. Pana anul trecut nu mancam fructe de mare, asa ca in prima calatorie din Thailanda am ratat multe delicatese :D. De aceasta data insa, nu am mai ratat nimic ce parea atractiv in poze sau descriere. In cele 4 saptamani in Thailanda am avut experiente dintre cele mai diverse. Daca in sud (Koh Samui) fructele de mare nu au lipsit de la nicio masa, in nord (Chiang Mai) aveam sa descoper ca imi este greu sa gasesc ceva care sa-mi placa.
Cea mai interesanta experienta culinara am avut-o la Baan Khanitha in Bangkok. De altfel un loc cu istorie si multe premii. Preturile la Baan Khanitha sunt pe masura experientei. Pentru un pranz aici poti lasa lejer 200 lei de persoana. Aparent preturile sunt exagerat de mari, insa realitatea e ca orice loc mai ingrijit are preturi mari sau foarte mari oriunde in Thailanda. Exista totusi si locuri mai accesibile unde cu 30-50 lei poti avea un pranz “cu de toate”.
In Koh Samui aveam in apropiere 3 restaurante interesante. In cele aproape 3 saptamani le-am testat aproape tot meniul. Samui Paleang avea cele mai ieftine fructe de mare si singurul cu gratar. The Chef – chelnerite plitisite, dar cu mixuri de legume si fructe de mare foarte interesante si Phensiri cu cel mai bun orez si cele mai bune spring rolls. Cum nu imi mai amintesc denumirile la mancaruri, le-am grupat dupa locul in care le-am mancat.
Cea mai ieftina mancare e cea din strada, dar in nicio tara din Asia nu mi-am facut curaj sa incerc ceva. Lipsa apei pentru o minima igienizare si carnea tinuta cu orele in soare nu suna chiar foarte sigur. Sunt multi care au fost ok cu aceasta mancare, dar sunt destui care au avut probleme din cauza ei. Intr-un trip de cateva saptamani prin mai multe tari, tot ce imi doresc e sa nu am probleme de sanatate. Asa ca daca e ceva ce pot preveni, nu stau pe ganduri.
Asiatique The Riverfront (Bangkok)
O tigaie fermecata… cu fructe de mare.
Unul dintre putinele momente din Thailanda in care am mancat pui 😀
Baan Khanitha (Bangkok)
Ceva frunze si mirodenii din partea casei.
Samui Paleang (Koh Samui)
Locul in care am mancat cele mai ieftine fructe de mare.
The Chef (Koh Samui)
Daca nu e cu creveti, e cu peste.
Sparanghel din abundenta si nelipsitii creveti.
Phensiri Thai Bistro (Koh Samui)
Spring Rols cu fructe de mare.
Legume (stanga) si peste cu legume si piper (dreapta).
Night market Samui
As tinde sa cred ca sunt clatite thailandeze.
Chatuchak Market (Bangkok)
Inghetata de cocos in cocos. Eu am mancat in Chatuchak Market, dar se gaseste prin mai multe locuri in oras.
Huen Muan Jai (Chiang Mai)
Un platou traditional. Ce pare a fi salata de vinite e cel mai iute ardei de care m-am atins. Iar in rest, doar grasime :))
Comentarii
4 ComentariiClaudiu
Jan 24, 2017Absolut de vis înghețata de cocos din Chatuchak! 🙂 Doar îi mai lipseau ceva ingrediente, niște boabe de porum, fasole, nucă 😀
Bogdan
Jan 24, 2017Adevarat. Nu am avut curaj sa-i pun nimic. Daca a fi fost dupa mine, la cat de mult imi place cocosul, trebuia sa imi puna in unul de ala cu diametrul de 20-30cm :))
Cristina
Feb 23, 2017Cuuuuum, nu văd celebrul Som Tam? Ori Tom Yum Kung ori pui Massaman?
200 de lei este într-adevăr ENORM pentru un prânz thai. Ăsta e prețul unui prânz vestic în Bangkok (restaurant mexican, italienesc etc.) cu băuturile incluse. Nici eu nu mă omoram după mâncarea thai, credeam că e ceva de genul „you love it or you hate it” și eram convinsă că sunt dintre cei ce o urăsc. Am descoperit că de fapt e mai degrabă o chestiune de obișnuință, acum mi-a devenit oarecum dragă.
Îți împărtășesc temerile cu street food, se spune că secretul e să mergi acolo unde sunt și mulți localnici. Dacă localnicii nu mănâncă – stai deoparte. Sinceră să fiu, cel mai fain pui cu legume și caju ori Tom Yum eu pe stradă l-am mâncat, nu în restaurant.
Bogdan
Feb 23, 2017Cristina, Som Tom da, buun bun. Am mai incercat si altele cu papaya, dar nu retin denumiri la mancaruri asiatice. Tom Yum Kung, sigur nu. Iar acel pui Massaman vad acum in poze ca arata ca ceva similar incercat cu porc in loc de pui..nici poza nu am indraznit sa-i fac sa nu-mi mai amintesc de gust :))