Un muson de o saptamana, in Koh Samui, m-a facut sa caut un loc unde sa am parte de soare. O varianta era Bangkok, dar abia ce fusesem cateva zile si m-as fi plictisit sa ajung din nou, atat de repede. Alte plaje nu mai doream sa risc deoarece vremea era imprevizibila peste tot in jur. De Chiang Mai nu citisem mare lucru, iar multi stiam ca merg acolo pentru elefanti si traseele prin jungla. Pentru jungla nu aveam echipamentul potrivit, ca as fi incercat.
Timpul de decizie fiind scurt si bilete de avion tot mai scumpe, decid sa merg in Chiang Mai. Prin oras parea ca am ce face cateva zile, asa ca mai caut ceva in afara lui… dar fara elefanti sau alte animale. Gasesc vreo cateva variante si dupa un schimb de emailuri rezerv un tur si pentru o zi in afara orasului. Dar despre asta, intr-un articol separat.
Impresii din Chiang Mai
Las Koh Samui in urma, culmea intr-o zi cu soare. Dar ma bucur ca a fost soare ca altfel nu as fi putut admira aeroportul din gradina botanica. Aterizarea in Chiang Mai a fost cu vreo 20 de minute inainte de ora normala. Am ajuns la sosiri atat de devreme incat nici nu ajunsese persoana care trebuia sa ne duca la apartamentul inchiriat prin Airbnb.
Atractiile din oras sunt majoritatea in dreptunghiul central, iar cele care nu au mai incaput, sunt in apropierea lui. Locuri unde sa mananci sunt cam peste tot. Si cand zic asta, nu ma refer la mancarea din strada, ci la restaurante. Fiind oras cu multe universitati, dar si unul preferat de cei care stau cu lunile prin Thailanda, partea de petrecere a timpului liber este foarte dezvoltata. Vrei un festival de design/arta? Gasesti! Vrei un targ cu handmade-uri? Gasesti! Probabil nu tot timpul, dar la cat de activ este orasul ma indoiesc ca este vreun moment fara niciun eveniment interesant. Iar daca nu sunt, market-urile de noapte si de weekend sunt fara oprire.
Nu m-am grabit spre centru si am plecat pentru pranz in zona strazii Nimmanahaeminda, fiind la vreo 15 minute de apartament. Tripadvisor arata ca ar fi un mic paradis in aceasta portiune. Nu erau toate restaurantele deschise, dar la o scanare rapida erau cateva zeci cu tot felul de specificuri culinare. Am ales ceva thai, dar nu m-a dat pe spate. La cafea insa a fost perfect, am fost la Ristr8to. Partea cu mancarea oricum a fost o problema pe toata durata calatoriei din Chiang Mai. Trecerea de la fructe de mare si peste, din Samui, a fost prea brutala. In nord, carnea si grasimea pareau alimente de baza. Si nu oricum, ci in combinatie cu cele mai iuti condimente. Despre ce am mancat prin Thailanda am scris aici.
Nu ai cum sa nu observi relaxarea generala din oras, in contrast cu multitudinea de oameni si masini din Bangkok. E aglomerat si in Chiang Mai, dar nu imi amintesc sa fi prins vreo strada in care sa stau in coloana mai mult de 5 de minute. Poate doar cand am iesit de la aeroport sa fi fost mai aglomerat, dar tot repede am ajuns in oras. M-am plimbat prin zona centrala si pe unele stradute era atat de linistite incat, aproape ca am uitat ca sunt in Asia. Centrul este un paradis al cafenelelor ascunse, unele dintre ele impresioneaza prin decor si aranjamente.
Dreptunghiul cu temple
Initial eram pornit sa numesc Chiang Mai ca fiind orasul celor 1000 de temple, in realitate sunt vreo 300 in tot orasul. Dar si asa, sunt prea multe sa le poti vizita. Unele sunt mari, unele sunt vechi, altele foarte noi, unele ascunse, unele in ochii turistilor. Nu am vazut unul care sa nu ma atraga in curtea sa. In majoritatea nu vei putea intra fiind deschise la ceremonii, dar nici nu trebuie. Decorul exterior este cel care impresioneaza in majoritatea cazurilor.
Sunt vreo cateva foarte populare si le identifici repede dupa numarul de oameni din jurul lor. Insa, la cele pentru localnici nici numele nu-l vei afla usor si unele sunt bine ascunse. Dintre cele pupulare mi-au placut Wat Chiang Man si Wat Chedi Luang Worawihan. Daca ai timp, plimba-te fara directie prin tot centrul si unde ti se pare interesant, intra si admira mai bine.
Nu am fost, din comoditate, sa vad templul Wat Phra That Doi Suthep si ce mai este prin zona lui. Mi-a placut Chiang Mai din prima clipa si sigur voi mai reveni. La a doua calatorie voi vedea ce mi-a ramas, poate chiar voi face si un tur prin jungla.
Te-ai saturat de temple? Treci pe bazaruri!
Oricat de interesante ar fi, templele dupa cateva zeci incep sa semene. Cum de altfel se intampla si cu catedrale sau bisericile de prin Europa. Iar Chiang Mai nu este doar despre temple, mai are si bazaruri, de zi sau de noapte. Si cum nu era suficient un bazar imens seara de seara, exista si o piata in aer liber, in fiecare seara de duminica.
In partea de est se afla cele doua piete mari. In cursul zilei poti merge la Warorot Market (Kad Luang), iar daca este trecut de ora 19, poti merge la Chiang Mai Night Bazaar. Piata Warorot e micuta in comparatie cu ce se obisnuieste prin Asia pentru astfel de locuri, dar e foarte animata si diversificata. Chiar daca nu ai ceva de cumparat, treci pe acolo sa te distrezi de ce prostioare se vand.
Bazarul de noapte nu mi-a placut, e foarte mare. M-am plictisit la cat am mers pe acolo si inca mai era. Nu e chiar atractiv ca alte bazare, aici este mai mult un loc de unde localnicii isi cumpara diverse lucruri. Erau si ceva turisti prin el, dar cam putini. Este totusi un loc bun pentru a manca.
Sunday Market, cunoscuta si ca Walking Street, este cam atipica si mult mai orientata spre turisti. Aceasta este o piata in aer liber si are ca punct de start Tha Phae Gate si continuare pe strada Rachadamnoen. Are loc in fiecare duminica si expozantii incep sa apara incepand cu ora 16. Daca totusi vrei sa vezi ceva, ar fi bine sa ajungi pe la 17-18. Dupa aceasta ora este atat de agmoerat de nu o sa poti vedea mai nimic, cu greu mai poti sa mergi. Eu am ajuns pe la 17 si am facut un tur, am revenit spre ora 20 si era plin peste tot. Aici vei gasi tot ce iti poate trece prin mine si ceva extra, dar toate mult mai orientate spre turisti decat in alte locuri.
Unde am stat si cateva idei despre cazare…
Fiind pe repede inainte, nu am avut timp sa inteleg cum este orasul si unde sa-mi aleg cazarea. Logica mea imi spunea ca la cat este de mare, posibil sa aiba o forma de transport. Hotelurile din zona centrala, care pareau mai atractive, erau suspect de scumpe. Cautand alternative pe Airbnb am gasit multe variante ce bateau hotelurile de 4*. Asa ca aleg ceva prin nord-vest-ul orasului, la vreo 15 minute de mers de cea mai apropiata poarta de intrare in zona centrala.
Apartamentul era oferit de un cuplu elvetian-thailandez. De la aeroport ne-a luat chiar doamna, iar la apartament ne astepta domnul. Dupa prezentarea apartamentului si a utilitatilor, a venit prezentarea orasului. Cu harta pe masa a vorbit despre o sumedenie de locuri si lucruri din Chiang Mai. Desi oferea si tururi de oras, nu a incercat nicio clipa sa vanda serviciile sale. Doar a tinut sa prezinte orasul cat mai sumar sa poti sa te descurci usor. La plecare au fost foarte draguti si ne-au oferit un elefantel sa ne aminteasca de Chiang Mai. Daca nu vor iesi de pe Airbnb, acesta este apartamentul.
Apartamentul se aflat in Nakornping Condo, un complex bine pozitionat, cu locuri in jur unde sa mananci, in apropiere un hipermarket si nici nu a fost prea departe de zona centrala. Bine, pana in zona estica este cea de mers, iar la intoarcere va cam trebui sa alegi varianta unui tuk-tuk. Fiind la strada principala, e usor de dat ca reper.
Daca iti place sa mergi, poti sta oriunde in apropierea dreptunghiului central. Din ce am observat la intoarcerea din piata de duminica, foarte putine tuk-tuk-uri erau deschise sa mearga spre nord-vest. A durat ceva pana sa gasesc pe unul sa mearga in acea directie.
Insa, cred ca in dreptunghi este cea mai buna varianta sa te cazezi. Daca nu, in partea estica pare o solutie mai buna decat vestul. Fiind in zona zero a turistilor, preturile vor fi mai mari la mai toate lucrurile, la asta se adauga si agitatia continua.
…si cateva despre transport
In Chiang Mai este o raritate sa gasesti un taxi. Si cand zic taxi, ma gandesc la acela cu aparat. Aici populare sunt tuk-tuk-urile. Ele sunt denumite asa, dar nu prea au multe in comun cu cele din Bangkok. Cred ca tariful si negocierea sunt comune, ca in rest seamna cu cele din Samui sau Phuket.
Un tuk-tuk de Chiang Mai este o camioneta, de obicei de culoare rosie, cu doua banci in spate. Le faci din mana si le spui unde vrei sa ajungi. Dar nu uita sa negociezi pretul. Banii ii vei da la final, dupa ce cobori. Mai toate cursele sunt 20-60 THB/pers. Pot fi si in regim privat, dar pentru asta vei plati mai mult. In regim privat inseamna ca nu va mai opri sa ia pe nimeni, dar sunt atat de multe incat nu opresc prea des si nici nu se aglomereaza sa nu ai loc. Mai exista si ceva tuk-tuk-uri clasice ca in Bangkok, dar putine si foarte scumpe.
De ce nu mai vizitez atractiile cu animale
Nu sunt vegetarian si nici nu am devenit dintr-o data un fanatic protectorul al animalelor. In prima calatorie in Thailanda am facut un tur de elefanti si este singura experienta pe care o regret. Orice s-ar spune despre ei, nu cred ca sunt animale dornice sa faca eforturi.
Am trecut si pe la tigri, despre care se spun diverse cand vine vorba de ce sunt asa calmi. Thailandezii afirma ca nu le fac nimic, doar ii trateaza cu iubire si mancare si ei sunt ca niste pisicute. Da, sigur! De asta sunt gardurile cu sarma electrica. Dar pana nu vezi cu ochii tai, nu te convingi ca situatia nu este chiar asa cum este descrisa. Faptul ca acest subiect este abordat exagerat, face curiozitatea sa fie si mai mare.
Chiang Mai este cel mai popular loc din Thailanda pentru atractiile ce implica animale. Cred ca sunt zeci de parcuri, mai mici sau mai mari, unde poti sa interactionezi cu animalele in toate modurile. Am citit ca exista cateva sanctuare de elefanti unde nu exista interactiune cu animale, doar le privesti intr-o forma de mediu cat de cat natural. Daca tot vrei sa-i vezi, cred ca o varianta care nu implica interactiune este mai potrivita decat o tura cu ei prin jungla.
Dupa experienta din prima calatorie din Thailanda am devenit reticient la vizitarea parcurilor de animale. Chiar si la gradinile zoologice sunt reticient daca se afla in oras. Exista tari, Australia si Noua Zeelanda sunt doua exemple, unde multe dintre gradini sunt intr-un mediu cat mai aproape de cel in care animalele sunt obisnuite sa traiasca.
Decizia iti apartine, nu incerc sa te conving sa renunti la vreo atractie. Doar iti recomand sa analizezi mai bine ce vor sustine banii pe care ii dai pe biletele de acces, de multe ori exagerat de multi.
—
Pentru organizarea unei calatorii in Thailanda si costurile ei iti recomand acest articol.
Prin oras
Tuk-Tuk-ul
Warorot Market
Sanday Market
Poate pare altceva, dar ce se vede, insecte sunt.
Dupa ora 18 spre asta dinte tot bazarul.