Vietnam in luna decembrie nu este chiar in cea mai buna perioada de vizitare. Poti avea parte de o vreme buna in sud, uneori in nord nord, dar in centru este chiar o loterie. Tinand cont de asta, am lasat Halong Bay pe cand sansele sa fie vremea buna sunt mai mari si am mers in centru, pe langa Ho Chi Minh si Hanoi. Chiar si daca ploua, intr-un oras vei avea ce face. Nu aceeasi situatie este cand esti pe apa sau iti doresti sa vezi Halong Bay in toata splendoarea.
Impresii din orasul mormintelor imperiale
Hue este popular printre turisti pentru mormintele sale imperiale. Pentru vietnamezi are o importanta istorica foarte mare. Aici a fost capitala Imperiului Vitenamez. In timpul vietii, regii se plictiseau in imensa Citadela din centrul orasului. Dar pentru moarte isi pregateau din timp o locuinta pentru vecie. Asa au aparut mormintele imperiale.
Mormintele se pot vizita independent, dar sunt foarte imprastiate si doar un scuter te va putea ajuta. Dar pentru scuter ai nevoie de vreme buna. Cateva dintre ele se pot vizita si mergand pe Fluviul Parfumului, nu te lasa pacalit de nume ca este un rau la fel de mizer ca altele din Vietnam. Varianta cea mai simpla este cu un tur, pe aceasta am ales-o si eu.
Ma asteptam sa gasesc o agentie la fata locului, citisem ca sunt mai multe. Am trecut pe la patru, doar doua au fost ceva mai deschise sa discute. Intr-un final m-am intors tot la internet ca nu imi inspirau incredere cei cu care am vorbit. Am ales-o pe cea care avea cele mai bune review-uri, dar care sa ofere un tur complet. Ma amuzam ca am ajuns tot la VM Travel cu care rezervasem o masina pentru Hue – Hoi An. Turul era de maxim 12 persoane, dar am fost 4 in total. La partea de Citadela, 2 plecasera si am ramas ca intr-un tur privat.
Podul Thanh Toan
Turul nu a inclus doar mormintele populare, ci si alte cateva atractii locale. Prima oprire a fost la Thanh Toan Bridge, un pod acoperit realizat in stil japonez. Astfel de poduri sunt foarte rare in Vietnam. Nu este la fel de impresionant ca cel din Hoi An, dar are frumusetea lui. Dupa ce am trecut podul am ajuns la un mic muzeu al satului vietnamez. Aici o batranica pe la 80 de ani juca rolul taranului vietnamez care cultiva orez.
Sa ajungi la pod este o aventura chiar si cu masina. Se afla la cativa km de Hue si pana acolo se trece printre campurile de orez. Drumul nu este suficient de inalt si se inunda usor in perioadele ploioase. Practic nu vezi decat lanuri intinse cu apa. In zilele anterioare turului nu s-a putut ajunge nici cu masina.
Mormantul Minh Mang
Primul mormant vizitat a fost Minh Mang. Ca arhitectura seamana cu Citadela. Interesant la acest mormant este decorarea curtii in mod simetric. Pe centru se afla o cale de acces si in laterale statuile si gradinile sunt identice ca forma si organizare. Ploaia insa nu m-a lasat sa-l vizitez cum mi-as fi dorit. As zice chiar ca e riscant sa te plimbi pe ploaie deoarece este foarte lunecos pavajul.
Mormantul Khai Dinh
Urmatorul mormand a fost Khai Dinh, acesta fiind si cel mai popular dintre ele. Constructia a durat 11 ani si a fost ultimul mormant regal realizat. Regele a fost foarte urat de popor deoarece percepea taxe foarte mari pentru a finaliza mormantul. Acesta nu este foarte mare, dar foarte bogat in decoratiuni.
Pentru realizarea lor au fost aduse din Franta unele materiale, bine, de la ei s-au luat si unele elemente arhitecturale. Cioburile ceramice domina peretii cladirii principale. E aproape incredibil cat de in detaliu au putut sa deseneze peretii utilizand cioburi. Amuzant este ca ceramica nu era normala in Vietnam si a fost adusa din China.
Inainte de pranz ne-am mai oprit la Nam Giao, o imensa esplanada unde veneau regii sa aduca ofrande.
Citadela sau Orasul Imperial
La Citadela inca mai este mult de lucru, chiar cu cateva zile inaintea vizitei fusese deschisa oficial o noua cladire. Ca multe obiective din Vitenam, Citadela a avut de suferit in urma razboiului. Se reconstruieste cu un ritm accelerat, dar Orasul Imperial era foarte mare si vor mai trece cativa ani sa fie finalizat. Pe langa asta, unele cladiri aveau multe detalii si realizarea lor cer ani.
Interiorul e bogat in temple si pavlioane mai mici sau mai mari. Te poti plimba si daca ai parte de un ghid poti afla diverse lucruri despre istoria Citadelei si a Imperiului. Impresionante sunt portile de acces in cetate. Cea sudica e clasica, insa cele estice si vestice au decoratiuni deosebite.
Turul a mai inclus o vizita la Thien Mu Pagoda si la An Hien Garden House. De la Pagoda ne-am intors pe raul Parfumului cu un vaporas Dragon. Fiind vremea urata, a fost cea mai plictisitoare parte din tur. Bine, nici pe vreme frumoasa nu mi se pare nimic atractiv la plimbarea cu barca pe un rau lipsit de peisaje. Cumva ma bucur ca nu am luat un tur de morminte cu barca.
Se merita sa treci prin Hue?
DA! DA! DA! Daca te gandesti la Hoi An, adauga si Hue ca nu o sa-ti para rau. Ca timp, doua zile iti sunt suficiente. Am vizitat doar 2 din cele 7 morminte, dar populare sunt 3 dintre ele. Am vazut in schimb si alte lucruri si experienta as zice ca a fost mai interesanta asa.
Nu m-am inselat deloc cu vremea si a plouat aproape continu in cele doua zile in Hue. Insa nu m-a deranjat deloc acest aspect, ba chiar am considerat vremea aceasta una buna de vizitare deoarece erau putini turisti.
Thien Mu Pagoda.
Parfum River.
Esplanada Nam Giao.
Dragonul singuratic.
Podul Thanh Toan
Cum se obtine orezul.
Da, batranica chiar fumeaza 😀
Mormantul Minh Mang
Mormantul Khai Dinh
Citadela
Poarta Sudica.
Trezoreria.
Cel mai nou templu reconstruit (imaginea de sus si imaginea de jos).
Poarta Vestica.