Unul dintre marile avantaje pe care le aduce tehnologia este simplitatea cu care poti avea acces la multe lucruri. Pentru calatori, pe langa simplitatea cu care te poti orienta si informa, tehnologia vine cu un concept ce remodeleaza unele industrii. Acesta este denumit sharing economy (economie colaborativa) si pe scurt, presupune folosirea in comun a unor resurse, fizice sau umane.
Probabil ca ai auzit sau folosit Airbnb si Uber. Ambele au la baza acest concept. In realitate multi au vazut in asta o afacere si ideea de a inchiria o camera libera sau a lua pe cineva in drum spre casa a cam disparut. In Airbnb sunt inca multi care inchirieaza o camera din propria locuinta. Uber, si celelalte similare, nu fac decat o forma de taximetrie bazata pe o aplicatie de telefon.
Cea mai simpla varianta de a merge cu un scuter
Dar sa revin la Vietnam, ca despre asta doream sa scriu. Aici popular nu este Uber, ci Grab. O aplicatie care face aproximativ aceleasi lucruri, dar fiind dezvoltata in Asia, a prins mai mult la public. Atat de mult incat o sa vezi reclame prin orase, ba chiar si mici standuri de unde sa faci o comanda daca nu ai aplicatia. Uber este si el prezent, dar foarte slab. Si cum esti in Vietnam, nu poti comanda doar masini. Aici ai optiunea de a comanda si un scuter.
Vazand nebunia din trafic, am stat ceva pe ganduri daca sa urc sau nu pe un scuter. Am mers mult pe jos, am luat un taxi cand a trebuit, dar ideea de scuter mi se parea putin cam riscanta. Faptul ca nu am vazut pe nimeni fara casca, si nu exagerez deloc cand spun asta, m-a facut sa prind un pic curaj.
Un scuter poti sa-l iei ca pe un taxi, de pe strada. In Thailanda, cei de pe scuter aveau veste, o legitimatie, un numar pe vesta si tarife in statiile unde stationau. In Vietnam, nu am vazut nici unul dintre lucrurile acestea la cei care faceau taxi-scuter. Totul se intampla la mica intelegere, iar cum in Vietnam negocierea este cheia succesului, depinde doar de tine cat vei plati.
Experienta mea cu Grab in Vietnam
Am refuzat scuterele-pirat si am apelat la Grab pentru a vedea cum este sa fii si in trafic, nu doar alergand la fiecare traversare de strada. Aplicatia este usor de folosit si o poti instala si de acasa, insa cand vei comanda vei avea nevoie de internet. Nu trebuie decat sa intri in Google Play sau Apple Store si sa o cauti dupa numele ei.
Activarea aplicatiei se face cu un numar de telefon. Eu l-am pus pe cel din Romania si l-a acceptat. A venit SMS-ul dupa cateva minute, dar e normal cand esti in afara tarii. Aveam si numar de Vietnam, dar mi-a fost mai usor sa-l pun pe cel din tara. Partea proasta a fost cand nu m-a gasit cel cu scuterul si m-a sunat. Costul apelului a fost mai mare decat cursa.
Pe Grab ai toate sansele sa intalnesti oameni care nu stiu engleza. De aceea iti recomand sa alegi un loc la o strada principala, intr-o zona cat mai vizibila. Nici pentru destinatie nu trebuie sa vorbesti, aplicatia iti accepta comanda doar dupa ce ii scrii si adresa sau locul unde vrei sa ajungi. Cel care m-a sunat stia vreo cateva cuvinte in engleza, dar ne-am gasit intr-un final.
Cursa a fost scurta, vreo 4 km. Dar a fost suficient sa simt agitatia din strada. Chiar daca nu a fost la ora de varf, coloanele lungi de scutere le gasesti oricand pe strazile mai mari. Probabil nu sunt toti de pe Grab la fel, insa cel cu care am mers era calm si retinut in traversarea intersectiilor fara semafor. Nu m-am simtit nicio clipa in nesiguranta. De altfel, nu am vazut niciun incident in calatoria in Vietnam. Cred ca s-au obisnuit in haosul acela si se descurca. Calatoria a costat 19000 VND, adica mai putin de 4 lei.
In Hanoi am folosit Grab pentru a pleca de la aeroport si a ma intoarce. Taxi-urile de la firmele fantoma erau multe si cereau 20-30$, la Grab era tarif fix de 262.000 VND (aproximativ 12$).