Tind sa cred ca in Vietnam este o disputa intre Ho Chi Minh City si Hanoi pe numarul de scutere din oras. Eu as zice ca Hanoi e mai aglomerat din acest punct de vedere. Pe langa asta, pare mult mai inghesuit si per total atmosfera e mai asiatica ca in sud, in Ho Chi Minh. Una peste alta, e un oras interesant pentru care merita alocate doua zile, chiar si una jumatate cat am stat eu a fost suficient.

Ce am vizitat interesant in Hanoi

Bataia de cap cu taxiurile de la aeroport am avut-o si aici. Cele doua firme, Vinasun si Mai Linh sunt si aici prezente, dar trebuie sa astepti la coada pana le vine randul la clienti. Cel putin la terminalul domestic, nu se putea sa aleg taxiul pe care-l doream. Iar la coada erau multe firme fantoma pe care toti le evitau. Dupa vreo 15 minute de asteptare, am apelat la Grab. Tot cu un Grab am si revenit la aeroport. Am scris aici despre Grab.

Cazare am avut-o tot in centru, chiar foarte aproape de lac. Doar ca aici atractiile principale nu mai sunt asa compacte ca in Ho Chi Minh si vizitarea pe jos chiar a fost solicitanta. Dupa un pranz cu ceva mancare traditionala, nu foarte atractiva, a urmat o cafea cu ou. Cafeaua insa a fost foarte buna si chiar o recomand la Giang Cafe. Ea se gaseste in mai multe locuri, dar acesta este considerat ca fiind cel mai bun loc. Cafeneau este bine ascunsa si la strada ii face concurenta una asemanatoare. Tot la cafenea am vazut prima data pasiunea pentru semnite si aruncarea pe jos a cojilor. Asta se intampla peste tot prin oras, iar unele locuri ofera seminte din partea casei.

Prima atractie vizitata a fost Tran Quoc Pagoda. Tinand cont de departarea ei, nu a fost cea mai buna alegere. M-a prin seara pe acolo si asa am vazut ca pe West Lake, pe care se afla si insulita cu pagoda, liliecii sunt cei care anima zona. Chiar daca zboara confuz, nu par periculosi 😀

Ziua urmatoare am inceput-o cu o plimbare in jurul Lacului Hoan Kiem. In centrul acestuia se afla simbolul orasului, Turnul Turtle. Sincer, ma asteptam sa fie mai impresionant. Din poze mi-l imaginam mai mare, mai impunator… dar nu mi s-a parut asa. Mi-am continuat plimbarea cu inchisoarea Hoa Lo sau Maison Centrale. Inchisoare a fost inchisa in anii 90. Conditiile de detentie erau inumane, ca alt cuvant mai grav nu imi vine in mine. Pe un spatiu pentru 600 de persoane erau tinute 2000, dar asta inainte de razboi. Dupa razboi, cateva sute de americani au fost capturati si tinuti aici. Din poze nu pareau ca o duceau prea rau, nu degeaba ei au alintat locul cu numele Hanoi Hilton.

Un loc foarte interesant mi s-a parut Templul Literaturii. Faptul ca aici am prins un fel de serbare scoala i-a dat locului o frumusete aparte. Copii as zice ca nu se comportau foarte diferit de serbarile din perioada comunista din Romania. Dar acesta este Vietnamul, o forma usor diferita de comunism. Chiar si ghidul din Hue dadea de inteles ca inca tara e una comunista.

Urmatoarea oprire, Mausoleul lui Ho Chi Minh. Dar pana la el am mai trecut pe la One Pillar Pagoda, o mica pagoda cocotata pe un pilon de cativa metri. Nu am intrat in mausoleu, doar m-am plimbat prin imensa piata din jur. Aici uiti complet ca esti in Vietnam la cat este de liniste. Tot atipic pentru Vietnam este si bulevardul Hoang Dieu. Foarte lat, cu multa verdeata si aparent seamana cu Kiseleff-ul din Bucuresti.

Ultima vizita a fost la Citadela. Am ajuns foarte aproape de ora de inchidere si e pacat ca am cam vizitat repede locul. E de stat vreo 2 ore cel putin, eu am avut mai putin de una. Fata de cea din Hue nu impresioneaza prin arhitectura si la fel e in proces de reconstructie. Am vizitat aici buncarul de comanda al armatei din perioada Razboiului din Vietnam.

A fost o calatorie scurta, dar cred ca inca o zi ar fi fost prea mult. Chiar nu cred ca ai ce face 3 zile in Hanoi, chiar si doua sunt putin cam intinse. Ca oras nu mi-a placut, e prea agitat, prea zgomotos. Mi s-a parut ca in Ho Chi Minh a fost mai relaxant si mai simplu de inteles pentru mine.

Giang Cafe.

Cafea cu ou.

West Lake.

Tran Quoc Pagoda.

Maison Centrale

Templul Literaturii

Prin oras


One Pillar Pagoda

Mausoleul lui Ho Chi Minh.

Piata din fata mausoleului.

Citadela

Bogdan

In copilarie ma plimbam printr-un atlas rutier in poloneza, iar din 2012 sunt calator cu jumatate de norma. Pana acum am vizitat peste 200 de orase din 55 de tari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *