Baletul, muzica clasica sau opera nu ar trebui sa lipseasca dintr-o calatorie in Rusia. In functie de preferinte, cel putin o zi de explorare ar trebui sa o inchei cu un eveniment cultural. Prefer orchestra in defavoarea celorlalte doua. Insa, in Rusia nu aveam cum sa ratez un spectacol de balet.
Cum am ales la ce spectacole merg
Pentru muzica clasica imi este mai simplu, deoarece imi place aproape orice tip de lucrare muzicala. Daca mai include si un Concert pentru pian, deja s-a simplificat alegerea. Pentru siguranta, verific in detaliu din ce este compus fiecare spectacol. Pe YouTube am gasit fragmente pentru orice simfonie, uneori chiar sub interpretarea orchestrei la care intentionam sa merg.
Atat in St. Petersburg, cat si in Moscova, ai mai multe locuri unde poti avea o experienta culturala inedita. Pentru balet, cele mai apreciate sunt Mariinsky si Mikhailovsky, in St. Petersburg. In Moscova fiind Bolshoi. Pentru muzica clasica, am cautat orchestrele apreciate si, mai apoi, unde pot fi ele ascultate. Asa am gasit St. Petersburg Philharmonic, Russian National Orchestra, Moscow State Philharmonic si Mariinsky Theatre Orchestra.
Cum era o calatorie de vizitare, nu prea puteam sa am pretentii la dirijori sau spectacole si a trebuit sa aleg ce se putea mai bine din cele disponibile. La balet, probabil cel mai cunoscut spectacol rusesc este Lacul Lebedelor, urmat de Spargatorul de Nuci. La orchestra, imi doream sa fie una dintre cele mai apreciate, dar vazand ca majoritatea au putine spectacole in acea perioada, am renuntat si m-am orientat spre locurile unde as putea merge. Asa am ajuns la St. Petersburg Philharmonia si Tchaikovsky Concert Hall, Moscova.
Cumpararea biletelor
Avand o lista scurta de posibilitati, a urmat alegerea spectacolelor si cumpararea biletelor. La balet, din fericire, am gasit Spargatorul de Nuci, la Mariinsky II. Aceasta era in sala noua a celebrului teatru. As fi vrut sa fie in cea veche, dar deja ceream prea mult. Asa am vazut si cum arata o sala in care s-au investit peste 500 milioane de euro. La Teatrul Bolshoi, tot pentru un spectacolul de balet am fost, Jewels fiind numele lui.
Pentru orchestra, a trebuit sa ma multumesc doar cu St. Petersburg Philharmonia, un spectacol sustinut de Tchaikovsky Symphony Orchestra, sub bagheta dirijorului Vladimir Fedoseyev.
Pentru bilete, cel mai simplu este sa le cumperi de pe siteul lor. La toate am gasit versiune in limba engleza si, chiar daca nu era complet tradus, a fost usor sa fac un cont si apoi sa rezerv spectacolul dorit. Tot pe siteurile lor vei gasi si programul complet pe luna in curs, iar pe spectacole principale cu multe luni in avans. Rezervarea cred ca o poti face cu 2-3 saptamani inainte. Bine, daca vrei locuri cat mai bune, ar fi bine sa rezervi cat mai devreme. Eu am rezervat cu 2 saptamani inainte si am gasit locuri la tot ce mi-am dorit.
Preturile sunt direct proportionale cu notorietatea spectacolului sau dirijorului. Pentru Tchaikovsky Symphony Orchestra am platit 2000 RUB (30 euro), biletul fiind in categoria cea mai scumpa. Cel mai ieftin parca era 500 RUB (7 euro). Pentru o vizibilitate buna, iti recomand un loc un zona centrala, randurile 1-20, locurile 6-29.
La balet, bilete sunt ceva mai scumpe, iar aici chiar este important unde vei sta, deoarece vizibilitatea intr-o sala mare este foarte redusa in zonele indepartate. Chiar si intr-o sala noua, ca cea a Teatrului Mariinsky, este dificil sa vezi din inele superioare. Preturile erau intre 2000 si 8000 RUB (120 euro). Pentru un loc in partea dreapta a zonei centrale am platit 5200 RUB (75 euro), randul 18, locul 5. M-am mai plimbat prin sala in pauze sa verific vizibilitatea si de sus. Sunt de parere ca la balet, pentru “un turist”, cel mai bine este sa fii in zona centrala, nu pe sus deoarece acolo vei avea o vizibilitate redusa.
Cele mai scumpe sunt la Teatrul Bolshoi. In cele 4 zile in care puteam merge erau doar doua spectacole, Jewels fiind in trei dintre zile. Cu 2 saptamani inainte, in zona centrala, mai erau doar cateva locuri. Preturile erau de 15.000 RUB (220 euro), iar cele mai mici erau de 5000 RUB, undeva pe la inelul superior.Din ce mai era liber, potrivite mi s-au parut locurile din etajul 2 de balcoane, iar pentru un loc aici am platit 7500 RUB (108 euro). Uitandu-ma pe la alte spectacole, cam pe aici sunt preturile mai tot timpul.
Tinuta la spectacole
Am avut o mare dilema cu ce sa ma imbrac. Nu puteam lua ca etalon Romania, unde vestimentatia este variata, dar nici Londra unde ajungeau multi turisti imbracati de plimbare. Ma asteptam sa fie turisti si aici, dar aveam o retinere sa merg imbracat „de plimbare”.
Am incercat sa aflu raspunsul de pe internet. M-am uitat chiar si la poze de la spectacole si nu m-am lamurit nici cu asta. Asa ca am decis sa merg imbracat smart-casual. Astfel de haine mi-ar fi fost cel mai usor sa le iau suplimentar si e si tinuta cu care nu prea dai gres niciodata la un eveniment.
A fost o decizie buna; cel putin la filarmonica nu am observat nicio persoana imbracata de oras. Multi erau eleganti, dar erau destui in blugi, camasa si pantofi, iar la doamne in bluze sau rochii simple. Cei mai multi turisti i-am vazut la Bolshoi. Unii pareau ca se pregatesc de urcat pe munte si asta nu arata deloc bine printre cei veniti foarte elegant. Aici, fata de Mariinsky, erau multe cupluri cu imbracaminte extravaganta.
Depinde doar de tine cum vrei sa te imbraci, cert este ca accesul nu iti va fi limitat de acest lucru. Tinand cont ca hainele de exterior raman la garderoba, cred ca nu e dificil sa porti, cel putin, o camasa (bluza).
Despre aplaudat si ajuns la timp
De vorbit in engleza nu prea ai sanse, decat cu alti turisti care, poate, stiu mai multe. Daca nu ai noroc sa fie vreun tinerel pe acolo, nu vei avea de la cine sa ceri detalii. Asa ca e bine sa nu te mire ca vei fi condus personal de multe ori, ca nici minime detalii cu stanga-dreapta nu iti pot oferi in engleza.
Incearca sa ajungi la timp, ca va dura sa iti gasesti locul si eventual sa iti lasi hainele la garderoba. Dar ca si in alte situatii, niciun spectacol la care am fost nu a inceput fara o intarziere de 10 minute. Insa, de apreciat ca, dupa ce a inceput, nu am mai vazut niciun intarziat cautandu-si locul. Au facut-o la pauza, cum este si firesc.
Cu aplauzele, stiam din Romania ca nu este normal sa aplauzi pana nu se intoarce dirijorul sau este destul de clar ca s-a incheiat una dintre parti. La un concert simfonic, in general, se face o pauza. La balet, aparent, sunt doua pauze. Insa, pana la aceste pauze, exista mai multe momente care au un asa zis final. Bine, nu prea se respecta asta si se aplauda cam dupa fiecare moment mai spectaculos. La balet, cel putin, se oprise si spectacolul cateva secunde, ca publicul nu se mai oprea din aplaudat.
Cum a fost?
Concertul de la St. Petersburg Philharmonia a fost la nivelul asteptarilor si mi-a parut rau ca nu am putut avea o astfel de experienta si in Moscova. Despre balet imi este mai greu sa ma pronunt. Spargatorul de Nuci, cel la care am fost, este un spectacol de top ce are o poveste interesanta si nu implica doar balet pur. Asta face ca publicul care-l poate consuma sa fie unul mai general. Asta cred ca este foarte important pentru cineva care nu este pasionat si merge pentru prima data la un astfel de spectacol. Jewels mi s-a parut un balet pur si doar cine consuma astfel de evenimente poate aprecia cu adevarat spectacolul.
Si am ajuns la partea amuzanta a experientei culturale din Rusia. Eram la filarmonica si se termina prima simfonie. Lumea incepe sa aplaude si, din reflex, dau si eu sa aplaud. Nu apuc sa imi ating bine palmele, ca simt o mana puternica care ma opreste sa fac asta. In aceeasi secunda de aur, cu coada ochiului, observ cum doamna de langa se apropie cu viteza sa imi spuna ceva. Trecuta fiind de a treia tinerete, nu imi era clar ce ar fi dorit de la mine. Mi-a soptit ceva in rusa si mi-a dat drumul la mana. In gandul meu, hai ca am scapat ieftin de data asta. Ce o fi zis doar ea stie, dar, dupa acest moment emotionant, am aplaudat doar cand si ea facea asta… preventiv, sa nu-i vina si alte idei.
Linkurile pentru program si bilete
https://www.mikhailovsky.ru/en/
http://www.philharmonia.spb.ru/en/
Toate experientele din Rusia
Rusia – Organizarea unei calatorii si costurile la care sa te astepti
O plimbare in imagini prin statiile de metrou din Moscova
O plimbare in imagini prin statiile de metrou din St. Petersburg
Moscova, o plimbare nocturna in imagini
Balet si muzica clasica in St. Petersburg si Moscova
Izmaylovo Kremlin si Moscova vazuta de la inaltime
Impresii din Moscova, Rusia – Partea 2 – Kremlin, Pushkin Caffe si GUM
Impresii din Moscova, Rusia – Intre traditional si modern – Partea 1
St. Petersburg, o plimbare nocturna in imagini
La pas prin gradinile si palatele complexului Peterhof – St. Petersburg, Rusia
Cum m-am ratacit prin Tsarskoe Selo, incercand sa-l vizitez – St. Petersburg, Rusia
St. Petersburg, Rusia – Hermitage si imprejurimile orasului
St. Petersburg, Rusia – Impresii dupa descoperirea orasului la pas