Update Octombrie 2018 – Intre timp cele 5 zile s-au prelungit si acum sunt 30 de zile fara viza, dar ramane conditia de a intra prin Aeroportul din Minsk.
Belarus a fost, pana in urma cu un an, (probabil) cea mai inaccesibila tara europeana din perspectiva turismului. Viza scumpa, hotelurile scumpe si pentru o perioada a fost nevoie si de o invitatie pentru care aproape “trebuia sa te rogi” sa o primesti. O varianta mai simpla era viza de tranzit, utila mai ales in situatia calatoriilor cu trenul.
Din fericire partea aceasta s-a simplificat putin. De la inceputul anului 2017 se permite accesul fara viza pentru o perioada de maxim 5 zile. De aceasta facilitate beneficiaza peste 80 de tari, printre ele si Romania. Informatia aceasta nu pare sa fi ajuns prea departe, dovada e numarul inca foarte mic de turisti. Probabil si reputatia tarii are un cuvant de spus, dar pentru turisti nu mi se pare un loc nesigur si tara este una interesanta.
Cum ajungi acolo
Pentru aceasta scutire de viza este obligatoriu sa ajungi, si sa pleci, prin Aeroportul din Minsk. Asta simplifica variantele de a ajunge in tara. Teoretic prin tarile vecine se pot incerca mai multe combinatii pe uscat (bus/tren). De altfel, cu un tren ma gandeam si eu sa parasesc tara.
Zboruri directe nu cred ca vom avea vreodata si variantele gasite de mine erau prin Kiev, Frankfurt sau Istanbul. Cum planul meu era Kiev si Belarus, prin Istanbul am gasit cel mai bun pret pentru acest mix.
Am zburat spre Istanbul, apoi Minsk, iar de aici in Kiev si apoi iar Istanbul, in drum spre casa. Un total de 5 zboruri, 4 cu Turkish Airlines si unul cu Belavia. Pretul a fost 350 euro, iar bilete le-am cumparat cu vreo 3 saptamani inainte de calatorie. Un zbor, tur-retur, din Bucuresti catre Minsk se invarte in general pe la 200 euro.
Ce vezi intr-o calatorie

Ca timp, cele 5 sunt suficiente sa vizitezi principalele atractii ale tarii. Probabil inca 2-3 zile ar fi binevenite, dar ar ajuta sa ai si o masina deoarece transportul public cere mult timp. Din ce se stie pe plan local, acesta perioada de 5 zile va fi extinsa la 10 din acest an, dar inca nu este stabilita o data exacta.
Eu am incercat sa folosesc la maxim timpul si sa ajung cat se poate de repede in Belarus, doar ca nu e simplu sa faci asta din Romania. Orice am incercat, tot dupa pranz ajungeam. La cazare am ales ca primele 3 nopti sa fie in Minsk, iar ultima in Brest.
Poti sta 3-4 zile in Minsk, nu cred ca te vei plictisi prea tare, dar iti recomand sa incerci sa ajunge la Castelele Mir si Nesvizh sau in Brest. Teoretic poti toate trei, dar posibil sa ti se para obositor.
Cum ajungi la castele si la Brest
La ambele castele se poate ajunge cu transportul public. Iti va trebui o zi plina cu trezit foarte devreme si intors tarziu, dar va fi posibil sa le vezi pe ambele in aceeasi zi la un cost mic. Detalii complete despre transportul public catre Mir gasesti in acest articol si ceva mai recent despre ajuns la ambele in acest topic din TripAdvisor.
Tururile in limba engleza vor fi limitate probabil tot timpul, iar alternativa va fi un tur privat sau o masina cu sofer. Eu am ales varianta a doua, impartind masina cu celalalt turist care vizita Belarus in acea perioada si dorea sa mearga la castele cat mai simplu. Serios, la principala agentie care organiza tururi in engleza doar doi am apelat sa vedem castelele.
La Brest e mai simplu. Poti merge cu tururi luuungi de o zi din Minsk sau lua trenul si organiza singur totul. Eu am preferat sa merg pentru o noapte in Brest si sa folosesc trenul, atat la dus cat si la intors. De aici mai simplu mi se parea sa ies prin Polonia, dar viza nu permitea asta si pentru una clasica nu aveam timp sa aplic.
Costul pentru un tur privat la castele mi l-au dat cei de la Minskholidays la 140 euro, pentru 1-2 persoane. Costul masinii cu sofer a fost de 80 euro, fiind 2 am platit cate 40 euro de fiecare. Un tur de grup costa 50 euro, iar in acesta suma intrau accesele la castele, ghidul si un pranz. Doar ca trebuie sa ai noroc sa se formeze un grup de limba engleza, altfel nu-ti ramane decat masina sau turul in limba rusa. Varianta de tur in rusa era in 2 dintre zile si mi-a fost propusa si mie.
Trenul Minsk – Brest si retur a costat 15 euro. L-am cumparat online de pe siteul cailor ferate din Belarus.
Ce ar trebui sa stii despre aceasta perioada de sedere fara viza
Update Octombrie 2018 – Intre timp cele 5 zile s-au prelungit si acum sunt 30 de zile fara viza, dar ramane conditia de a intra prin Aeroportul din Minsk.
Aceasta perioada de 5 zile pare ca a fost gandita special pentru a atrage turistii. In timp ce viza clasica costa 60 de euro, pentru aceaste 5nu se percepe vreo taxa, dar accesul are cateva limitari. Principale observatii referitoare la aceasta perioada fara viza sunt:
- Trebuie sa ai un pasaport valabil, nu se specifica cat dar probabil minim
5 zile😀 - Se aplica doar daca intri si iesi prin Aeroportul din Minsk.
- Nu este valabila daca intri din Rusia sau pleci spre Rusia, pentru ei sunt zboruri nationale in urma unui parteneriat dintre tari.
- Nu incerca sa intri cu trenul ca vei pierde timp inutil, nici din Rusia ca va trebuie sa te intorci.
- Cele
5 zilesunt calendaristice, nu scrie nicaieri ora intrarii incat sa se calculeze la minut. Cel mai eficient mi se pare sa ajungi miercuri seara si duminica sa iesi din tara. - Poti intra de mai multe ori intr-un an cu aceast format fara viza, doar sa nu depasesti 90 de zile in total.
Ce ai nevoie pentru a ti se permite accesul fara viza
- In primul rand, asigurare de calatorie valabila pe teritoriul Belarusului si care sa acopere minim 10.000 euro. Se poate lua si de acolo, nu stiu insa cat costa.
- Bilet de avion de iesire din tara si rezervari la hoteluri. Partea de cazare nu e asa stricta, la ale mele nu s-a mai uitat si un domn de la un ghiseu de langa a spus ca sta la prieteni si nu l-a intrebat mai mult.
- Sa prezinti dovada ca ai fonduri minime pentru toate zilele de sedere. Mai exact, 25 euro/zi (sau echivalent) in euro/USD/ruble. Pot fi in cash sau un extras de cont. Eu le aveam pe ambele, dar nu a fost interesat de niciuna si nici nu a luat vorba de acesti bani.
Bine de stiut
Citisem ca te intelegi greu cu cei de la vama deoarece nu vorbesc engleza. Surprinzator, dar la toate punctele unde puteai primi viza era personal tanar si care vorbea engleza.
Toata procedura de viza a fost rapida si simpla. Pentru mine, nu si pentru conationalul din fata mea. Acesta nu avea asigurare de calatorie si a prezentat cardul de sanatate din tara. Ofiterul s-a uitat la el, a incercat sa-l descifreze si l-a trimis sa cumpere o asigurare. Asa ca nu incerca asta ca nu merge!
Asigurarea mea a fost de la Generali, luata prin siteul lor. A venit in mare parte in romana, doar in punctele esentiale era scris si in engleza. A inteles cu greu despre ce-i vorba, dar a fost ok intr-un final.
Dupa ce treci de vama si iti iei bagajul, daca-l ai, poti merge sa-ti cumperi o cartela local cu pachet de internet, va fi foarte util sa te descurci. Magazinul operatorului MTS se afla la iesirea 5-6. Si aici te descurci bine in engleza, iar plata era posibila doar cu cardul.
Welcome to Belarus!
Cazare
Hotelurile din Minsk mi s-au parut a fi foarte diferite ca preturi. Probabil cele noi sunt foarte scumpe, iar cele vechi au preturi acceptabile. Eu am stat in Minsk la hotel Yubileiny si la Molodezhnaya, in Brest.
Cel din Minsk a fost un hotel surprinzator de bun. Luasem camera dubla, dar mi-au facut upgrate la o camera king, cea mai buna a lor. Iar asta a insemnat un mic studio la etajul 12 cu priveliste spre rau si parc. Ca localizare e la vreo 15 minute de mers de punctul zero al orasului si implicit majoritatea locurilor pe care le vei vizita.
In Brest am vrut sa fie aproape de gara deoarece intoarcerea in Minsk avea sa fie la ora 6 dimineata. Cel mai potrivit mi s-a parut Molodezhnaya. Hotelul e intr-o cladire veche, iar camera a fost ok. Nimic special, dar tinand cont de pret a fost ce trebuie. Din poze parea mai bine, dar alternativele mai bune erau departe de gara.
Ca preturi, o medie de 50 euro/noapte e usor de obtinut pentru o camera dubla. Cea single nu avea preturi cu mult mai mici, din acest motiv am luat camera dubla.
Mancarea

Atat in Minsk, cat si in Brest va fi usor sa gasesti un loc unde sa primesti meniul in engleza. De asemenea, cel putin un chelner va sti sa vorbeasca engleza minimal. Am mancat cei drept in locuri populare si probabil si cu preturi peste medie. Cel putin in Brest, am mancat la Jules Verne, un loc considerat scump. Am platit vreo 20 de euro pentru o masa cu fructe de mare si peste… ceea ce nu e chiar scump.
Mancarea a fost foarte buna peste tot. Nu toata pe gustul meu, dar nu am murit de foame! La modul general preturile as zice ca se apropie de cele din Romania din marile orase. O supa si un fel principal au fost cam peste tot in jur de 15 euro. Apa sau cafeaua in medie 1.5 euro, iar o bere 1.5 – 2 euro.
Un buget zilnic pentru toate cheltuielile se va apropia de 40 euro (persoana).
Internet si bani

Am scris mai mai sus de internet. Iti recomand sa-ti cumperi un SIM din aeroport. Aici doar compania MTS am vazut-o prezenta. Pretul a fost de 14 ruble (6 euro) pentru SIM si planul de 2GB. Pentru cele 5 zile a fost suficient acest pachet. Acoperirea a fost buna, unde era sa fie semnal era 3G sau 4G. In multe zone nu era semnal de niciun fel. Tarifele de roaming de la Vodafone m-au facut sa rad. La 17.85 euro/MB nici nu cred ca vrei sa te conectezi la email.
Despre bani pot doar sa-ti recomand sa nu scoti multi din ATM sau sa schimbi. Eu am scos 250 ruble (bioloruse) din aeroport si dupa inca 200. Nu a fost prea inspirat si am platit si cazarea din Brest, am mancat la un loc scump si tot nu i-am cheltuit pe toti. Speram ca o sa-i cheltui in aeroport, dar nici acolo nu am avut succes ca nu era mai nimic pe care sa dai banii.
Se poate plati cu cardul in multe locuri si cred ca primii bani, daca ma organizam mai bine, ar fi fost suficienti. A trebuit sa platesc soferul cash si asta m-a incurcat putin.
Alte costuri
Am testat putin si transportul public din Minsk. Insa, mai mult am folosit Uber-ul. La acesta am platit in medie 1.5-3 euro per calatorie, am dedus ca ar fi o rubla per km. O calatorie cu metroul costa 0.6 ruble. Oricum, toate aceste costuri de transport sunt neseminficative si pot intra la acel cost de cheltuieli de mai sus. Cost ceva mai mare si demn de mentionat a avut transportul de la si catre aeroport. Am platit pentru amandoua in jur de 60 ruble (24 euro).
Accesul la castele si la muzeul aflat in Fortareata Brest au insemnat in total vreo 15 euro. In alte muzee nu am intrat.
Totalul costurilor, ca o concluzie
Cele trei costuri principale, cazare, zbor si cheltuiala de zi cu se invart toate in jurul acelorasi valori. Acestea vor fi in jur de 600 euro. Lor li se adauga transportul catre castele, Brest si transportul de la aeroport, in jur de 100 euro. De mentionat ca aceste costuri sunt pentru o persoana.
Pentru doua persoane, cred ca un cost aproape de realitate se poate obtine fara prea mare optimizare pe la 1000 euro.
Utile de stiut inainte de o calatorie in Belarus
Update Octombrie 2018 – Intre timp cele 5 zile s-au prelungit si acum sunt 30 de zile fara viza, dar ramane conditia de a intra prin Aeroportul din Minsk.
- Moneda locala este rubla belorusa. Prescurtarea ei este BYR, pentru valorile inainte de taierea zerourilor si BYN pentru denominare. La momentul vizitei o rubla era era in jur de 1.94 lei sau 0.42 euro.
- Diviziunea ei este kapeyka. Preturile sunt scris in multe locuri ca X ruble Y kapeyka. Bine, in varianta prescurtata. La inceput era confuz ca nu intelegeam care-i pretul.
- Pentru o calatorie de maxim
5 zile, inceputa si terminata prin Aeroportul Minsk nu ai nevoie de viza. Detalii complete mai sus. - Rusa si belorusa sunt libile oficiale. Au ceva diferente, dar tot rusa ramane pentru nevorbitori. Engleza e vorbita minimal in locurile importante, dar in mare parte nu se vorbeste engleza.
- Rar vei gasi traduceri in engleza, dar te salveaza Google Translate.
- Poti simplifica deplasarea in Minsk folosind Uber. Asa nu trebuie sa vorbesti sau sa te faci inteles.
- M-am plimbat si dupa lasarea serii cand sunt mai putini oameni pe strada si mi s-a parut un oras sigur.
- Se fumeaza foarte mult si multi cer tigari. Daca te opreste cineva pe strada sunt sanse sa fie pentru asta sau… sa-l ajuti cu bani sa ajunga cine stie pe unde. Am vazut asta foarte des si mi s-a intamplat si mie de vreo cateva ori.
Comentarii
5 ComentariiSilviu
Nov 22, 2018Satul de perfectiunea vestica, am pus Minsk-ul pe agenda “must to see”. SUnt un fotograf pasionat de mijloacele de transport (trenuri, tramvaie, etc). Exista probleme privind fotografierea pe domeniul public?
Bogdan
Nov 22, 2018Nu stiu cum e la metrou, dar pe srada nu am simtit vreo reticienta a cuiva sa fie pozat sau ceva de genul. Am facut poze ca si cum eram oriunde in Europa.
Florin
Oct 29, 2019Salut.
Nu ma edific prea bine la fraza asta. ,,Nu este valabila daca intri din Rusia sau pleci spre Rusia, pentru ei sunt zboruri nationale in urma unui parteneriat dintre tari,,
Ideea e ca o sa intru cu avionul din Varsovia si o sa plec spre Rusia (am viza de Rusia) tot cu avionul.
Pentru ca plec spre Rusia o sa fiu nevoit sa plaesc viza sau fiind considerat zbor intern nu mai ma intreaba nimeni de viza.
Ms
Florin
Oct 29, 2019M-am edificat. Pentru ca plec spre Rusia imi trebuie viza de la ambasada. Adica 60 euro. Deci sar peste Belarus. Ms
Bogdan
Oct 29, 2019Exact! Ai nevoie de viza de ambasada, nu poti profita de cea gratuita primita pe aeroport.