Brest era prima recomandare de oras pe care sa-l vezi in afara de Minsk. Nu auzisem de el inainte sa vad ce vizitez in Belarus. Poate daca mi-ar fi placut istoria as fi retinut numele lui deoarece a avut o importanta istorica insemnata. In prezent, este cel mai important punct de legatura cu Polonia. Din punct de vedere turistic, Fortareata Brest este cea care atrage turistii in acest colt de tara.
Cum ajungi in Brest, din Minsk
Distanta dintre cele doua orase este de 328 km. Fiind pe o importanta axa comericala, orasele sunt legate cu autostrada, dar si prin calea ferata. Din ce am gasit, exista chiar si tururi de o zi din Minsk. Doar ca la o astfel de distanta e un tur lung cu 7-8 ore in bus. Nici cu o masina privata nu e prea diferit, tot obositor mi se pare pentru o zi.
Eu am ales varianta trenului si ramas peste noapte in Brest. Cum nu ma asteptam sa ma pot descurca in gara, am cumparat biletele online. Siteul cailor ferate din Belarus este acesta, iar biletele online se pot cumpara de aici. Au limba engleza si e usor sa te descurci. Trebuie doar sa-ti faci un cont de utilizator inainte de a cumpara biletele.
In gara din Minsk nu-ti ramane decat sa identifici panoul de plecari si sa cauti numarului trenului. Daca ai rabdare o sa apara si tabela cu litere romane. Capul tabelei nu e tradus si nu-ti ramane decat sa presupui care-i linia. Oricum, nu sunt multe numere si le vei deduce care si cum sunt. Daca la tabela e ceva mai greu, de ajuns la linie este mai simplu… din fericire. Traseul spre linii si peroanele sunt insotite si de indicatoare in engleza. Pe langa asta, mai sunt si unele ecrane in engleza.
In Brest gara are doua parti, probabil datorita schimbarii rotilor de la standardul rusesc, la cel european. Partea de sosiri in gara este cea de Varsovia, deoarece unele pleaca mai departe in aceasta directie. Cea de plecare din Brest este Moscova. Indicatoarele sunt simplu de urmarit daca nu esti in criza de timp, la fel, unele sunt traduse. Daca gasesti un panou, pe el va fi trecuta destinatia trenului, numarul si linia + partea. Spre Moscova este prescurtat cu M, spre Varsovia cu W.
Nu mi s-a parut foarte complicat sa ma descurc, dar este important sa ajungi la tren cu cel putin 15 minute inainte, sa ai timp sa gasesti trenul. Cel putin in Brest am alergat putin ca nu intelegeam indicatoarele.
Ce vizitezi in Brest
Fortareata Brest este cea care atrage turistii, dupa numaratoarea autoritatilor au fost peste 21 de milioane doar in Muzeu, in contextul in care in fortareata se intra gratuit si nu exista vreo evidenta. In fine, daca ei zic ca au avut o medie de peste un milion de turusti pe an, asa o fi.
Orasul Brest este considerat ca fiind cel mai vechi din Belarus. Primele mentiuni ale lui apar in sec XI. In 1795, orasul a fost cedat Imperiului Rus. Pe atunci era cunoscut ca Brest-Litovsk. Avand o pozitie geografica si strategica buna, s-a decis construirea unei fortarete pentru apararea partii vestice a Imperiului.
Orasul a fost mutat unde se afla si astazi si in locul lui a fost construita Fortareata Brest. A avut mai multe faze, iar ultima a fost finalizata inaintea Primului Razboi Mondial. Cand trupele austro-germane au avansat, rusii au decis sa abandoneze fortareata si orasul. Germanii si-au stabilit ulterior aici “sediul general” pentru Frontul Estic. Tot aici, in 1918, s-a semnat tratatul prin care Rusia se retragea din Primul Razboi Mondial.
Dupa razboi, polonezii au incercat sa ocupe bucati din Belarus, Lituania si Ucraina. Dupa mai multe lupte s-a ajuns la o intelegere si Polonia a ramas cu parti din Ucraina si Belarus. Astfel, fortareata din Brest a ajuns sa fie a armatei din Polonia.
In al Doilea Razboi Mondial, fortareata iar a devenit camp de lupta. Primele lupte ale Operatiunii Barbarossa aici au avut loc, iar Armata Rosie a tinut piept cateva zile Wehrmacht-ului. Intr-un final, nazistii au fost cei care au invins.
Ce este astazi de vazut?
As zice eu ca nu prea multe, dar suficiente cat sa merite o vizita. Complexul de astazi este in principal un memorial care comemoreaza victimele celui de-al Doilea Razboi Mondial. O parte dintre cazarmele fortaretii sunt inca in picioare si gazduiesc cateva muzee, dar nu am idee de ce la momentul vizitei nu pareau sa se viziteze vreo unul dintre ele. Doar cel principal, Muzeul Apararii Brestului, era deschis.
Pe langa cazarme, din vechea fortareata mai este in picioare Poarta Kholm. A doua poarta, Terespol, are si ea ceva din forma initiala… dar se afla intr-o stare avansata de degradare si nu pare ca ar urma vreo consolidare. Complexul gazduieste si cateva constructii noi: Intrarea principala in forma de stea, Valour (Curaj), o statuie gicantica care infatiseaza un soldat; un Obelisk si o statie ceva mai mica, numita Zhazhda (sete).
Nu eram convins daca sa intru sau nu in Muzeul Apararii Brestului. Nu ma asteptam sa fie ceva in engleza, dar am zis sa incerc. Doar cateva panouri cu ce e in acea sala erau si in engleza, in rest nimic. Muzeul insa merita o vizita chiar si asa. Mi s-a parut bine structurat si interesant ca obiecte si detalii.
In afara Fortaretii nu mai e mare lucru de vazut. Am iesit prin poarta nordica si m-am dus pana la celalalte ziduri, dar nu a fost nimic de vazut. Ca timp, vreo 2-3 ore sunt suficiente sa vezi Fortareata, Muzeul si sa mananci o inghetata sau sa bei o bere, aceasta din urma la iesire.
Orasul?
Pai de la Fortareata aveam mari asteptari, cred ca prea mari, dar orasul a fost cel care m-a impresionat mai mult. Nu are nimic special, dar m-a atras prin simplitatea lui. Strazi largi, iarasi multe spatii verzi si un aer de oras relaxant, departe de agitatia din capitala. Bine, atat cat se poate numi agitatie in Belarus.
De mentionat aici si cina avuta la Jules Vernes. Probabil e cel mai scump loc unde poti manca in Brest, insa a meritat. Am platit vreo 25 euro pentru o supa de fructe de mare si un peste facut intr-o crusta. Au fost pur si simplu wow, aveam impresia ca ma aflu intr-un oras cu iesire la mare.
Poze din oras
Cina la Jules Vernes
Comentarii
1 comentariuDan
Aug 12, 2018Salutare,
Brest-ul este unul din orasele importante ale estului, pe cat de mic, pe atat de mult incarcat cu simbolistica.
1595-Uniunea de la Brest, adica credincioșii ortodocși ruteni ( ucraineni și belaruși) se unesc religios, cu biserica apusului. Din acel moment, râul Bug, care la Brest primește pe partea dreaptă, apele afluentului Muhaveț, devine frontiera cultural-religioasă, dintre creștinismul apusean și cel oriental, pentru această parte a Europei Centrale. Din acel moment, elita ucraineana ramane dezbinată între două biserici-o diviziune care este încă vizibilă și se manifestă pregnant, în Ucraina de astăzi. (prin razboi)
Martie, 1918-Tratatul de la Brest-Litovsk-multe tari est europene isi cuceresc (pentru putin timp) independenta.
Drumuri Bune!