Belgia a fost una dintre primele tari in care am calatorit. Era a doua calatorie si alesesem sa vizitez Londra, Paris si Bruxelles. Alegerea a fost facuta datorita zborurilor pe care le puteam avea din Bucuresti si trenurilor rapide dintre ele. Am scris din amintiri despre acea calatorie in acest articol.
Londra aproape ca a devenit o traditie sa o revad la cel putin doi ani. Parisul il vizitasem in vara trecuta si mi-a schimbat parerea proasta pe care o aveam despre oras. Mai ramasese pe lista Bruxelles. Bine, in Belgia mai ajunsesem si anul trecut in drum spre Luxemburg, dar nu vizitasem decat Liege. As putea spune ca am vizitat si autostrazile tinand cont cat de aglomerate au fost si cat timp am petrecut in trafic.
Cat am stat si cum mi-am organizat timpul
Belgia este o tara de weekend prelungit, nu doar capitala sau vreun alt oras. O varianta de top 3 orase ocupa 3 zile pline. In acestea poti vizita Bruxelles, Gent si Bruges. Toate cate o zi, iar timpul ramas il poti petrece in Bruxelles pentru a vedea ce nu vei acoperi intr-o zi. O a patra zi ar fi pentru Liege si/sau Antwerpen.
Imi facusem o lista cu ce as putea vizita ca si cum ar fi fost prima data. Prea multe lucruri noi nu ar fi fost de vazut, dar vreo cateva le sarisem in vizita anterioara. Pe langa acestea as fi putut adauga si vreun muzeu deoarece nu vizitasem niciunul.
Cele 3 zile pline le-am impartit intre Brusseles, Gent si Bruges. Prima zi in Brusseles, iar in dimineata urmatoarelor zile am vizitat tot capitala. Abia pe la 12 am pornit spre Gent, respectiv Bruges.
Impresii din Bruxelles
Nu imi plac zborurile inainte de ora 9, dar spre Bruxelles chiar nu ai de ales altceva la zborurile low-cost. Partea buna este ca la cel tarziu 10 esti in centrul orasului. Ceea ce iti ofera o zi plina de plimbare, dar va deveni obositor pe finalul zilei. Bus-ul de la Charleroi te va lasa in Brusseles Midi (Sud) si de aici pana in centru mai ai de mers vreo 20 de minute. Fiind atat de devreme am mers pe jos in cautarea unei cafenele si a unui nou mic dejun, primul fusese in Otopeni.
Drumul mi-a amintit ce nu mi-a placut data trecuta. Cu greu gasesti o cafenea traditional frantuzeasca sau non-halal. Asta ca sa scriu dragut ca nu voiam la arabi. Nu ca as avea ceva cu ei, dar data trecuta nu imi placusera serviciile sau cafeaua si in locurile acestea arabii sunt majoritari si parea ca sunt un intrus. Poate o fi altfel acum, dar nu am vrut sa reincerc.
Atractiile in mare parte sunt in jurul Grand Palace si se pot vizita la pas. Venind din sud, prima data m-am oprit la cel din intai om al orasului. Nu, nu primarul, ci Manneken Pis. Daca in trecut il prinsesem imbracat, acum saracutul era gol. Am continuat plimbarea spre Grand Palace. Aici fiind mai multe cladiri reprezentative ale orasului. Daca ai ajuns pana aici, nu uita sa atingi statuia Everard t’Serclaes ca iti va purta noroc… sau cel putin asa se spune.
Am continuat cu galeriile Galeries Royales Saint-Hubert si m-am indreptat spre varianta feminina a lui Manneken, Jeanneke pe numele ei. Citisem ca nu e la fel de populara insa cu greu am ajuns la rand sa-i fac o poza. Straduta ingusta era plina de turisti dornici sa admire fetita in plina actiune. Daca ti s-a facut pofta de o bere, pe acceasi straduta se aflu Delirium Cafe, probabil cel mai popular bar din Bruxelles. Aici poti gasi peste 2000 de beri. Cel putin asa spunea un ghid ce era in fata barului cu un grup de turisti. Era prea dimineata pentru bere, asa ca nu pot confirma aceasta informatie. Cautand dupa informatii despre loc am citit ca a intrat in 2004 in Cartea Recordurilor pentru cea mai variata gama de beri. Pe atunci avea 2000 de sortimente.
Ca sa inchid triunghiul celor care fac pipi, am trecut si pe la Zinneke Pis, catelul celor doi copii. Prin zona se afla si biserica Saint Catherine. Mergand la ea am gasit un loc perfect pentru pranz. Se afla in piata din fata catedralei si ofera peste si fructe de mare gadite direct in fata ta. Asta mi-a amintit putin de Spania. Mancarea a fost fost buna, dar pana sa observ eu au umplut crevetii si pestele cu verdeturi. Locul se numeste Mer du Nord.
Train World
Am traversat iar toata partea centrala pentru a ajunge la Parc de Bruxelles. Pana acolo am trecut prin gradina Mont des Arts si am admirat la capatul ei Palatul Regal. Inainte de palat, daca esti pasionat de muzica, ar trebui sa faci o vizita MIM-ului ( Musical Instruments Museum). Eu nu am intrat aici ci, dupa o plimbare prin parc, am luat tram-ul spre Train World, un muzeu dedicat trenurilor. Am ajuns aproape pe finalul programului, dar acea ora avuta la dispozitie a fost suficienta sa ma plimb peste tot. E un muzeu modern ca organizare si decor, dar foarte bogat in obiecte care au stat la baza trenurilor de astazi. Cele din Vestul Europei, nu din Est ca prin partea aceasta noi avem un muzeu in aer liber… sau miscare?
Mini-Europe
In dimineata zilei urmatoare am trecut pe la Atomium si Mini-Europe. Nu am intrat nici de aceasta data in Atomium deoarece tocmai ce ajunsesera cateva autocare cu turisti si coada era prea lunga. Am mers in schimb la Mini-Europe. Desi credeam ca e un loc potrivit pentru cei mici, a fost o experienta foarte placuta sa descopar Europa in miniatura. Cu aceasta ocazie am aflat de cateva castele foarte interesante pe care sper sa le vad in viitorul apropiat.
Parc du Cinquantenaire si Le Berlaymont
A treia zi am inceput-o cu Parcul Jubileului (Parc du Cinquantenaire) si cladirea Comisiei Europene (Le Berlaymont). In parc se mai afla si doua muzee, dar ar fi cerut ceva timp si Brugeul ma astepta. Comisia nu se poate vizita, dar merita sa treci pe acolo sa vezi unde se iau decizii importante pentru Uniunea Europeana.
A La Mort Subit
Marea dezamagire a calatoriei a fost mancarea. Obisnuit sa mananc cand mi se face foame, nu am avut noroc sa gasesc si locuri interesante deschise atunci sau care sa aiba loc pentru o persoana. La un restaurant erau cateva mese libere, dar numai nu mi-a zis ca ma refuza ca sunt singur. Asta in contextul in care mai era maxim o ora jumate pana sa se inchida. In fine, foarte dezamagit cu mancarea, dar multumit de bere.
In cautarea unui loc sa mananc am ajuns intr-un final la A La Mort Subit. As putea descrie locul ca fiind unul clasic pentru un bar belgian, dar decorul sau il face deosebit. In descrierea din meniu se lauda ca ar fi cel original din 1928, locul avand o traditie de patru generatii. Oricum ar fi, locul este impresionant si berea este buna. Ideal e sa nu fie nevoie sa mananci ceva ca la acest capitol nu stau bine.
Cateva cuvinte despre costuri
Bilete de avion vei gasi tot timpul la preturi foarte mici. Pe Aeroportul Charleroi (Brussels South) zboara WizzAir si Ryanair, iar pe cel apropiat de oras, Zaventem, zboara BlueAir si Tarom. Pe cel din Charleroi frecvent sunt preturi pana in 20 de euro. Insa partea ieftin aici se termina si cel mai probabil transferul spre oras va fi mai scump decat zborul. Desi cei de la flibco, compania care ofera transfer spre oras, se lauda cu preturi de 5 euro/sens, eu mai ieftin de 14 euro/sens nu am gasit.
Hotelurile optime au preturi pe masura. Cele ok din zona centrala costa in medie pe la 100 euro/noapte la 3*, dar prea multe optiuni nu vei avea la pretul acesta. Eu am stat la Hotel Bloom, 4*, situat la vreo 20 de minute de mers de Grand Place, langa el avand statie de metrou si de tram. O alegere perfecta si conditiile chiar au fost potrivite pentru 4*.
Scriam mai sus ca a fost o dezamagire partea de mancare, dar chiar si asa nu am platit foarte putin pentru ceva modest. Nicio masa nu a costat mai putin de 15 euro, iar micul dejun 8-12 euro. Daca gasesti un hotel care are mic dejun inclus, iti recomand sa profiti de asta. Un croissant si o cafea, la o asa zisa oferta, a fost 5 euro. Costul mediu per zi a fost de 65 euro, pentru doua mese, mic dejun si vreo cateva cafele si beri.
Deloc de neglijat este si costul transportului in comun sau spre celelalte orase. Trenul spre Gent a costat 20 euro, iar spre Bruges, 28 euro. Ambele fiind tur-retur. Pe langa acestea, eu am mai folosit tram-ul si metroul, costand aproape 15 euro pentru 6 calatorii.
In concluzie, mare atentie la ofertele spre Belgia. Acele bilete de avion de pana in 50 euro, pentru un cuplu, se pot transforma intr-un cost total de 800-900 euro pentru un simplu weekend (2 persoane).