Nu de putine ori cand discutam cu prietenii despre teatru aparea si intrebarea, Ai vazut Faust?. Am tot zis “Nu!” vreo trei ani si anul trecut eram foarte aproape sa ajung. Dar fiind o piesa de teatru foarte apreciata, biletele de multe ori se vand cu saptamani inainte. Anul acesta a fost cu noroc si la inceput de septembrie am reusit sa ajung la Faust!
Faust, in regia lui Silviu Purcarete, se joaca in Sibiu intr-o fosta hala industriala. Spatiul a fost reconvertit pentru a raspunde cat mai bine nevoilor unui astfel de spectacol. Initial aveam impresia ca e o sala dedicata pentru Faust, dar am citit ca aici se juca si alte piese. Regizorul Silviu Purcarete mai pune in scena cateva piese complexe, iar unele tot in spatii neconventionale se joaca.
Nu stiu cum as putea descrie ce impresie mi-a lasat Faust, dar cu siguranta este cel mai bun lucru pe care l-am vazut realizat in Romania ultimilor ani. Nu este doar o piesa de teatru foarte buna, este un spectacol fenomenal bogat in decoruri si detalii. Si nu in ultimul rand, actori. Pe scena ajung peste 120 de persoane. Imi doresc sa-l mai vad cel putin o data deoarece e prea complex sa ma multumesc cu o singura vizionare.
Rasnov, Fagaras si Viscri
Pana la Sibiu varianta rapida ar fi fost pe autostrada A1 sau A3 + A13, dar mai e de lucru la ele… vreo 30 de ani. Ramas fara optiuni am ales traditionalul DN 1. Din calatoriile anterioare imi ramasese vreo cateva de vizitat si acum eram o varianta perfecta, mai ales ca in Sibiu mai fusesem recent si nu imi doream sa revad ceva.
Pentru varianta spre Sibiu mi-am luat in calcul ca ma voi opri la Cetatea Rasnov, Cetatea Fagaras si la Palatul Brukenthal din Avrig. Pe hartie totul e posibil, dar imprevizibila Valea Prahovei poate oricand schimba planurile. Oricum, nu ma asteptam sa le vad pe toate trei, dar speram la doua dintre ele. Pentru intoarcerea de la Sibiu imi planificasem, pe langa ce ramane din ziua anterioara, satul Viscri, Cetatea Rupea si daca am timp Feldioara si Prejmer.
La dus am reusit doar Rasnov, iar la intoarcere m-am oprit la Fagaras si Viscri. De la Viscri am plecat cand a inceput furtuna. La Rupea abia se mai vedea cetatea la cat de tare ploua. Din fericire nu se vor muta sau inchide, asa ca e timp in viitorul apropiat si de ele.
Cetatea Rasnov
Numele cetatii imi suna foarte popular si aveam mari asteptari de la ea. Am pornit spre intrarea din drumul 1E. Pe bucata acesta sa fi vrut sa las masina undeva si nu aveam loc. Masinile erau parcate peste tot, abia mai incapeau doua masini pe drum. In mare parte problema era din cauza celor veniti la Dino Parc. Cred ca primele locuri pe margine erau undeva la 2-3 km de intrarea in Dino.
Am revenit in centru ca imi amintisem ca se poate urca si cu un furnicular. Piata centrala a fost renovata recent si sub ea s-a facut o parcare. Nu m-a suprins ca din cele vreo 100 de locuri erau ocupate doar cateva. Se poate parca gratuit, ceea ce e atipic pentru o astfel de parcare. Probabil a fost facuta din fonduri locale sau europene si nu intereseaza pe nimeni sa faca profit.
Furnicularul este simplu si doar cu o singura cabina, ceea ce face ca intervalul dintre curse sa fie mai lung. Ca program e la intervale de 10 minute. Are o capacitate de 800 de persoane pe zi, dar probabil e suficient pentru nevoile cetatii. Pe langa asta, costul de 12 lei (tur/retur) cred ca sperie putin.
Cetatea m-a dezamagit. Zidurile ei exterioare sunt impunatoare si cetatea se vede bine pe deal. In interior insa e un fel de bazar printre ruine. Am inteles ideea de suveniruri in vechile camere ale cetatii, dar cam asta e tot ce e important in interior. Doar privelistea cu Rasnovul m-a impresionat. Poate va veni o vreme cat cetatea va intra intr-un amplu proces de consolidare, ca in acest moment nu ofera aproape nimic.
Cetatea Fagaras
Am adaugat cetatea pe lista deoarece imi era in drum. In timp ce Castelul Corvinilor apare constant in recomandari, despre Fagaras nu citisem nimic si mai mult de o imagine generala de exterior nu vazusem. Pretul biletului a fost de 15 lei, un pret cam mare pentru Romania, dar corect pentru ce ofera.
M-am plimbat in jurul cetatii, am urcat la punctele de observare si dupa am intrat in interior. La parter se pot vizita 3 dintre cele 4 turnuri. Unul dintre turnuri a fost temnita si in jurul lui sunt salile de tortura. Sunt si cateva obiecte expuse care au fost folosite la tortura.
La etajul 1 cetatea gazduieste Muzeul Tarii Fagarasului. Acesta este foarte bogat in colectii si probabil interesant pentru pasionatii de istorie. Mi-a atras atentia Sala Tronului, aflata la etajul 2. Aceasta a fost redeschisa anul trecut si chiar daca are doar mobilier nou, arata impresionant. A fost o oprire inspirata si cetatea, chiar daca mai are portiuni de restaurat, are multe de oferit si acum.
Viscri
Am lasat Fagarasul in urma si am pornit spre Viscri. Am ales varianta prin Lovnic – Dacia. Nu ma asteptam sa fie drumul prea bun si nici nu a fost. De la Dacia la Viscri e sub orice critica, un drum de piatra bogat in denivelari si gauri. La Viscri mai poti ajunge prin Bunesti, dar am citit recent ca nici acesta nu este altfel si tot prin Dacia e mai bine, daca se poate spune asa ceva. Eu ma amuzam pe seama drumului ca probail cei din administratie au crezut ca e si el in patrimoniul UNESCO si din acest motiv trebuie pastrat asa.
La Viscri am lasat masina in strada principala unde mai erau si altele. De acolo am pornit pe jos spre Biserica Fortificata. Citisem de satuc ca este in patrimoniul UNESCO si aveam ceva asteptari. Faptul ca printul Charles si-a luat o casuta aici, a ridicat si mai mult celebritatea locului. Dar cam atat, mai departe tine de comunitatea locala sa ridice satul si sa-l pastreze atractiv.
Realitatea insa este putin cam dezamagitoare. Biserica este impresionanta, dar consolidarile sunt mai mult decat necesare. In unele locuri nici nu ar trebui permis accesul, mai ales al copiilor, deoarece nu mi se pare ca ar exista minime conditii de siguranta. In rest, satucul arata simplut si nu mi-a atras nimic atentia cat sa zic, wow! Am mai vazut altele prin Transilvania cu casute similare si chiar si drumul pana aici ofera locuri apropiate ca frumusete. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa mergi la Viscri.
Prin satuc au rasarit diverse pensiuni sau locuri unde sa mananci ceva traditional. Eu am fost la Viscri 32 (Viscri Barn), un loc deschis recent si probabil singurul care se ridica la nivelul locului in care se afla. Despre pensiuni am citit si de bine, dar va trebui sa revin sa ma conving.
Biserica Fortificata, Viscri
Prin satuc (Viscri)