Pana la inceputul anului trecut, vizitasem foarte putin din Romania. In cativa ani, dintre destinatiile importante, am vazut Cluj, Sibiu, Brasov, Sinaia si Delta Dunarii. As mai putea adauga si ceva din zona Moldovei, dar asta era plimbare lejera deoarece eram in Iasi. Nici dupa mutarea in Bucuresti nu s-au schimbat prea mult calatoriile in tara. Mai repede ajungi in Paris cu avionul, decat la Brasov cu trenul… si asta e una dintre rutele rapide ale CFR-ului.
In Romania, daca nu esti sofer, este aproape imposibil sa calatoresti. Nu ca daca alegi varianta de masina personala castigi foarte mult. Iti ofera flexibilitate, dar multe locuri sunt dificil de vizitat si cer timp. Oricum, fata de tren sau bus, se diversifica locurile pe care le poti vizita intr-un weekend.
3 zile prin centrul tarii sau cu ce poti incepe sa vezi Romania
Sa vezi multe locuri din afara tarii si sa nu treci prin Transfagarasan este putin rusinos. Dar imediat ce am devenit sofer, si s-a deschis drumul, am “rezolvat aceasta situatie”. Pana sa se deschida, mai facusem o vizita prin centrul tarii si vazusem Castelul Corvinilor, Alba Iulia, Salina Turda si Sighisoara, un traseu perfect pentru un weekend.
Ziua 1
Am pornit din Bucuresti spre Sibiu, cu trecere prin Transfagarasan. Pe drum am oprit la Barajul Vidraru si apoi la restaurantul pensiunii Valea Cu Pesti. Pentru o ciorba a fost ok, nu mi-a inspirat incredere sa comand si altceva. Locul e foarte bine pozitionat si prevelistea spre Lacul Vidraru e placuta. Poate am sa-i incerc si pe cazare, pe Booking au review-uri bune pe partea asta.
Peisajele pe care le ofera Transfagarasanul sunt geniale, iar drumul e bine intretinut. Chiar si ca sofer incepator nu a fost foarte dificil sa ma adaptez la drum. Cateva luni mai tarziu aveam sa urc in Austria, pe Grossglockner High Alpine, tot spectaculos si acesta, doar fata de al nostru, mult mai bine intretinut si dezvoltat. Nu inteleg de ce la noi se poate urca gratuit, iar in Austria costul e de 35 euro de masina. De banii incasati s-ar putea monta protectii mai bune si mai multe, parcari si de ce nu, pensiuni.
Pana la Balea Lac a fost cer senin si ceva raze de soare. De la Balea Lac spre Cartisoara, a fost cu ceata densa aproape tot drumul. Chiar daca se facuse coloana, a fost ok la coborare. Obisnuit cu traficul din Romania, m-a surprins sa vad ca se poate conduce si cu calm :D.
Destinatia finala era Sibiu, unde aveam cazarea. Insa, m-am oprit pentru un pranz tarziu la Pastravaria Albota. Se poate merge chiar din Transfagaras, este un drum cu cativa km inainte de Cartisoara. La Albota imi doream sa raman cu cazarea, dar nu aveau liber, desi ii intrebasem cu vreo 10 zile inainte. Asa ca m-am multumit doar cu pranzul. Mi-a placut foarte mult complexul, atat de mult incat am revenit si a doua zi.
Ziua 2
Ziua a doua am inceput-o cu o plimbare la Castelul de Lut din Valea Zanelor. Daca nu l-ai vizitat deja, ar fi timpul sa-i faci o vizita. Din pacate inca nu este gata pe partea de hotel si, din ce vazusem pe Facebook, nici pe restaurant. Locul merita vizitat oricum, mergi dupa la Albota sa mananci.
Dupa masa de pranz de la Albota, am pornit spre Biertan sa vad biserica fortificata. Prima oprire avea sa fie insa la Manastirea Carta, una din cele doua manstiri cistercine de pe teritoriul Romaniei. Comuna Carta, atat cat am vazut din ea, arata ca unele de prin vestul Europei. Foarte ingrijita, curata si mai fac si colectare selectiva a deseurilor.
Spre Biertan am ales un drum dat de Wase (aplicatia de GPS). In cazul meu a fost Cincsor – Dealu Frumos – Agnita – Biertan. Probabil a stiut el ceva de mi-a dat drumul acesta. La Dealu Frumos este locul unde s-a considerat multa vreme ca fiind centrul tarii. Locul nu e ceva de vizitat, exista totusi panouri ca altfel nici nu as fi stiut ca e acolo. Doar ca, acum cativa ani, centrul tarii s-a mutat in Fagaras. Nu s-a marit tara peste noapte, doar s-au imbunatatit masuratorile. Despre Biertan nu am multe de spus. Arata interesant, dar biserica pe care doream sa o vizitez, era inchisa, iar prin satuc cam totul pustiu.
Ziua 3
In ultima zi urma intoarcerea spre Bucuresti. De data aceasta, prin Transalpina. Am ales sa merg prin Jina – Dobra, mai mult luandu-ma dupa indicatoare ca Wase ma trimitea prin Sebes. Cumva am facut bine, bucata asta pana in Transalpina are peisaje foarte frumoase si ulterior vazusem ca la Jina se considera km 0. Pana pe la Barajul Oasa a fost vreme buna, dupa a venit o ceata de abia vedeam unde se termina masina. Doar pe varf ce a mai disparut si am putut vedea muntii si peisajele. Ca inclinare si viraje e un drum mai solicitant fata de Transfagarasan. Parapetii de siguranta si aici sunt doar in punctele esentiale, iar de parcari nu poate fi vorba. Parcheaza fiecare cum si unde poate si cand vrea.
Pranzul a fost in Ranca, la Cabana Haiducilor. Cred ca era locul pe care-l gasisem cu cele mai multe review-uri pozitive. Nu aveam asteptari prea mari, dar chiar a fost foarte bine. De aici am mers pana in Tg. Jiu. Eram prea aproape sa nu trec sa vad operele lui Brancusi. Orasul a fost peste astepari. Din nou acces gratis, bine, tot gratis este si la Atelierul din Paris. Dar la Tg. Jiu s-ar fi putut lua cativa lei ca nu e un oras cu multe de oferit. M-a surprins poluarea din raul Jiu. Un localnic, care era si el si se uita, a zis ca-i normal. Ce sa zic… e normal sa fie apa neagra la un rau mare.
De la Tg. Jiu spre Bucuresti urma un drum lung. Dar oricat de departe eram de casa, tot am oprit la Horezu sa vad ce ofera mestesugarii locali. Da, am observat, sunt multe chinezarii, nu doar ceramica locala.
Pe scurt
Au fost 3 zile pline de plimbare cu 2 nopti de cazare in Sibiu. Traseul pe zile a fost:
- Ziua 1: Vidraru, Valea Cu Pesti, Balea Lac (Transfagarasan), Pastravaria Albota si apoi Sibiu
- Ziua 2: Castelul de Lut, Pranz la Albota, Manastirea Carta, Biertan si inapoi in Sibiu
- Ziua 3: Transalpina, Ranca pentru pranz, Tg. Jiu, Horezu
Pastravaria Albota
Spre Biertan si apoi spre Sibiu
Axente-Sever
Biserica din Biertan.
Strada principala din Biertan.
In Carta, Vis a Vis de Manastire.
Manastirea Carta
Castelul de Lut din Valea Zanelor
In drum spre el.
Targu Jiu
“Minunatul” rau Jiu.
Transalpina
Transfagarasan