Ma gandeam sa plec pe undeva de 1 mai, dar sa nu fie in aceeasi directie cu clasicele destinatii pentru aceasta zi libera. Desi mi-ar fi placut sa merg in Viscri, lipsa cazarii prin apropierii anunta semne de aglomeratie. Oricum, doar ideea de Brasov in weekend este suficienta pentru a sta in trafic. Analizand harta, cea mai sigura alegere parea undeva in sudul tarii.
Ce ar fi sa merg la Craiova? Dupa rezultatele din Google Images parea ca poate fi o destinatie pentru un weekend. Trebuie sa recunosc ca am tratat plimbarea asta mai mult ca pe o gluma. Cred ca a fost una dintre putinele calatorii de la care nu aveam nicio asteptare. Nu auzisem nimic despre Craiova si ma gandeam ca nu ai ce vizita.
Impresii din Craiova
Am ajuns in oras numai bine pentru a lua pranzul. Caut ceva pe TripAdviser si desi erau multe locuri, aveau putine comentarii. Cu ceva retineri am ales Craft din Strada Carada Eugeniu 12. Din poze am dedus ca arata foarte bine, dar mancarea parea una experimentala. La ce foame aveam, fix niste portii mici imi trebuiau. Portiile au fost fix cat trebuie, iar mancarea foarte gustoasa si prezentata impecabil.
Dupa un pranz foarte bun, altfel incepi sa vezi orasul. Craft este aproape de centrul istoric, asa ca nu a durat mult sa ajung in zona zero a Craiovei. Chiar daca partea veche nu e una mare si mai e ceva de lucru, arata foarte bine. Cladirile par ca-s recent renovate si arta urbana aduce ceva nou si diferit pentru un oras din Romania.
Am mai vazut graffiti, uneori chiar artistice, dar pictura si decoratiunile urbane, in Romania, sunt o noutate pentru mine. Mi-au placut peretii imensi pictati cu scene ce amintesc de o Romanie de epoca. Nu au scapat din “calea pictorilor” nici cutiile de electricitate. Ulterior am citit ca este un proiect din 2015 al Liceului de Arta din Craiova si majoritatea celor implicati erau la vremea respectiva elevi. Good job guys!
In zona centrala am mai trecut pe la Palatul Administrativ si Palatul Jean Mihail. Urmatoarea destinatie, Gradina Botanica. Am vizitat multe astfel de parcuri in calatoriile mele si acesta din Craiova se apropie de normalitate. O sa mai treaca mult pana cand o sa dispara din vocabularul autoritatilor expresia, “Nu calcati iarba!”.
Am revenit in centru pentru a bea ceva, ca pe final de zi. Spre deosebire de Timisoara, unde m-am cam plictisit in zona istorica, in Craiova atmosfera este mai interesanta. M-am oprit la Iberico in ideea de a manca ceva spaniol. Doar numele e spaniol, ca meniul este departe de bucataria spaniola. Oricum, a fost o alegere buna.
In ziua urmatoare am trecut prin Parcul Nicolae Romanescu. Spre deosebire de Botanica, aceasta e un parc simplu, fara prea multe aranjamente. Inca se mai lucreaza si putine sunt terminate. Probabil in cativa ani va avea o alta forma. Podul suspendat, pentru care si venisem, este inchis si urmeaza sa intre in restaurare.
Port Cultural Cetate
Dupa primbarea prin parc am pornit spre Vidin, dar despre asta in acest articol. La intoarcerea din Vidin m-am oprit pentru pranz la Port Cultural Cetate sau Conacul lui Dinescu, cum este alintat in popor.
Desi este un loc in middle of nowhere, (bine, Dunarea este in fata si satul Cetate la 3km departare), ce a reusit dmn Dinescu aici este impresionant. Probabil ca un om fara notorietatea dumnealui nu ar fi putut obtine acelasi rezultat, dar este de apreciat curajul de a restaura o zona care acum probabil ar fi fost nimic. Cel mult un adapost pentru animale, cum era cand a fost preluat.
Bucataria are un meniu redus, probabil se schimba periodic. Am mancat o ciorba de varza cu carne, sarmale in vin si somn cu mamaliguta. Foarte bune toate. Am citit ca ar fi scump, dar eu as zice ca e un pret corect tinand cont de loc si de numarul de clienti care pot trece pe acolo.
Nu stiu cat de des e dmn Dinescu pe acolo, dar weekendul de 1 mai l-a petrecut la Port Cetate.
Cazarea in Craiova
Varietatea de hoteluri e chiar mare, nu sunt multe cu note bune, dar ai de unde alege. Eu am stat la Splendind 1900. Se afla pozitionat chiar in locul de unde incepe centrul istoric. Bine izolat fonic, camerele sunt mari si per total ofera o experienta foarte placuta. Multi se plang ca nu exista parcare. Nu are hotelul, dar pe o raza de 2-300m vei gasi suficiente locuri unde sa iti lasi masina, chiar si gratuit.
Ce am mancat la Craft
Port Cultural Cetate