Cipru este una dintre cele cateva destinatii pe care le-am planificat de cateva ori, dar nu reusisem sa le vizitez. Acum cativa ani vroiam sa ajung in septembrie, cand inca e sezon bun de plaja. Costurile si optiunile limitate de transport pentru vizitarea insulei m-au facut sa tot aman calatoria.
Sejururile de vara in Cipru, ca si cele din Malta, nu au mai fost in ultimii ani chiar atractive ca pret. Fiind interesat mai mult sa ma plimb decat de plaja, am mers in extrasezon. Chiar daca am ajuns la final de martie, vremea a fost una foarte buna cu temperaturi pana spre 25 de grade. Apa e inca rece, dar erau destui curajosi la plaja.
Ce am vizitat in 4 zile
Nu stiu cum e de obicei programul companiilor aeriene, in martie insa nu a fost prea flexibil. Am ajuns pe insula marti si am revenit in tara sambata. Ar fi fost mult mai atractiv sa fi putut avea intoarcerea duminica ca as fi castigat o zi. Acea zi, probabil, as fi folosit-o sa ajung mai mult pe partea de nord a insulei.
Dupa ce am taiat de pe lista plajele si Ciprul de Nord, am mai ramas cu 4 puncte principale: Larnaca, Limassol, Paphos si Nicosia. Pe harta, principalele atractii pe care doream sa le vizitez erau imprastiate pe partea de sud. Asa ca am ales cazarea, pentru toate noptile, in Larnaca.
Paphos
Am inceput explorarea insulei cu cel mai indepartat punct, Archaeological Park Paphos. Din Larnaca si pana aici am facut aproximativ 2 ore. Dupa o dimineata mai lenesa am ajuns in Paphos pe la pranz. Cu parcarea a fost foarte usor ca inca erau multe locuri libere in apropierea Parcului Arhelogic. Spre surprinderea mea, o parcare gratuita.
Dupa o cafea pe faleza a urmat un tur in jurul Parcului Arhelogic. Chiar daca vei vizita si parcul, recomand aceasta plimbare. Unii am vazut ca mergeau pana la jumatate si se intorceau, am preferat sa merg complet si la capat sa ma intorc prin oras. E o plimbare de vreo ora, dar e placuta daca soarele nu e foarte puternic.
Din parc mi-au placut House of Theseus si Odeon-ul. Interesante sunt si mozaicurile, foarte bine restaurate. Nu ma uitasem la poze pentru a vedea la fata locului cat de bine e conservat sau restaurat. E un complex placut, dar cred ca Acropolis din Atena mi-a ridicat prea mult asteptarile si aici foarte multe nu sunt de admirat. Fiind program de vara (inchiderea la ora 17), nu am mai avut timp si de Tombs Of the Kings.
Prin apropiere mai aveam pe lista Avakas Gorge. Dar cum nu era zi de vara sa se intunece tarziu, am mai dat o fuga doar pana la Plaja Coral. In poze arata interesant, dar erau unele de vara. In realitate era o plaja aproape parasita si neatractiva.
La intoarcerea spre Larnaca, am oprit la Petra tou Romiou sau Roca Afroditei. Un loc popular deoarece, conform mitologiei grecesti, aici s-a nascut Afrodita. Daca esti prin zona, merita sa-l vizitezi.
Limassol
Cand faceam un plan orientativ al calatoriei ma gandeam sa iau cazare in Limassol. Daca nu toate noptile, cel putin doua dintre ele. Ajungand in oras in jurul orei 13 si vazand aglomeratia m-am bucurat ca sunt doar in trecere.
Am vizitat la pas partea centrala, iar mai apoi cea de port si faleza. Zona centrala e bine conservata si intretinuta. Zona de port insa mi-a amintit de Dubai. Cel putin portul nou, cu acele casute cu un etaj pe malul marii, seamana foarte mult cu Dubaiul. Chiar daca portul vechi e complet renovat, mi-a placut consecventa barcilor parcate. In portul nou doar iahturi de lux, in timp ce in portul vechi erau barcile pescarilor, majoritatea foarte vechi.
Dupa oras a urmat Kourion, un alt complex arheologic important. Waze-ul (aplicatia de GPS) nu l-a estimat bine si m-a trimis pe plaja din fata lui. Plaja e interesanta, dar nu asta cautam. Probabil drumul de acces cu masina, pana sus, nu e popular din cauza locurilor limitate de parcare. Cert e ca se poate merge cu masina pana la intrarea in complex, coborat din masina si cumpara bilet, si apoi urca si parca aproape de Theatre Kourion.
Spre deosebire e cel din Phaphos, acesta este ceva mai bine conversat si restaurat. Chiar daca nu esti interesat de istorie, merita sa treci pe aici pentru panorama pe care o ofera locul. Nu am putut sa profit prea mult de complex ca programul era scurt, tot pana la ora 17.
Dupa Kourion am pornit spre Koilani, un satuc aflat in zona montana din centrul insulei. Il gasisem pe TripAdvisor ca recomandare pentru Limassol. Pe langa mai erau si cateva cascade. Drumul pana la el a fost foarte placut. Din pacate, satucul e unul foarte mic si aproape parasit. Pare mai mult unul de vacanta, dar cand e sezon. Cele 2-3 cadre care m-au atras erau cam tot ce se putea vedea in satuc.
Nicosia si imprejurimile Ayia Napa
Cum era clar ca nu voi ajunge in partea nordica a insulei, trebuia sa ajung cel putin in Nicosia. De aici sa trec pe jos in partea turceasca. A cam devenit o traditie pentru Cipru sa mergi in Nicosia pentru aceasta “calatorie la pas in alta tara”. Chiar daca acum mi se pare mai mult o formalitate, trecerea si revenirea este una ca prin orice vama.
Nu se mai da nicio foita pe post de viza, ci doar se scaneaza actele. Am vazut ca la unii localnici li se mai verifica bagajele la intrarea in partea greceasca. La turisti e doar o coada continua de scanare a documentelor. In continuare se poate intra cu buletinul, iar pe pasaport nu se aplica nicio stampila.
In Nicosia greceasca (sau cea Cipriota?) doar prin centru m-am plimbat. Mi-a lasat imprsia de oras aglomerat si agitat. Are un iz asiatic bine impregnat. Pe partea turceasca am vazut aproape toata zona centrala in cele 2 ore petrecute acolo. Diferentele in continuare sunt majore intre cele 2 parti ale aceluiasi oras. Doar aglomeratia de turisti le fac sa semene.
Cum inca era devreme, m-am intreptat spre Ayia Napa. Aici am vizitat Love Bridge si apoi Cape Greco National Park.
Larnaca
Ultima zi a calatorie a coincis cu ziua nationala a Ciprului. Trezirea a fost facuta, prima data, pe la ora 6:30 cand un grup de tobosari s-au plimbat probabil prin tot orasul. Nu am reusit sa adorm bine ca dupa vreo ora au revenit la fel de zgomotosi.
Dupa o dimineata agitata a urmat o zi de vizitare la pas. Dupa faleza si port a urmat zona centrala. De acolo am mers la moscheia Hala Sultan Tekke si Lacul de Sare. Pe lac ar fi trebuit sa fie pasari flamingo. Doar ca nu erau pe unde ma asteptam sa fie. Se pare ca nu mai ramasese multe pe lac si nu mai erau peste tot. Am vazut mai apoi acasa in pozele cu lacul pe unde mai erau cateva.
Transport & Condusul pe stanga
Citisem mai multe articole din trecut care atentionau lipsa unui transport public in Cipru. Nu cred ca mai este de actualitate problema. Spun asta deoarece m-am intersectat cu multe curse de bus intre orase. Pe langa asta, in oras, exista un transport in comun foarte activ. Am vazut chiar si atractiile din afara de oras bine conectate. Spre exemplu, in apropiere de Koilani, se termina o linie de bus a transportului public din Limassol.
Am scris de transport in ideea in care nu doresti sau nu poti inchiria o masina. Chiar daca se conduce pe stanga, in extrasezon e liniste si vei putea sa te acomodezi usor cu “partea gresita a volanului”. Dupa vreo 800 de km parcursi as spune ca e un trafic lejer. Nu se compara cu Australia sau Noua Zeelanda, dar nu e nici traficul nebun din Romania.
Chiar si cu putine masini inchiriate in trafic (le recunosti dupa numerele rosii), Limassol si Nicosia erau foarte aglomerate. Nicosia era bara la bara si la intrare si la iesire, chiar si prin oras. Limita de viteza e de 100km, dar nu am vazut vreo masina de politie. Localnicii spun ca pana in 20km peste limita esti de obicei doar atentionat. In general se merge cu 15-20km/h peste aceasta limita.
Masina am inchiriat-o de la Alamo (Enterprise). Am ales ceva din clasa economic si am primit un Nissan Note cu vreo 43.000km in bord. Cam obosita si cu multe zgarieturi. Vazand cum arata masina, nu cred ca e o idee buna sa o inchiriezi fara asigurare.
Parcarea
In Larnaca am parcat la hotel si am vazut multe parcari cu locuri peste tot prin oras. In Limassol insa nu a foat chiar simplu, m-am invartit mai mult de 30 de minute pana sa gasesc o parcare libera. La cele de pe faleza nu cred ca sunt sanse de parcare decat la primele ore ale zilei. Pana nu am intrat pe stradute nu am reusit sa gasesc loc.
Partea buna a oraselor mai mari este ca au multe parcari cu plata peste tot. Multe sunt mici de 20-30 de locuri, dar sunt suficient de multe cat sa gasesti ceva liber. Nu vreau sa-mi imaginez cum e vara ca atunci cred si cu astea multe mici e tot greu de gasit ceva.
Recomand Waze pe post de GPS deoarece poate sa localizeze parcarile in jurul locului unde te afli si simplifica mult cautarea. In Limassol am incercat sa merg fara el si m-am invartit cam mult. In Nicosia l-am folosit si nu am pierdut deloc timp cu aceasta parte.
Cazare
In extrasezon cazarea e recomandat sa fie in unul din acele orase mari, ca altfel sansele sa gasesti restaurante deschise scad. In Larnaca si Limassol actrivitatea era ca in orice oras. Chiar si in Nicosia era ok, insa e cam incomod de vizitat insula din acel punct.
Eu am ales sa stau in Larnaca la Frangiorgio Apartments. Chiar daca are un rating ok, nu e un loc care sa-l merite. Hotelul e bine pozitionat, personalul e placut, camerele sunt mari insa paturile sunt inconfortabile si are nevoie de o renovare mai serioasa.
Zboruri
Eu am zburat cu Wizz Air din Bucuresti. Ajunge insa si BlueAir, dar si Tarom. Legaturi directe cu Larnaca sunt in acest moment din mai multe orase. Cu ceva oferte se poate zbura in extrasezon si cu 20-30 euro/persona pe un tur-retur.
Costuri
Marele plus al unei calatorii in extrasezon sunt costurile. Avionul am scris mai sus cat a fost. Cu masina a fost tot ieftin si am platit 20 euro pe masina si 8 euro pe asigurare (pe zi), chiar era loc si de mai putin daca as fi luat o masina din gama mica sau cutie manuala. Benzina era 1.2 euro/litru, iar pentru cei 800km masina a consumat fix 60 de euro.
La cazare se poate gasi hotel de 3*, in oras, la 25-30euro/noapte. Daca nu esti sigur pe unde sa stai, poti incepe direct cu o cautare pe toata insula.
Preturile la mancare au fost surprinzator de accesibile. O salata cam peste tot a fost 5-6 euro, fructe de mare sau peste la gratar pe la 15 euro, iar o mancare traditionala (greceasca/turceasca) pe la 10-12 euro.
Tragand linie, cu aproximativ 700 euro se poate avea un sejur complet pentru 2 persoane. Asta ca idee de costuri pentru atunci cand gasesti o super promotie la WizzAir si e doar 20 euro biletul. La avion sunt promotii, la restul nu prea.
Ayia Napa
Larnaca
Phaphos
Nicosia
Limassol
Comentarii
5 ComentariiAmy
Apr 23, 2017Suuper! Mi-ar placea si mie sa ajung in Cipru! 😀 Felicitari pentru poze, sunt foarte frumoase!
Bogdan
Apr 23, 2017E usor sa ajungi, sigur ai vreun aeroport prin apropiere cu zboruri spre Larnaca 😀 Iar in extrasezon e chiar accesibila la costuri, poate chiar mai ieftina decat multe alte destinatii din UE.
Stelian
May 23, 2017In noiembrie se mai poate face plaja ?
Bogdan
May 23, 2017Cineva stabilit acolo spunea ca a fost anul trecut ok pentru plaja si in octombrie, dar cam atat.
stef
Dec 26, 2018Buna, multumim pentru sfaturi, sunt foarte utile. O mica nedumerire am: de unde poti inchiria masini la preturi asa mici? Eu am gasit pe rentalcars masini care abia pornesc de la 65 euro + asigurari full de vreo 20 euro/ zi daca le iei direct de la companii (sixt de ex.).