In mintea mea Norvegia este sinonima cu somonul :D. O perioada am avut impresia ca una dintre principalele surse de venit ale tarii este pescuitul. Doar ca pescuitul nu e chiar o activitate atat de profitabila incat sa plaseze Norvegia in topul tarilor bogate. Este intr-adevar o sursa de venit, dar nu cea mai importanta. Principala sursa de venit a tarii este reprezentata de exportul de gaze si petrol. Spre deosebire de tarile arabe care investesc in cladiri de zeci de etaje, norvegienii folosesc resursele pentru a oferi un mediu de viata ridicat locuitorilor.
Cand vine vorba de turism, pentru multi Norvegia inseamna o excursie printre fiorduri. A doua atractie o reprezinta aoreola boreala si satucurile de unde aceasta se vede foarte bine. Chiar daca mi-am dorit si imi doresc in continuare sa experimentez si aceste lucruri, am inceput explorarea Norvegiei cu o vizita in Oslo.
Ce faci si cat stai
Am fost in Oslo in septembrie 2013 si am ales sa vizitez orasul in 4 zile. Avand in vedere atractiile si activitatile se pot sta doar doua zile. Poate o masina inchiriata ar fi chiar un avantaj pentru a explora imprejurimile. Orasele care merita vizitate, in afara de Oslo, sunt din pacate foarte departe iar trenul nu e chiar o varianta rapida (si nici ieftina).
Fiind un oras mic, l-am descoperit la pas in cele 4 zile. Nu te astepta sa fie chiar atat de mic incat sa ajungi dintr-un colt in altul in cateva ore de mers. Insa toate atractiile sunt usor accesibile si nu vei fi nevoit sa folosesti foarte des transportul in comun. Aproape toate hotelurile sunt concentrate in zona garii centrale, cel putin asa arata Booking.com. Asa ca mai toate tururile vor incepe din aceasta zona. De la gara ajungi in cateva minute la Opera Nationala. Daca ai parte de o zi cu soare poti face o plimbare pe acoperisul Operei de unde poti admira superba panorama a orasului. Dupa Opera am ales sa merg inspre zona Aker Brygge & Tjuvholmen. In drum m-am oprit la curtea Armed Forces Museum pentru o scurta plimbare si apoi m-am indreptat spre Castelul Akershus. Aici se poate vizita muzeul desi eu nu l-am vizitat.
De la Akershus am continuat turul si am ajuns la primarie (City Hall). Tot in aceasta zona vei gasi si Nobel Peace Center. Mai departe am mers spre Aker Brygge & Tjuvholmen, destinatia finala a primei zile. Aici vei gasi o multitudine de magazine, restaurante, dar si Astrup Fearnley Museum of Modern Art. Nu am intrat in muzeu, insa m-a fascinat arhitectura exterioara. Aker Brygge este cea mai vizitata destinatie din Oslo, avand anual peste 12 milioane de vizitatori.
Ziua a doua am inceput-o cu o plimbare spre Parcul Frogner cu al lui complex Vigeland. Distanta de la Gara pana la parc este de aproximativ o ora de mers. Pe drum m-am oprit la Parlament (Stortinget), dar si pentru o plimbare prin parcul Palatului Regal. O data ce ajungi in parcul Frogner, nu vei dori sa pleci pana nu vezi toate cele 212 statui care formeaza Vigeland. Toate sunt opera sculptorului Gustav Vigeland. Complexul Vigeland este o emblema pentru Oslo, asa ca e ceva ce nu trebuie sa ratezi.
Cum timpul o permitea, de la Vigeland am pornit spre Holmenkollen. Din apropierea parcului poti lua metroul spre Frognerseteren si te poti opri la statia Holmenkollen. De sus de pe trambulina de sarituri cu schiurile poti vedea cea mai buna panorama cu Oslo si insulele din apropiere. Daca totusi nu vrei sa dai 120NOK (15 euro) pentru accesul la platforma de sarituri, poti vedea Oslo si de pe terasa Restaurantului Holmenkollen. Avand in vedere preturile, cred ca mai bine urci pe trambulina 😀
A treia zi a inceput cu o plimbare cu vaporul spre Bygdøy, o peninsula din partea de Vest a orasului. Aici sunt localizate mai multe muzee, iar cele mai interesante pentru mine pareau Viking Ship Museum si Norwegian Folk Museum (Muzeul Satului). Am inceput cu Folk Museum (110NOK/14 euro) si cu atat am ramas. Am fost dezamagit de ce ofera si am renuntat sa mai vad si altceva. Ma asteptam la mai multe case traditionale si mai mult din cultura lor. Tind sa cred ca ceea ce avem noi in Romania la muzee este mult peste ce ofera Folk Museum.
A patra zi poti hoinari pe strazi, merge la shopping sau din nou la o plimbare in Aker Brygge.
Aplicatii mobile utile
Pentru orientare m-am folosit de Google Maps si de cateva aplicatii. Nici una dintre aplicatiile utilizate nu a oferit toate detaliile dorite, insa utile mi-au fost Oslo – Official City App, Ulmon Oslo si tipwolf Oslo. Toate trei functioneaza perfect si offline.
La ce costuri sa te astepti
Am mentionat de la inceput ca partea de costuri trebuie ignorata daca vrei sa simti cu adevarat orasul. E greu de spus daca Oslo este peste Zurich, dar e clar peste orice alt oras din Europa, chiar si peste Singapore. Nu am reusit sa identific vreun loc anume in oras unde sa poti manca ceva mai ieftin. Peste tot e la fel, scump si foarte scump.
Berea la draft iti lasa impresia ca are pret standard. Poate am avut eu ghinion, dar mai jos de 75NOK (9 euro) pentru un pint (0.5ml) nu am gasit. Prin zonele ultra-centrale se ducea spre 80-85NOK (10 euro). La supermarket, daca ai noroc sa aiba bere, este ceva mai ieftina. Daca berea pare scumpa, sa vezi vinul. O sticla de vin mediocru sare de 50 euro si mai este si foarte prost. Nu l-am testat, asta mi-au spus cei care locuiesc acolo si m-au rugat sa le aduc un vin din Romania.
Daca te-ai speriat cu berea, ar fi bine sa nu mai citesti de mancare. Un fel principal cu pui sau porc costa de la 150NOK (18euro) in sus. Cu cat te apropii mai mult de zona ultra centrala, pretul creste cu 10NOK pe 100 metri. Exagerez, dar nu e departe de adevar. Un banal meniu in zona Castelului Akershus sau Aker Brygge costa intre 250 si 300NOK (30-37 euro). Bine, pe la 300NOK apare si somonul in meniu.
Mancare buna si ceva mai ieftina gasesti la supermarket. Nu te astepta acum la super economie, dar un sandwich cat de cat consistent se poate cumpara cu 7-8 euro.
Nu cumpara apa de la supermarket, pe langa faptul ca-i scumpa, 3-4euro pe 0.5l, nu prea ai parte de apa simpla, ci cu arome. Apa de la robinet este oriunde potabila, cel putin asta spun cei de la hotel si localnicii. Am folosit-o cu incredere si mi s-a parut ca orice apa plata din Romania.
Bine de stiut daca vrei sa calatoresti in Oslo
Vremea
Datorita pozitiei geografice, in perioada Mai-Iulie ziua are in medie 20 de ore. In timp ce in perioada noiembrie-ianuarie, situatia se inverseaza si lumina va fi in medie 4 ore pe zi. In septembrie cand am fost eu, vremea a fost perfecta pentru plimbare. Seara racoroasa, iar ziua calda spre 18-20 de grade. In weekendul in care am fost, ziua si noaptea au fost egale… in teorie cel putin.
Cu ce zbori spre Oslo. Cum ajungi de la aeroport in oras
Din Bucuresti exista o singura varianta directa. Wizz Air zboara spre aeroportul din Torp aflat la 120km de Oslo. De aici trebuie sa iei trenul spre Oslo. Este asigurat gratuit transferul de la aeroport la statia de tren. Poti lua din timp bilet de pe siteul cailor ferate sau utilizand aplicatia mobile, asa ai sansa sa gasesti ceva oferte. Eu nu am profitat de asta, dar se pare ca poti gasi ceva preturi mai mici.
Aparent este ieftin sa zbori spre Oslo, insa transportul in Norvegia este scump. De la Torp la Oslo o sa platesti 60 euro pentru un bilet tur-retur. Varianta mai ieftina este bus-ul, dar nu vei economisi decat cativa euro.
Cu Wizz Air o sa ai parte de oferte constant, insa si asa nu e tot timpul o varianta buna sa zbori spre Torp. A doua varianta este zborul cu o companie de linie care va ateriza pe Aeroportul Gardermoen. Acesta se afla aproape de oras si costul transportului e mai mic. Pentru zborul meu din septembrie am castigat aproximativ 50 euro alegand Wizz Air comparativ cu pretul la o companie de linie.
Accesul in Norvegia
Chiar daca Norvegia nu face parte din UE, accesul este posibil cu buletinul ca in orice alta tara membra. In aceasta privinta nu ar fi nimic de mentionat din tot ce am citit.
Comunicare
Limba oficiala este norvegiana, insa engleza o vorbeste majoritatea populatiei. Chiar si un homeless dornic de vorba la un supermarket a putut sa lege cateva fraze in engleza.
Banii
Moneda oficiala este coroana norvegiana (NOK) si o poti aproxima la jumatate de leu. Plata cu cardul este ceva normal peste tot. Nu am gasit vreun loc unde sa fi vrut sa platesc cu cardul si sa nu se fi putut. Chiar si daca vrei sa lasi bacsis poti trece suma dorita pe nota si apoi totalul in POS. E singura tara unde am vazut posibil acest lucru. Unele restaurante ar avea o taxa de serviciu de 10-15% inclusa in nota separat (nu le-am gasit), iar in rest se lasa 10%… asta daca mai ai de unde. :))
Transportul in comun
Am folosit transportul in comun foarte putin. Metroul spre Holmenkollen, vaporul spre Bygdøy si de aici spre oras, bus-ul. Am folosit un bilet de 24 de ore (vreo 10 euro atunci, 11 euro acum) pe care l-am folosit pe metrou, dar si pe vapor. La Bus am cumparat o calatorie simpla de 4 euro. Detalii despre tarife in siteul dedicat transportului din Oslo.





























Comentarii
1 comentariuAdrian
Aug 1, 2019Norvegia, numita si Tara Fiordurilor, ofera cele mai spectaculoase zone din Europa: lacuri, cascade, munti fara sfarsit, rauri, ghetari si fiorduri. Norvegia este tara superlativelor si minunilor naturale, pe care v-o recomand sa o vizitati cel putin o data …. dar nu cu Karpaten Turism. Cu toate ca este o tara nordica, rece si ploioasa, noi am avut parte de o vreme minunata.
Am facut parte din grupul de turisti (de doar 21 de persoane) al Circuitului Fiorduri Norvegia – Oslo (de la Karpaten Turism), din luna iulie si as dori sa ofer mai multe informatii / review pentru cei interesati.
Din pacate, excursia oferita de Karpaten a fost un fiasco. Aceeasi parere o are si restul grupului, care urmeaza sa faca reclamatii la agentie. Singurul avantaj al acestei excursii a fost pretul (de doar 1600€ pentru 2 persoane), caci pe cont propriu este mai greu de realizat, dar nu imposibil. Pentru plati in Norvegia (NOK / Coroana norvegiana) va recomand sa aveti un card de la o banca cu fara prea multe comisioane de conversie (nu ING care are dubla conversie valutara). Noi am folosit Revolut.
In primul rand, ghida noastra, dna. Maria Ion, s-a comportat total neprofesionist. A fost ghid sau o insotitoare de transport ? Avea nevoie de o excursie gratuita sau ce rol a avut ? Oare dna. Maria Ion este chiar atestata pentru a fi ghid ? Caci la o simpla cautare pe Google dupa numarul de telefon al dansei, figureaza o societate de turism cu activitatea suspendata.
In afara de „buna dimineata”, spus doar in prima zi, incepand din a doua zi, de cand a avut altercatii cu jumatate de autocar, nu a mai scos un cuvant. I-a pus la punct pe turisti, jignindu-i, de la „nerusinati”, „vorbiti cam mult, va rog, sa treceti la locul Dvs”, „sa va potoliti”, si la „categorie de oameni josnici”, atunci cand am refuzat sa-i dam 10 euro / pers, pentru a ne transporta de la hotel in centrul orasului Oslo, in ultima zi. Doamna a considerat ca ne-a facut o favoare, nelandu-ne 11h in aeroport, autocarul fiind insa inchiriat toata ziua.
Doamna „ghid” nu ne-a dat nicio informatie despre tara, despre locurile vazute (decat foarte vag, maxim 3-5 minute pe zi cumulat). Nu ne spunea nimic de spre ce anume urma sa vedem in ziua respectiva sau in ziua urmatoare, despre program, durata, obiective. Toata excursia a fost cu Google – de acolo ne-am luat toate informatiile.
Sa va descriu programul real, si nu cel publicat de Karpaten:
Ziua 1. București – Oslo
Compania Blue Air a anulat zborul de dimineata, mutandu-l seara (aviz celor din tara). Se pare ca este o practica obisnuita a companiei de zbor. Am ajuns la hotel tarziu, in jur de ora 22. Zi pierduta. Hotel Scandic modern cu mic-dejun exceptional.
Ziua 2. Oslo
Oslo. Ne-a plimbat pe Middelthuns gate, pe artera principala, de-o parte si de alta fiind cladirile importante. Nicio informatie despre ele. Parcul cu sculpturi Vigeland. Apoi grupul s-a despartit, intalnindu-ne dupa-masa, pentru autocar. Hotel Scandic modern, cu mic-dejun exceptional.
Ziua 3. Hardangerfjord – Bergen
In a 3-a zi am mers cu autocarul 10 ore (de la Est la Vest). Singurele opriri, intr-o tara asa „frumoasa” (caci ghidul nu avea alt cuvant decat „frumos”), au fost facute intr-o parcare, intr-o „statiune montana”, Geilo (Stolvegen), cu 5 magazine de echipamente sportive si ultima la cascada. Si erau atatea locuri cu privelisti deosebite, in zona. 10 h de mers cu autocarul, doua opriri a cate 40 min si una de 10. A treia oprire, a fost facuta la cascada Voringsfossen, 15 minute, restul la restaurantul pe care ni l-a recomandat ea (cei dornici au servit ciorba de balena si carne de ren) . Aceasta zi a insemnat doar stat in autocar. A fost ingrozitor. Dintr-un grup de 21 persoane, 3 persoane aveau cina. Cu toate ca acestia i-au spus ca nu se grabesc la cina, de la ora 19, dna nu a acceptat alte opriri. Ajungeam la ora 19, in zone pustii, unde nu aveai pe unde sa te plimbi. Hotel ok, mic dejun ok.
De specificat ca autocarul oferit de Yulyus Travel / Karpaten era unul vechi, doar cu CD, fara USB, bluetooth sau tehnologie moderna (pentru a ne putea pune muzica noastra ocazional). In primele zile a rasunat muzica anilor ’50-’60 care se repeta la nesfarsit, aceeasi piesa chiar si de 5-10 ori pe zi. Jumatate din autocar avea castile pe urechi. Chiar va recomand sa veniti cu suficienta muzica pe telefon, caci 10 ore in autocar nu trec chiar repede. Soferul autocarului s-a scuzat ca a fost prins nepregratit, dar ghidul, dar Karpaten ? Cine trebuia sa se ocupe ? Din a 2-3 zi soferul a avut inspiratia sa cumpere 2 CD-uri cu muzica norvegiana.
Ziua 4. Bergen
Program pe cont propriu de la ora 10 la ora 13. Maraton. Apoi iar alergatura cu autocarul. Noroc ca am facut traversarea cu feribotul si am putut admira peisajul, 10 min. Cu atat ne-am ales. Acesta a fost circuitul. In rest, poze prin geamul autocarului, fara opriri. Am ajuns in Maloy, un orasel ce-ti da impresia ca este parasit, un port industrial. Hotel de 3 stele, si nu de 4, asa cum spune agentia. Fara sauna si piscina. 3 nopti aici.
Hotelul a fost foarte departe de toate „obiectivele” din zilele urmatoare. Mereu trebuia sa ne intoarcem la Maloy (din Briksdal sau Alesund), in loc ca in fiecare zi care trecea sa ne apropiem de Oslo. De ex. de ce nu s-a ales cazare la Alesund (exista si acolo un Scandic Hotel) sau poate cazare in locatii intermediare.
Ziua 5. Geirangerfjord – Briksdal Gletscher
Am vizitat ghetarul. Ca sa ajungi la el, de la autocar, fie mergeai cu masinute de teren, contra-cost, care trebuiau rezervate in prealabil, fie mergeai 1h pe jos. Evident, ca dna nu s-a interesat de rezervari, cu toate ca fusese de n ori la ghetar. Interes 0 din partea ei. Toate autocarele cu turisti aveau transportul pana la ghetar rezervat. La noi, fiecare cum s-a descurcat. Timp acordat 3h. Apoi renumitul fiord… Nu s-a vizitat acest fiord. Tot grupul venise pt el, fiind unul dintre cele mai frumoase fiorduri ale Norvegiei. Vizitatul lui a insemnat sa mergem cu autocarul, intr-un punct inalt, de unde l-am putut admira de la departare, nu tot, ci doar zona de unde incepea fiordul. Dezamagire totala. In acest punct ne-a lasat 30 min, 15 petrecandu-le la coada la toaleta. Asa a pornit alt scandal, printre turisti. Ca am fost pacaliti, ca nu exista comunicare din partea ei, ca nu e flexibila, etc.
Ne-a propus soferul si dna ghid, ca pt a doua zi sa renuntam la excursia in munti, pe motiv ca am sta iar 12 h in autocar, si ne-au pacalit sa mergem mai aproape, la Alesund, de unde o sa facem croaziere pe insule, iar pana acolo facem 2h. Minciuna!!! Am facut aproape 4h, iar pentru croaziere, trebuia rezervare din timp, dar dna. „ghid” habar n-avea. Credea ca se rezolva ca la romani, la fata locului. Nu se interesase deloc, desi ea si soferul aveau aceasta excursie optionala in plan, de la inceput. Neavand posibilitatea unei croaziere, am ramas blocati intr-un orasel foarte mic, timp de 4h. Nu exista obiective de vizitat, doar un view-point pt care urcai 400 trepte.. Dna s-a facut pierduta pe strazi, pentru a nu fi luata la rost. Pentru aceasta excursie am dat 55 euro. Bataie de joc!!!! Unde ne-a fost ghidul ? Organizarea ? Ce am primit de acesti 55 euro ? Tot transport cu autocarul ??
Ziua 6. Gaularfjellet
A fost de fapt, la Alesund, asa cum am descris mai sus.
Ziua 7. Sognjefjord – Flam – Fjorde
Am facut mai multe opriri in ultima zi, noroc ca am traversat cu feribotul de 2 ori. Apoi am ajuns la ghetarul Jostedalsbreen, poposind 1h. Superb. Apoi iar in autocar. Urmatoarea oprire a fost la Flam. Flam – cu celebra cale ferata turistica, 2h dus-intors. Este considerata una dintre cele mai frumoase din lume – datorita peisajelor. Evident ca am aflat asta de pe Google, si nu, nu am calatorit cu trenul. In Flam doar am luat pranzul. La 30 min afara Flam-ului, se gaseste platforma Stegastein, la 650m deasupra fiordului. Scrie pe Google si nu, nu ne-a dus nici acolo. Doar aveam o cina de prins … 🙁 La rugamintile noastre, din Flam, la 2km, ne-a dus la o biserica veche din lemn, 10 min, apoi pauza 45 min intr-o parcare. Si apoi Oslo. Hotel Scandic Helsfyr, cam vechi, cu miros.
Ziua 8. Oslo – București
Am plecat de la hotel la ora 11, avionul fiind seara, la 21.40. Dna ne-a cerut bani, pentru transportul de la hotel in centru Oslo, altfel ne duce la aeroport, sau ne priveste ce facem cu bagajele si cu timpul nostru pana seara. Pana la ora 18 seara, am petrecut timp frumos in Oslo: Langkaia, Sentrum / centrul orasului, Henrik Ibsens gate (schimbarea garzilor), Tjuvholmen Sculpture Park, insula Bygdoy (cu muzeul Norvegian de arta populara, muzeul vaselor vikinge, muzeul Kon-Tiki, muzeul Fram)
Nu va recomand sa achizitionati pachetul de cina. Parerea celor care au avut-o a fost foarte proasta, slaba. Prima cina pierduta fiind, le-a dat la pachet sandwich cu peste.
Apa este potabila peste tot. In rest, preturi cam de 5-6 ori mai mari decat la noi. Este perioada Noptilor Albe. E foarte ciudat ca la 12 noaptea sa fie lumina cum e la noi pe la ora 19-20, vara.
Am ramas cu un gust amar de pe urma acestei excursii. Organizare, comunicare, informatii 0. Norvegia insa, nota 10+.
Concluzia o trageti si Dvs., cititorii.